Toppfält: innehåll
10MILA Väcker Känslor Hos Annichen

10MILA väcker känslor hos Annichen

Annichen Kringstad har vunnit 10MILA fyra gånger. Tre för Stora Tuna och en gång för Ravinen. Hon har många minnen från denna klassiska tävling. Foto: STAFFAN BJÖRKLUND

1945 arrangerades första 10MILA och som sig bör väcker denna tävling många minnen och känslor till liv. Bland annat hos Annichen Kringstad.

– 10MILA har alltid varit en av årets höjdpunkter för mig. Jag tror det till och med att tävlingen är starkare och än mer attraktivt idag än när jag var aktiv, säger Annichen Kringstad som gjorde sitt första 10MILA 1977.
För Annichen Kringstad var 10MILA en häftig start på våren.
– Då hade alla kommit igång. Vi träffades och hade trevligt tillsammans. Vi damer sprang på lördagen och kunde sedan följa herrtävlingen under natten och frampå småtimmarna.
Annichen Kringstad fortsätter:
– En tävling som är lika trevlig för publiken som för den tävlande. Helt enkelt något alldeles speciellt. Även om det är en elittävling så är alla med på ett eller annat sätt.
Annichen har varit med och vunnit fyra 10MILA. Tre med Stora Tuna och en med OK Ravinen.
– Segern med Ravinen i Kungsängen 1981 var lite speciell. Jag hade sista sträckan och fick springa i ett fruktansvärt väder. Det snöade nästan på tvären. Man trodde inte det var sant.
Kanske det värsta du upplevt som orienterare?
– Faktiskt inte. Några veckor senare var det dags för Jukola-kavlen och det var banne mig värre. Det glömmer jag aldrig, säger Annichen Kringstad.
Och hon kommer att vara på plats under 10-mila i Falun.
– Jag skall inte springa utan marknadsföra O-ringen i Sälen till sommaren. Vi ställer ut och informerar, säger Annichen.
Bragdguldet och Jerrings­priset 1981, sex VM-guld och 14 SM-guld finns bland annat på hennes meritlista. En av orienteringssportens största genom tiderna.

TEXT: PEO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp