Toppfält: innehåll
Rättviks Bredd Imponerar

Rättviks bredd imponerar

Kjell Åke jansson
Kjell Åke Jansson personifierar lite av idrotten i Rättvik. Han har spelat 387 fotbollsmatcher i IFK Rättvik.

RÄTTVIK
Rättvik är inte den största kommunen i Dalarna. Men sportsligt har Rättvik alltid låtit tala om sig.
– Tror inte alla fattar hur många idrottsprofiler som fostrats i Rättvik, säger Kjell Åke Jansson med förflutet i IK Jarl och IFK Rättvik fotboll.

Vi sitter på Rättviks kulturhus och bläddrar i flera jubileumsskrifter och böcker om idrotten i Rättvik. Det är imponerande när namn och bragder radas upp. Kjell Åke vet inte var han ska börja. Vem är störst? Vem är bäst? Vilket evenemang minns han mest?
– Anna Swenn-Larssons silver i Åres alpina VM och Britta Backlunds VM-guld i speedski i vinter ligger närmast.

– Det är otroligt att den lilla Lerdalsbacken fått fram så många storåkare, säger Kjell Åke och nämner också Therese Borsén, Ylva Sörlin, Linda Ydeskog och Kattis Glasér Bjerner.

Kjell Åke själv personifierar lite av idrotten i Rättvik. Han har spelat 387 fotbollsmatcher i IFK Rättvik. Dessutom har det blivit ett junior-DM på skidor (1966) och 12 Vasalopp. Plus alla arrangemang som Kjell Åke jobbat med.
– Jag minns O-ringen 1973. Vi hade över 11 000 deltagare. Vi var på travbanan och jag jobbade med tältplatsen bland annat, berättar Kjell Åke.
– Sen glömmer jag inte friidrottslandskampen med Linda Haglund 1981. Den arrangerade vi i Rättvik, liksom skid-SM 1964.

SKRIDSKO STORT
Skridsko har varit stort i Rättvik. Hasse Börjes och Janne Junell måste nämnas, säger Kjell Åke.
– Att Hasse Börjes tog med sig ett OS-silver hem till Rättvik från Sapporo 1972 glömmer ingen.

Janne Junell var också framgångsrik. Han vann junior-VM. Med rättviksåkarnas fram­gångar följde ett enormt intresse för skridsko. Rättvik arrangerade flera stora skridskolandskamper och proffsgalor med stjärnor från både Norge och Nederländerna. Kjell Åke minns särskilt ett jippo:
– Bandystjärnan ”Bempa”, hockeyfavoriten ”Lill-Strimma” och Hasse Börjes tävlade på Prästskogsvallen. Det gällde snabbhet på en kortare sträcka. Jag minns faktiskt inte vem som vann. Kanske någon som läser Sport i Dalarna minns. De får gärna höra av sig, säger Kjell Åke och skrattar.

DAMFOTBOLL
Bandy och damfotboll måste nämnas, säger Kjell Åke. 1938 spelade Rättvik bandy­final mot Slottsbron på Stockholms stadion och 1973 spelade damerna SM-final i fotboll mot Öxabäck. Nära 2000 kom till Hedslund. Det var då en läktare rasade minns Kjell Åke.
– På tal om bandy. I år fick vi faktiskt en svensk mästare i bandy. Felix Pherson i Villa är från Rättvik, berättar Kjell Åke.

Det är bredden som imponerar i Rättvik. Konståkning, orientering, skidorientering, MTB, handboll, baseboll och travet förstås. Förutom det som Kjell Åke redan nämnt. Hur förklarar du att lilla Rättvik är så framgångsrikt?
– Det handlar om alla kommittéer, alla ideella krafter och alla ledare som ställer upp. Jag skulle kunna räkna upp massor med folk. Men det törs jag inte. Risken är stor att jag missar nån, säger Kjell Åke och skrattar.

Kjell Åkes topp 5 i Rättvik:

  1. Hasse Börjes, OS-silver, skridsko, 1972
  2. Anna Swenn-Larsson, VM-silver, slalom, 2019
  3. IFK Rättviks SM-final i dam­fotboll 1973
  4. Ego Boys travseger i Elitloppet 1973
  5. Monica Gustafsson, Karin Rabe och Eva Moberg, VM-medaljer, orientering, 1975–1981

Text och foto: MATS RÖNNBLAD

Knapp, skrolla upp