Toppfält: innehåll
Fritidsbanken Spännande Projekt För Dalaidrotten

Fritidsbanken spännande projekt för Dalaidrotten

Dalarnas Idrottsförbund har startat ett nytt projekt som syftar till att fler ska få möjlighet att prova idrott och röra på sig. Genom att samarbeta med Fritidsbanken där människor kan låna idrotts- och fritidsutrustning, följer Dala­idrotten samma väg som Riksidrottsförbundet och svensk idrott.

Gänget som driver Fritidsbanken samlade utanför lokalen, fr. v. Mia Johansson, Tony Johansson, Mikael Anderson och Elin Israelsson.
Gänget som driver Fritidsbanken samlade utanför lokalen, fr. v. Mia Johansson, Tony Johansson, Mikael Anderson och Elin Israelsson.

Tänk dig ett bibliotek men istället för böcker finns det fullt av fritids- och idrotts­utrustning att låna. Nu hänger Dalaidrotten på idén om att fler människor ska få möjlighet att prova idrott och röra på sig på ett enkelt och billigt sätt. Dessutom kan utrustning som inte används komma till nytta igen vilket är bra för miljön. Dalarnas Idrottsförbund har därför anställt projektledaren Tobias Hedwall för uppgiften: Jag gillar idén med återanvändning och vet hur mycket fin utrustning som slängs eller finns i källare och inte används. En nyckeluppgift för oss blir att påverka så många kommuner som möjligt så att det öppnas Fritidsbanker över hela Dalarna. För mig är det en självklarhet och förhoppning att alla ska få råd att prova aktiviteter som ser spännande ut, säger Tobias Hedwall. Mitt i Vansbro på Järnvägsgatan ligger Dalarnas första Fritidsbank som öppnade i januari i år, men fler kommuner börjar nu visa intresse. I Vansbros fall är det ett samarbete mellan Rädda Barnen, kyrkan och kommunens integrationsenhet. Lokalen ligger vägg i vägg med Mötesplatsen, som är en öppen samlingspunkt för invånarna. Verksamheterna har redan börjat dra nytta av varandra. De som kommer dit kan till exempel ta en fika medan de funderar vad de vill låna.

GÅVOR
Sortimentet som finns att låna ifrån bygger på gåvor från främst privatpersoner men även föreningar. Bland annat har Mora Hockey bidragit med många par skridskor. Dessutom har en stor samling med slalom­utrustning kommit in via en nedlagd skid­anläggning.
Nu rustar personalen inför sommarsäsongen och hoppas få in saker lämpliga för årstiden. De tror på folks vilja att hjälpa till, vilket också är en av grundstenarna för denna verksamhet.
Fritidsbanken i Vansbro har öppet två eftermiddagar per vecka. Lokalen bemannas med personer som jobbar ideellt men med kopplingar till kommunens dag- och aktivitetscenter. I början har det mest varit nyanlända och idrottslärare som lånat grejer men med tiden börjar allt fler hitta till lokalen.

VIKTIGA REGLER
Inom Fritidsbankens koncept finns det tre viktiga regler; Alla får låna, allt är gratis och fokus på miljön. I övrigt bygger det på enkelhet då inga pengar, deponeringsavgifter eller förseningsavgifter förekommer.
Satsningen på Fritidsbanken är landsomfattande då inkludering inom idrotten är ett viktigt ämne för Riks­idrottsförbundet:
– På samma sätt som våra bibliotek bidrar till att öka läsandet hoppas vi att Fritidsbanken bidrar till att fler får idrotta.  Att låna utrustning gör det enklare att prova på olika idrotter samt att arrangera eller delta i spontan­idrottsaktiviteter. Med vår satsning på Fritidsbanken hoppas vi kunna hitta nya idrottsutövare och det i sin tur gynnar våra idrottsföreningar, säger Peter Mattsson, idrottschef på Riksidrotts­förbundet och SISU Idrottsutbildarna på RF:s hemsida.

ETT SAMSPEL
David Mathiasson och Henric Byström med kollegor arbetar nationellt med Fritids­banken från Idrottens hus i Karlstad. De har sedan starten 2013 sett fler än 30 utlåningsställen växa fram på olika sätt runt om i landet och utvecklingen går fort. Målet är att det ska finnas en Fritidsbank i varje svensk kommun. Det var förresten just i Värmland den första startade genom diakonen Carina Haak i Forshaga-Munkfors församling.
Kommunen är förstås en viktig aktör, oftast i samverkan med kyrkan, ideella föreningar och hjälporganisationer. Förutom att se nyttan av ökad fysisk aktivitet ser kommunerna också Fritidsbanken som en plats för att få folk i sysselsättning genom till exempel arbetsträning.
Det är ett samspel mellan olika aktörer med kommunen som huvudpart. Det är viktigt att poängtera att Fritidsbanken är till för människor oavsett ålder eller ekonomisk situation, alla ska helt enkelt få möjlighet till utbudet. Visionen är att Fritidsbanken ligger på en strategisk plats nära idrotts- och friluftsliv så det blir en naturlig koppling och en positiv mötesplats för folket, säger David Mathiasson.
Vi ska inte knuffa bort de sporthandlare eller andra aktörer som redan finns på orten utan se Fritidsbanken som ett komplement. I förlängningen ökar det intresset för idrott och friluftsliv vilket i sin tur är bra för alla parter, fortsätter David Mathiasson.
Är du intresserad av att veta mer eller starta en Fritidsbank i Dalarna är du välkommen att kontakta Tobias Hedwall på Dalarnas Idrottsförbund. Mer information om Fritidsbanken hittar du på www.fritidsbanken.se.

Text: TOBIAS HEDWALLl

Knapp, skrolla upp