Toppfält: innehåll
Idrottsföräldrar En Resurs  – Men Ibland Går  Det överstyr

Idrottsföräldrar en resurs – men ibland går det överstyr

Johan_Fallby
Johan Fallby lyfter föräldrars engagemang inom idrottsrörelsen i samarbete med Dalarnas Idrottsförbund.

FALUN
En dos av Strategi 2025, våga stötta era tränare och en bra relation till föräldrar och barn. Funkar det i din förening så stannar barn och föräldrar längre i idrottsmiljön.

Orden kommer från idrottspsykologiske rådgivaren Johan Fallby när han besökte Falun, Leksand och Rättvik i början av april. Bland annat hade han föreläsningar för idrottsföreningar och fritidschefer och beställare var Dalaidrotten.
Sport i Dalarna träffade Johan för en intervju och lite utveckling av temat han har sin bok ”Gör det bättre själv om du kan då”. En bok som i första hand behandlar begreppet idrottsföräldrar.
– Jag vill poängtera att föräldrar är en enorm resurs.
– Men ibland upptäcker vi att det går över styr. Det blir helt enkelt lite rörigt. Kanske för att föräldrar inte vet hur idrotten fungerar eller att de har överambitioner för sina barns vägnar. De vill helt enkelt för mycket, säger Johan.

Johan träffar många föreningar och försöker få igång en process. Målet är att få starka och tydliga föreningar som bildar en bra idrottsmiljö.

Hur ser då en bra idrottsmiljö ut?
– En bra idrottsmiljö är där barn har roligt tillsammans, med bra och positiva ledare. De är goda kamrater och lär sig saker, säger Johan.
– Föreningen vet vad den vill. Den vet vilken ledarstil den vill ha. Inte skrika-in-kunskap utan det finns en bra relation mellan tränare, barn och föräldrar.

Detta fungerar om föreningen vet vad den vill.
– Varför tränar vi som vi gör? Varför tävlar vi som vi gör? Varför skall vi inte skrika på barn under match? Varför selekterar vi inte? Detta bör föreningen ta ställning till och framförallt att föreningen efterlever detta, säger Johan.

Låter enkelt, men fungerar det?
– Det fungerar genom en ständig dialog och utbildning. Föräldrar måste helt enkelt förstå föreningens policy. Utbildningar kan vara på 10–15minuter då och då. Idag har vi poddar, filmer, artiklar med mera. En fantastisk möjlighet att förmedla sitt budskap, säger Johan. Hur ofta skall då en förälder vara på plats? Vissa är ju ständigt läktarföräldrar?

Johan Fallby.
Johan FallEtt enkelt sätt att delge vad föreningen står för.

– Som förälder skall du vara närvarande i idrottsmiljön, men inte styrande. Visa att du tycker det är roligt att ditt barn idrottar. Men det räcker om man som förälder är där lite då och då. Man behöver inte vara med på varje träning, poängterar Johan.
– Däremot skall man visa intresse. Berömma, ställa frågor och då inte bara om idrott. Visa att du har kul i idrottsmiljön. Det ser dina barn och det vill de se.

Ibland träffar man som ledare även den besvärliga föräldern.
– Just den föräldern behöver utbildning och dessa föräldrar tar för mycket plats. Det är inte självmedvetna eller förstår inte hur barnen skall lära sig genom roliga saker. De vill helt enkelt så mycket.

Johan har några gånger filmat föräldrar beteende på läktaren.
– De blir så medryckta i spänningen så de vet inte riktigt hur de beter sig. De blir helt enkelt fans i stället för föräldrar och det är inte OK, avslutar Johan.
– Med korta utbildningar, en ständig dialog hur föreningen fungerar och vad den står för, gör att föräldrars engagemang kanaliseras på det bästa för barnet och dess idrottsmiljö.

Text och foto: PeO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp