Toppfält: innehåll
Falutjejen Jenny Rissved Historisk OS-guldmedaljör

Falutjejen Jenny Rissved historisk OS-guldmedaljör

  • Falun

– Svårt att fatta vad jag gjort!

FALUN
Lördagen den 20 ­augusti cyklade 22-årige Jenny Rissveds från Falun rakt in i historie­böckerna. På den sex varv långa moun­tain­bike­banan i Rio trampade hon hem OS-guldet och tog därmed också Sveriges första OS-medalj i grenen. Trots en del krångel under loppet var hon ohotad segrare i mål, 37 sekunder före tvåan.

– Jag har svårt att fatta vad jag gjort, var henne första glädjekommentar efter loppet.
I hemstaden Falun blev det förstås stor uppståndelse. Jenny blev ordentligt firad vid hemkomsten av cirka 4000, på stadens torg den 24 augusti.

Jenny Rissveds visitor center
OS-guld. Jenny Rissveds framför ett av två guldfoton, från bragdloppet i Rio, som sitter i entrén vid idrottsanläggningen Lugnet i Falun.

Vid idrottsanläggningen Lugnet var man inte sena med att sätta upp två stora guldfoton från bragdloppet.
Bland andra olympiska mästare som Sixten Jernberg och Gunde Svan finns nu Jenny att beskåda på väggen i den långa entréfoajén.

Så sent som i början av juni fick Jenny besked att hon var OS-klar. I början av juli tog hon VM-guld i U23 klassen i Nove Mesto, Tjeckien. Därefter var siktet inställt på Olympiska spelen i Rio.

TUFF START
Bragdloppet kunde ha börjat bättre, dagarna innan kraschade hon på träning och tvingades sy både knä och armbåge. Men väl inne på den 4.85 km långa banan kände hon ingen smärta, bara att hon var stark och koncentrerad. Taktiken var att inte köra för offensivt i början utan ”ha kul”, som hon beskrev det, men att försöka hänga med långt fram.

Hon hade faktiskt känslan att kunna ta medalj. På andra varvet hoppade kedjan av, men då visade Jenny kyla och fixade det utan att drabbas av panik.

Så till sista varvet då hon och polskan Maja Wloszczowska var ensamma i täten, polskan med OS-silver meriter från 2008. Jenny hade kastat blickar på henne och sett att hon började tröttna.

Då bestämde hon sig för att göra ett ryck i sista backen, ett ryck som gav Jenny en lucka på några meter och hon kunde trampa ensam mot mål.

På målrakan ser hon tränaren Fredrik Eriksson bland publiken, hon vänder sig mot honom och ropar:
– Vad f-n är det som händer?
Jenny kunde helt enkelt inte fatta att hon var på väg mot OS-guld.

KRAMKALAS

Jenny Rissveds OS-guld
Jenny Rissveds är Dalarnas första kvinnliga guld­medaljör vid ett sommar-OS.

Första kramen efter målgången fick Rune Gustavsson, som har fungerat som hennes mentala coach sedan 2011. Halvtimmen senare stod hon överst på prispallen med guldmedaljen runt halsen och kungaparet bland åskådarna.

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, hade 20 idrottare toppgruppmarkerade inför Rio, i den gruppen fanns inte Jenny, men väl i gruppen under.

Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, hade inte riktigt trott på guld för henne, men klara tankar på en topplacering.
– Enormt starkt, en fantastisk prestation av Jenny, säger han, om hennes guldbragd, när jag når honom i Sydkorea där han är för att kolla upp anläggningar inför kommande vinter-OS.

FRAMTIDEN
Jenny är en av fyra cyklister i SOK:s Topp- och Talangprogram. Siktet är nu inställt på sommar-OS i Tokyo 2020. Och många hoppas förstås att hon där även ska tävla landsväg. Hon har satsat målmedvetet sedan hon var i 16–17 års åldern och man har ju framhållit hennes syreupptagningsförmåga som är bättre än Charlotte Kallas.

Den (VO2max) är 75 och värden över 70 är unikt för kvinnor. Men grunden är ändå hennes talang, teknik, psyke och tränings vilja, det är ju resultaten hon gör på cykeln som räknas.

S-guldet har förändrat livet för Jenny som nu försöker hitta en agent, rådgivare eller manager som kan hjälpa henne sortera och hantera alla förfrågningar. Mycket har redan hunnits med sedan hemkomsten, bland annat att ro och samla in pengar för Världens Barn tillsammans med Johanna Ojala och Magdalena Forsberg. Jennys liv efter OS-guldet påminner också om det som hände Magdalena Forsberg efter hennes framgångar i skidskyttet.

Från känd bland kretsen inom sin idrott till en superkändis för alla. Ett liv som en mycket mogen och mentalt stark Jenny redan visat att hon kan hantera.

Hon kan redan nu boka in Idrottsgalan 16 jan 2017. I kategorin ”Årets Prestation” bör hon och dalatjejen Tove Alexandersson (2 VM guld i orientering, vann världscupen för tredje gången!) vara självskrivna.

»Sport i Dalarna« ställer sig i den långa gratulationskön och säger stort Grattis! Sverige tog 11 medaljer i Rio, guld tog förutom Jenny även Sara Sjöström.

Text och foto: ERIC »JOKKE« LUNDIN

Knapp, skrolla upp