Toppfält: innehåll
1988 Var året Då Brage Hade Italienska Inter I Brygga!

1988 var året då Brage hade italienska Inter i brygga!

BORLÄNGE
Man får nypa sig i armen både en och två gånger när man tänker 26 år tillbaka i fotbollshistorien och IK Brages bragd i UEFA-cupens andra omgång. Brage skulle möta Inter, första matchen borta –skulle bli en mumsbit för det italienska storlaget.
Det trodde nog italienarna men Bragespelarna ville annat.

Det hela började en tidig septembermorgon 1988 vid Domnarsvallen, buss till Arlanda och sedan flyg till Milano. Spelare, ledare och så några journalister. Radio Dalarna skulle direktsända hela matchen.
Ovanligt eftersom det där med webbsändning inte existerade då, istället sändes matchen lokalt i P4 över Dalarna med inhopp i Radio­sporten. Märkligt var att även Borlänge närradio var på plats för att sända.
Morgontrötta spelare och ledare fick höra en väldigt pratglad legend, Ingvar »Slana« Österberg (avled 2006, 78 år gammal). Hans munläder höll många vakna och han berätta många dråpliga Brageminnen under färden ner mot Arlanda, allt för att stilla sin rädsla för flygresan. Den bästa historien fick fotografen Mikael Forslund att skratta sig fördärvad:

PRATGLAD ”SLANA”
Slana berättade om hur Brage hade firat säsongsavslutning med en resa till England, antagligen någon gång på 50- 60 talet. Språkkunskaperna i engelska var väl inte den allra bästa hos spelarna på den tiden, så när laget var på sightseeingtur i buss sa spelarna till Slana:
– Säg något till chauffören på engelska du som kan lite!
Då gick jag fram till chauffören, berättade Slana, lutade mig mot honom och sa:
– Cornflakes! (Kåårnfläääjks blev med Slanas uttal).
Mikael Forslund vred sig i skrattplågor och än idag skrattar han hjärtligt om någon säger ordet »cornflakes« med »Slanabetoning« till honom! Efter en natt i Milano var det dags att inspektera arenan, magnifika San Siro. Där pågick byggnation, arenan skulle förbättras inför kommande VM i Italien 1991, så på läktarna runt arenan var det full aktivitet.
När bragespelarna kom in för att inspektera gräsmattan blev det något av en chock för de flesta. Vilken arena, vilken gräsmatta.
Göran Bergort knatade runt med kamera och förevigade underverket då Inters målvakt, Walter Zenga, plötsligt kom upp från omklädningsrummen under arenan.
Ett par hundra arbetare slänger då sina redskap, rusar ner mot staketet där läktarraderna slutar, hurrar och applåderar för en mycket propert, civilklädd Zenga!! Kläder och skor han bar vid det tillfället kostade nog lika mycket som ett par Bragespelare.

LÄTT MATCH
7 september, matchdags. Lilla, allsvenska Brage skulle ju bli en lätt match för Inter. Och italienarna tog också programenligt ledningen, men Brage kvitterade på straff genom Göran Arnberg kort efteråt.
Nu visade Brage verkligen klass, höll Inter i säkert grepp och det var först i slutminuterna av matchen som Inter kunde slå in segermålet! Efter matchen var det omöjligt för oss vid pressen att komma in i Brages omklädningsrum, något vi ju var vana att få göra på Domnarvsvallen. För där stod två stora biffar till vakter och släppte inte in någon!
Men italienarna uppskattade Brages insats, för det var många Intersupportrar  som stod kvar och applåderade laget när spelarbussen lämnade arenan,
En månad senare var det retur i Borlänge. Drygt 9 000 på Domnarsvallens läktare och arenan hade förvandlats till något som liknade ett fort, allt i enlighet med UEFA:s regler. Överallt där vi i pressen var vana att gå var det igenbommat och avstängt!
Nu var i alla fall Inter varnade för Brages fotbollskunnande och Intertränaren Trappatoni mönstrade starkaste manskap. Det var full fart från start på Inter och redan efter nio minuter nickade Serena in 0–1.

MAGNIFIKT BRAGE
Hade inte Bengt Andersson i Bragemålet storspelat hade nog Inter gjort fler mål i inledningen då man hade ett klart spelövertag, men istället var det Brage som kvitterade i halvlekens sista minut då
Johan Hällman nickade in 1–1 bakom Zenga.
Andra halvlek var spelmässigt jämn fram till sista kvarten då Inter och Morello gav Inter ledningen till 2-1 på en volleykanon i 77:e spel­minuten. Det blev segermålet.
Förlust i båda mötena och slut på cupäventyret. Men Brages insats var magnifik, att i två matcher spela jämt med Inter (italienska mästare 1988/89) är det inte många svenska lag som klarat av.
Brages lag på Domnars­vallen:
Bengt Andersson, Plamen Nikolov, Peter Granberg, Patrick Englund, Göran Arnberg, Rolf-Ola Nilsson, Jonas Källström, Simon Hunt, Göran Bergort, Jarmo Alatensiö (76), Johan Hällman och Bernhard Brcic (inbytt 76)
På plats 1988 var  Sportmagasinets Eric ”Jokke” Lundin

Text:  ERIC ”JOKKE” LUNDIN

PS. Stadion San Siro, som är den största fotbollsarenan i Italien, fick i mars 1980 namnet Stadio Giuseppe Meazza. Det för att hedra storspelaren Giuseppe Meazza som spelade i både Inter och Milan på 30- och 40-talet. Men i folkmun är namnet San Siro fortfarande det vanligaste. DS

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp