Toppfält: innehåll
Tre Starka OS-roddare Satte Sollerön På Kartan

Tre starka OS-roddare satte Sollerön på kartan

  • Mora
Tre olympier från Sollerön samlade utanför roddhuset på Lerön. Fr.v Jean Martell, Lennart Bälter och Mattias Lindgren.

SOLLERÖN
Det är tre resliga herrar som ”Sport i Dalarna ” fört samman. Tre fysiska praktexemplar. Men så har de ockå sysslat med den fysiska och explosiva sporten rodd.
Tre olympier från lilla Sollerön. De bidrog till att göra Sollerön känt i idrotts-Sverige Mattias Lindgren, Lennart Bälter och Jean Martell.

De har blivit hembygden trogen. De två förstnämnda bor på samma gata, Budgatu på Sollerön, Martell bor i grannbyn Vinäs.
Men Sollerön har faktiskt haft fyra OS-roddare. Anne-Lie Larsson som numera heter Birkeholm och som vi presenterar på annan plats. Hon leder dagens unga roddare på ön tillsammans med Jean Martell.
Ja, Sollerön skulle egentligen haft fem OS-roddare. Jan Wik var kvalificerad till OS 1972, han skulle ro dubbel ihop med Jean Martell. Men det stoppades av att det strulat med Jean Martells medborgarskap. Han hade flytt från Ungern.
Lägg därtill Solleröns klassiske roddledare Mats Hjelm, han var också OS-ledare 1972 och 1976 och även representant för FISA (Internationella roddförbundet) vid OS i Moskva 1980. Det är naturligtvis i Mats anda som roddsporten blivit så stor på ön, då och nu.

RODDKULTUR
Det är naturligtvis den berömda kyrkbåtsrodden som är grunden till roddkulturen på ön.
Iden att skaffa en egen riktigt fin tävlingsbåt till ön blev verklighet när Karl Lindgren i slutet av 50-talet lånade ut pengar till inköp av Sollerö IF:s första båt, en utriggad fyra utan styrman. Han är farfars bror till OS-roddaren Mattias.
Det blev starten till flera framgångsrika år med en rad mästerskapstecken. Sollerön blev ett begrepp i svensk roddsport.
Lennart Bälter rodde singel vid OS i Munchen 1972 och dubbel ihop med Jean Martell vid OS i Montreal 1976, Anne-Lie Larsson rodde singel såväl vid OS 1984 som OS 1988 . Hon är dessutom Sveriges första JEM-medaljör med brons i singel 1982. Mattias Lindgren rodde dubbel ihop med Per ”Pliggen” Andersson vid OS 1992. Leksingen ”Pliggen” är idag läkare för svenska längdlandslaget i skidor.

TIMMERMAN
Lennart Bälter har som timmerman av högsta kaliber haft stor nytta av den fysik som roddsporten gett. Han har sammanlagt sju starter i VM och OS. Han är fyra gånger individuell svensk mästare, två gånger nordisk. Ett av hans bättre minnen när han kom från ” ingenstans” och blev tvåa bakom den suveräne norrmannen Frank Hansen. Det gav en biljett till nordiska mästerskapen.
Vad gjorde att du blev intresserad av rodd?
Det fanns naturligtvis en naturlig koppling när man bor på en ö i Siljan, och genom kyrkbåtsrodden. De flesta av oss roddare hade sysslat med flera idrotter. Men nu var det i första hand rodd som gällde. Vi byggde det båthus som finns än idag. Som kuriosa kan jag nämna att gamle olympiske mästaren i skridsko, Åke Seyffarth hjälpte till med sin bandtraktor.
Jean Martell har en spännande bakgrund som få har haft kunskap om. Han flydde nämligen från Ungern och tog sig via Österrike så småningom till Borås i Sverige innan han upptäckte att Sollerön var den rätta platsen i hans liv. Han bytte liv och namn. Han bosatte sig i en liten stuga på Sollerön och pratar utmärkt sollerömål. Det är inte det lättaste.
Jean Martell vill inte gärna berätta detaljerna vid flykten från Ungern men förnekar inte det Lennart Bälter berättar.
Det fanns säkert en del laddade moment vid flykten och tiden efter. Men Dalarna är att gratulera till en fin idrottsman och en mångsysslare av guds nåde, i skogen och som lärare i skolan, som pilot, som tolk, ja det här är en person som verkligen inte legat på latsidan.
För att vara såpass stor var Martell också en duktig löpare. Såpass bra att han fick beröm av Bjarne Andersson. Då är man rätt skaplig…
Mattias Lindgren är idag framgångsrik delägare i en bioenergianläggning för hela Skandinavien och delar av Europa. Också han en stor mångsysslare. Och liksom de två övriga utrustade med stark fysik. Hans främsta inhemska merit är SM-guldet i singelsculler 1994. Han har också en åttondeplats i en världscuptävling i Köln.

 

Det finns flera olymiska deltagare från Dalarna som fallit i glömska. Inte de stora namnen som Mora-Nisse, Sixten Jernberg, Gunde Svan och Sanna Kallur. Men flera andra som kan vara värda att uppmärksamma. Hur gick det för dom i OS och vad gjorde de efter karriären.? Vi startar med fyra olympier från rodden och Sollerön.

 

Text och foto: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp