Toppfält: innehåll
Snö är Guld Värt I Idre

Snö är guld värt i Idre

Längdlandslaget körde i oktober testtävling på banor som byggts för att efterlikna de blivande OS-banorna i PyongChang. Simon Andersson, Falun-Borlänge före Sågmyras Calle Halfvarsson.

Att spara i ladorna för framtiden är ett klassiskt knep. På Idre Fjäll sparar man också, men inte i lador. Istället är det snö som sparas i enorma berg, snöberg som täcks av vita presenningar och bark.

Det är inte Idre Fjäll som kommit på idén att spara snö, men väl förfinat den och gjort att Idre Fjäll numera har Sveriges längsta skidsäsong.
Egentligen började det hela redan i början på 70-talet i Malung. Då arrangerade Malungs IF i samarbete med Skinnarspelet klassiska skidtävlingar med hela svenska landslagseliten på plats.
– Det var både svenska, finska och norska åkare som kom och vi hade mellan fem- och tiotusen åskådare, minns Sören Haga.
Tävlingen kördes på sparad snö som lades ut genom parken och i skogen.
– Totalt var det omkring 800-900 meter lång slinga, där den sista biten framför Skinnarspelsscenen lades ut efter föreställningen. Sedan blev det skidtävling på midsommaraftonen.
Även i Våmhus anammade man konceptet och sparade snö och körde sina tävlingar på midsommardagen. En variant på de ”försörjningslopp” som då gav de bästa längdåkarna några välkomna extra kronor.
Konsten att spara snö och åka längdskidor på sparad snö var uppfunnen. Sedan lyfte IFK Mora och Vasaloppet det hela ytterligare ett snäpp genom att spara den snö som blev över i Hemus och Oktobersprinten blev en populär tävling under flera år strax efter milleniumskiftet.

Erika Holmberg alpin landslagstränare som trivs på Idre Fjäll.

250 000 kubikmeter sparad snö
Med Malung, Våmhus och Mora som ”försökskaniner” tog Idre Fjäll vid och under två säsonger, 2005 och 2006 sparades det snö som blev rekordtidigt träningssnö för längdlandslaget. Satsningen på att spara snö lades dock ner, men bara för att återuppstå för tre år sedan.
Under de tre senaste åren har Idre Fjäll sparat snö både för längdskidåkning och för alpina pister. Målgruppen är landslag, klubbar och grupper som utnyttjar den tidiga snön.
På Idre Fjäll handlar det om enorma mängder med snö, inför den här vintern fanns över 250 000 kubikmeter snö som sparats. Den snön räcker till 4,5 km skidspår och två alpina nedfarter.
Kostnaden är stor och lönsamheten i projektet är på kort sikt hög, men det är ändå snö som ska läggas och snö som till stor del återanvänds.Samtidigt hatt snön satt Idre på kartan som den sjösäkraste skidanläggningen i landet.
– Vi sparar snö som vi använt i skidbackarna. De trycker vi ihop i stora högar, berättar Tosse Einarsson, som håller i mycket av snöproduktion och snösparande tillsammans med Mattias Franzén.
Utöver den snö som återanvänds så bygger snökanonerna stora högar som efter vintern täcks med bark eller presenning.
Under sommaren smälter ungefär 30 procent bort, men med den stora mängd som finns så kan Idre Fjäll vara först i Sverige, i år för tredje året i rad med att öppna för skidåkning.

Landslag fyller spår och backar
– Det här är riktigt bra för oss, säger längdlandslagschefen Rikard Grip, som också har snö sparad hemma i Vålådalen, men inte i sådana mängder som på Idre Fjäll.
Inför den här säsongen har banor designats för att efterlikna vad som väntar i OS i PyongChang. Även vallateamet har fått spår för att testa skidor som ska påminna om vad som möter i OS.
På Idre Fjälls nordsida håller malungstjejen Erika Holmberg till, Erika är landslagstränare för träningsgrupp 3. Hon var först med att ta med sig sin landslagsgrupp. Redan 2015 testade juniorerna att åka på sparad snö på Idre Fjäll. Om det var bra, ja annars hade hon inte återvänt år efter år. I fjol kom också hela damlandslaget till Idre Fjäll för att även de återvända i år.
– Det här är riktigt bra träning och här finns också allt annat som gym och sporthall, säger Erika, medan hon är på plats i soluppgången för det första träningspasset.
I backen är det trångt mellan banorna. Fyra lag kan trängs samtidigt och Björn Nordahl från Idre Fjäll ser till att det tighta schemat håller.
För den som vill åka i Specialen gäller det att ha vassa kanter, underlaget är ren is. Med slangar spolas snön så det hela fryser till is för att efterlikna det tävlingsunderlag som väntar. För den som vill ha lite vänligare underlag finns ytterligare en backe öppen där allmänheten får testa skidorna långt innan snön börjat falla.
Idre Fjälls pionjärarbete med att spara snö för både längd och alpina pister har uppmärksammats och i våras belönades Idre Fjäll av SLAO, Svenska skidanläggningars organisation med priset som ”Årets skidanläggning”.
Så för de som är gäster på anläggningen under främst de tidiga höstmånaderna får dela spår och pister med landslagsåkare som Stina Nilsson, Calle Halfvarsson, Marcus Hellner, Sara Hector, Nathalie Eklund och riskera att få skidtekniken bedömd av skidskyttarnas Wolfgang Pichler.

Text och foto: NISSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp