Toppfält: innehåll
Anne-Lies ”Solrosfrön” Håller Traditionen Vid Liv

Anne-Lies ”Solrosfrön” håller traditionen vid liv

  • Mora
Anne-Lie Birkeholm tillsammans med sina ”solrosfrön” som tar upp arvet av rodden på Sollerön.

SOLLERÖN
Sollerö IF Rodd var i flera år en klassisk roddklubb med en rad svenska och internationella framgångar. Kulturen sitter i väggarna i båthuset vid Lerön. Siljans vackraste träningsarena.

Traditionens makt är stor.
Många idrottsföreningar njuter av att minnas gamla framgångar och faller i dvala. Men vem vill ta vid och entusiasmera unga talanger?
Det har man lyckats med på Sollerön där två tidigare roddolympier Annelie Birkeholm och Jean Martell byggt upp en imponerande ungdomsverksamhet.
När ungdomarna tävlar vid USM och JSM har ett fantastiskt föräldrateam funnits med och ropat sig hesa med Heja Sollerön. Men folk från andra klubbar trodde att man ropade ” Heja Solrosfrön.
Det låter som ett passande klubbnamn ” Solrosfrön från Sollerön ”. Efter sjutton år i dvala startades 2012 den traditionella roddskolan igen.

MÅNGA TALANGER
Och ungdomarna har strömmar till och resultaten kommer. Annelie har en framgångsrik son, Isak med i gruppen. Här finns också Albert Bälter, barnbarn till OS-roddaren Lennart. Så roddintresset går i arv.
Mest framgångsrik i dagsläget är 17-åriga Elin Lindroth från Morabyn Garsås som nominerades till junior-VM i Litauen. Hon började ro för flera år sedan som ett komplement till skidåkning och skidskytte. Nu är det rodd som gäller hela året.
– Bättre träning än på Sollerön går det inte att få och jag har suveräna tränare i Annelie och Jean , berättar Elin.
Elin är en av många unga som fängslats av de utmaningar som finns i denna fysiskt krävande sport. Och framgångarna kommer.
Som i höstas vid JSM och USM i Jönköping. Sollerön kom till start med tio ungdomar, då det blev många medaljer.

ATT UTMANA SIG SJÄLV
Tränaren och mamman Anne-Lie provade första gången på rodd när hon var 16 år. Och ramlade ur båten. Då förstod hon vilka utmaningar som finns. Själv hade hon en allsidig träning bakom sig i en rad olika idrotter. Nu fick hon upp ögonen för rodd.
– Många tror att det i rodd bara handlar om biceps, säger Annelie .
– Det handlar om kondition, hjärta, lungor, ben, rygg och cove. Att syssla med rodd är att vilja utmana sig själv och egna mål. Du väljer din idrott utifrån din glädje och som den ger och följer ditt hjärta.
Det handlar givetvis också mycket om teknik, om balans, om koordination och inte minst mental styrka. Alla vet att det tar inte så många metrar innan mjölksyran börjar göra sig påmind.
Men är det inte svårt att locka ungdomar till en sport som är så krävande och med knappa ekonomiska resurser.
Du har ju själv som medicinsk ansvarig i ishockeylaget Leksands IF på nära håll följt en sport med helt andra ekonomiska möjligheter.
– Visst är det en stor skillnad. Det ena är ett lag och det andra en individuell idrott. Det är en otrolig skillnad i publicitet och engagemang kring ett lag. Där uppmärksamheten i media är stor och gör att ungdomar blir nyfikna på att prova. Stor publicitet genererar ett stort antal sponsorer som har möjlighet att synas i samband med idrotten. Inom roddsporten sker oftast stor publicitet i samband med OS.
– Det är ofta upp till den enskilde individen att ordna sponsorer varför det ofta krävs högre resultat för att få sponsorer intresserade. I ungdomsåren betalas de oftast av egna medel (föräldrarnas )
MenI i rodd har du möjligheter att ganska snart komma utomlands till olika tävlingar. Och där roddsporten är större än härhemma. Plus tävlingar hemma i Sverige. Visst behövs pengar, vi får hjälp av sponsorer, och engagerade föräldrar som ställer upp. Vi inom klubben hjälper också till vid cykeltävlingen Siljan Runt vilket ger oss välbehövligt ekonomiskt tillskott.
Det är idag arton ungdomar som satsar på rodd är i åldrarna 12 till 18 år. Till nästa säsong har klubben fått fram två seniorer. Filip Melin och Jonna Danielsson som är inbjudna till U 23-VM.
Annelie deltog i två olympiska spel och nådde medalj i JVM och USM-VM.. Precis som sina manliga svenska kollegor fick hon tampas med konkurrenter med betydligt rymliga samveten vad det gäller dopning. Det gäller naturligtvis inte bara rodd.
Och det skall börjas i tid. Roddklubben startade ett samarbete med Sollerö skola där ungdomarna från årskurs 5 och 6 fått prova att ro kyrkbåt på både vår och höstterminen.
Ambitionerna finns, men behovet av ekonomisk hjälp är stort. Bland annat till ytterligare en följebåt eftersom gruppen aktiva har växt. Vidare en dubbelsculler (båt med två roddare) och införskaffande av nya bryggor och bojar.
Drömmen är att båthuset utbyggs med omklädningsrum, samlingsrum, toalett och rinnande vatten.
Sollerö rodd vill komma tillbaka på Sverige och Europakartan. Men det finns mycket kvar att ro iland.

Text och foto: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp