Toppfält: innehåll
Allt Annat än Lugnt I Falu Kommun: Full Aktivitet I Byarna Utanför Faluns Tätort

Allt annat än lugnt i Falu kommun: Full aktivitet i byarna utanför Faluns tätort

  • Falun

FALUN
I december 1972 invigdes Lugnets Sporthall. Då Sveriges största inomhushall med måtten 60 x 90 meter och med fyra handbollsplaner under samma tak. Några år senare kom fotbollshallarna lite varstans i Sverige, men det blev aldrig någon riktig konkurrent till Lugnet. Lugnet fortsatte istället att utvecklas och är idag en av Europas mest kompletta idrottsanläggningar. Av Riksidrottsförbundets 72 specialförbund kan hela 60 genomföra sin verksamhet på Lugnet. Onekligen en imponerande siffra.

Men centrala Falun består idrottsligt inte bara av Lugnet. Kopparvallen, Slätta med idrottshall och fotbollsplaner, Dalavallen, Haraldsbohallen med fler och i innerstadens närhet finns även Lindvallen i Korsnäs. Tillsammans ger de kommuninvånare en meningsfull möjlighet till fysisk aktivitet.
Hur är då möjligheten till fysisk aktivitet utanför centrala Falun. Av kommuns närmare 60 000 invånare bor grovt räknat 39 000 i tätorten och 21 000 på landsbygden.
Har till exempel boende i Vika, Sundborn, Svärdsjö, Enviken, Bjursås, Grycksbo och Sågmyra samma förutsättningar till fysisk aktivitet som de boende i tätorten?
Naturligtvis finns inte samma utbud, men under de senaste tio åren har byarna blommat ut ordentligt. När­idrottsplatser, multiidrottsplatser, BMX-banor, ute gym är bara några av många exempel på aktivitetsytor som kommit till och gett boende fina förutsättningar till fysisk aktivitet i sin närmiljö.
Sundborn och Enviken har även fått nya moderna idrottshallar. Till glädje för många och speciellt för 2000-talets mest växande sport i Falun – Innebandy. Innebandy är idag en av landsbygdens mest populära ungdomsidrotter både bland tjejer och killar.
Vad är då drivkraften och engagemanget bakom den positiva utvecklingen av aktivitetsmöjligheter på landsbygden.
Den klart största kraften är det ideella engagemanget. Personer som vill ha en levande landsbygd och tror på den ideella kraftens möjlighet att utveckla sin bygd är stark utanför Faluns tätort. I första hand för att ge ungdomarna en meningsfull fritidssysselsättning, men även för att alla boende på orten skall ha en möjlighet till enkla fysiska aktiviteter. På köpet blir anläggningarna en samlingspunkt för boende och framförallt en plats för alla generationer att träffas och umgås.
Den ideella kraften är utan tvekan motorn i bygdens utveckling. Men även ekonomisk ersättning och engagemang från Falu Kommun samt bidrag i form av Riksidrottsförbundets anläggningsbidrag, Allmänna arvsfonden, kommundelsutvecklingsbidrag, VM-fonden med flera är lika viktiga.
1000-tals och åter 1000-tals ideella timmar ligger bakom landsbygdens utveckling av aktivitetsmiljöer.
Vi gör en rundvandring utanför tätorten och kollar vad som finns.

Frisbee golf i Vika
En tuff frisbee bana i Vika. Trångt och utmanande. Foto: PRIVAT

VIKA
En bygd som verkligen blomstrar och är idag en av de snabbaste växande orterna i Dalarna. Belägen mitt emellan Falun och Borlänge och med naturen inpå dörren.
Sedan 2014 har det bedrivits ett imponerande arbete kring utveckling av möjligheter till fritidsaktiviteter i Vika.
Fotbollsplanerna är idag tre i Vika. Förutom en fullstor 11-mannaplan finns en 7-manna och en permanent linjerad 5-manna.
På Kyrkbytjärn plogas det upp banor på naturis och på sommaren finns även en 18 håls frisbeegolfbana.
Hinderbana, beachvolley, skateboardramp, boulebanor och multigym började byggas 2014 på gamla fotbollsplan och har fått namnet Aktivitets­fältet.
– Vi sökte medel för kommun­delsutveckling av Falu Kommun. Det gjorde att vi kom igång, säger Ola Eriksson, som är en av de största pådrivarna för att utveckla Vika.
– Sedermera har vi även fått pengar från VM-fonden. Det finns oerhörd kraft i Vika för att utveckla bygden.
Idag har Vika IF över 200 ungdomar i verksamhet.
– Viktigt att komma ihåg att det är Vika bor i alla åldrar som nyttjar våra aktivitetsytor. Kolla på boul­ebanan. Där håller pensionärs­ligan till sex av sju dagar i veckan, säger Ola.
– Och hinderbanan lockar folk från när och fjärran. En riktigt tuff bana med 14 hinder.
I Vika är det handling som gäller. På sex år har den ideella kraften lyft hela bygden och med tanke på entusiasmen i Vika är det säkert mer på gång.

Svärdsjö Multiplan
Invigning av Svärdsjö Multiplan 2018 – Robin Vikström och Jimmy Linnér klipper bandet. Foto: PRIVAT

SVÄRDSJÖ
I december 2018 invigdes multiarenan i Svärdsjö.
Oerhört viktigt för bygden. Här kan ung som gammal utöva spontanidrott. Här kan man spela fotboll, basket och innebandy under sommaren och på vintern blir det en fin is anläggning, säger Svärdsjö IF:s ordförande Jimmy Linnér.
Arenan har finansierats med 1,1 miljon från Allmänna Arvsfonden och 400 000 från Riksidrottsförbundets anläggningsstöd.
När Svärdsjö IF fyllde 100 år uppvaktade Svärdsjö Intresseförening med 45 000 kronor till byggnation av ett ute gym och hinderbana.
Den är klar idag och är ett fint tillskott för alla, säger Jimmy.
Allt vi gör är för bygdens bästa. Vi har över 200 ungdomar i verksamhet och kommer aldrig att bli en elitförening. Med ett ideellt engagemang blir vi den sociala kraften i Svärdsjö.

ENVIKEN
Sporthallen är en viktig samlingpunkt för boende i Enviken. Innebandyn har blommat ut, men även andra aktiviteter är populära.
Utbyggnaden av gymmet har blivit en succé. En plats som nyttjas frekvent av ung som gammal, säger Niklas Karlsson, ordförande i Envikens IF.
Multiarenan på gamla hockeyplan, med ny sarg, belysning, skateboardramp samt möjlighet till basket och tennis, är livligt frekventerad.
Anläggningsstöd från RF och bidrag från kommun har gjort detta möjligt och naturligtvis en massa ideella timmar. Utan allt engagemang hade inte detta varit möjligt.
Nu funderar Envikens IF på att utveckla fotbollsplan.
Det ligger lite på is. Pandemin har gjort att intäkterna minskat. Men det finns en plan för modernisering.

Multiplan i Sundborn
Multiplan i Sundborn är populär. Foto: PRIVAT

SUNDBORN
Multiarena, skateboardramp, BMX-bana, hinderbana, fotbollsplaner, idrottshall, motionsspår är några exempel på aktivitetsytor för alla boende i Sundborn.
– Som att bo i ett gigantiskt rekreationsområde och den ideella kraften är oerhört stark. Det finns massor av personer med stort engagemang och ett hjärta för bygden. Verkligen imponerande, säger Niklas Ribjer som bott i Sundborn lite mer än fyra år. Niklas var tidigare anställd på Dalarnas Fotbollförbund.
– Naturligtvis tittar jag lite extra på fotbollen. Vi har en bred och bra verksamhet. Grånäs för ungdomsverksamhet med klubbhus och fullstor plan vid skolan. Dessutom kan vi nyttja Multiarenan vid denna tid på året för de yngre lagen.
Engagemanget är något som verkligen sticker ut. Skall det läggas ut bark eller grus så har alltid någon en maskin att ställa upp med. Ingenting är omöjligt.
– Allting är betydligt enklare och fram­förallt går det snabbare på landsbygden. Alla vill bygdens bästa för både ung och gammal, påpekar Niklas.
Sundborns GoIF är en oerhört viktig aktör i Sundborn. En flersektionsförening med fem aktiva sektioner – fotboll, innebandy, gymnastik, skidor och rodd.

BJURSÅS
I Bjursås finns det närmare 100 ledare, som varje vecka lägger ner ett viktigt och beundransvärt ideellt arbete. Det handlar om gymnastik, fotboll, innebandy, cykel, alpint och längdskidåkning.
Det är ett otroligt engagemang i Bjursås, säger Bjursås IK ordförande Pernilla Sjörén.
Men idag är man lite trångbodda. Tiderna i Falu Kommuns gymnastiksal räcker inte till alla och tränings­lokalen i Klubb­lokalen vid Bjurliden är för liten.
Vi har blivit beviljade 200 000 i anläggningsstöd av RF och har börjat bygga ut. Då kan vi ha ännu fler motionsgrupper framöver, säger Pernilla.
Samtidigt håller Sockenrådet och Bjursås IK på med ansökan om en multiarena på hockeyplan.
Vi hoppas på detta. Det skulle betyda mycket för Bjursås, säger Pernilla.
I Bjursås finns även ett ute gym på Hanses Hällar, högst upp i Bjursås. Vill påstå att det är en av de vackrast belägna gymmen i Sverige.
Den ideella kraften ger invånarna i Bjursås en möjlighet till motion i olika former på hemmaplan.

GRYCKSBO
Tansvallen har under de senaste åren fått en riktig ansiktslyftning. Löparbanorna har fixats till och även Parken, den så kallade Grycksboparken, med dansbana har åtgärdats.
Till detta skall läggas två projekt.
– En grupp har fixat ett ute gym som är välbesökt och oerhört populärt för alla åldrar, säger Jocke Nordlund.
Även en frisbeegolfbana har byggts i Grycksbo och här har Martin Trygg och Johan Rönningen varit de drivande.
Mycket har finansierats genom kommundelsutvecklings bidrag från Falu Kommun.

SÅGMYRA
Fotbollsplan, elljusspår, hockey­plan, skidlekplats och en mindre sporthall är det som Sågmyra i första hand kan bjuda på.
Vi tycker spontanidrott är viktigt i Sågmyra. Det har vi verkligen bra förutsättningar och det gäller både ung och gammal, säger Mattias Jons i Sågmyra.
Och till våren kommer ytterligare ett tillskott. Vi skall bygga ett ute gym som passar alla, säger Mattias.

Ola Eriksson
Ola Eriksson har gett den ideella kraften ett ansikte i Vika. Foto: PRIVAT
Utegym i Vika
Ett fantastiskt utegym i Vika och det nyttjas av ung som gammal. Foto: PRIVAT
Vika hinderbana
Det gäller att kunna det mesta på en hinderbana. Foto: PRIVAT
Knapp, skrolla upp