Toppfält: innehåll
30 år Av Elitidrottande: Ett Vinnande Koncept

30 år av elitidrottande: Ett vinnande koncept

Robin Norum genomför en test under ledning av Lars Wedholm och Magnus Carlsson.

I år är det 30 år sedan de första elitidrottarna började på Högskolan Dalarna och fick möjligheten att kombinera elitidrott och studier.
Ett koncept som bara vuxit sig starkare och starkare med åren. Sedan något år tillbaks är verksamhetsnamnet Dala Sports Academy Elit med Dalarnas Idrottsförbund som huvudman.

Idag har Dala Sports Academy Elit 110 aktiva i idrotterna friidrott, cykel, triathlon, orientering, skidorientering och längdskidåkning. En handfull kommer även från andra länder som Italien, Japan, Australien, Finland och Tjeckien.
– De aktiva har en hög ambition och en uttalad vilja att vilja satsa och se hur långt det kan bära, säger Dala Sports Academy Elits verksamhetsledare Jimmy Birklin.
De flesta läser på Högskolan Dalarna, men det finns även individer som arbetar eller satsar på sin idrott på heltid eller deltid.
– Vi har inget krav på att de skall studera. Dala Sports Academy Elit är öppen för alla som vill elitsatsa inom de sex idrotter som finns representerade, säger Jimmy.
Vilka är de namnkunnigaste individerna idag?
– I verksamheten finns bland annat Calle Halvarsson, Sanna Kallur, Lars Bleckur och Tove Alexandersson för att nämna några.

Tränarresurser
Tränarresurser är den viktigaste och centralaste delen för Dala Sports Academy.
– I dagsläget har vi sju anställda tränare. Tränarna har naturligtvis en nyckelroll. Vissa individer tränar de på heltid, vissa tillsammans med deras klubbtränare eller tillsammans med förbundets tränare. De för en ständig dialog med respektive individ över vad de har för behov och önskningar, säger Jimmy.
Dala Sports Academy Elit hjälper även till med anpassad studiegång, transporter, träningsanläggningar, stöd inom psykologi, fysiologi med mera.
– Vi vägleder och hjälper dom på vägen så de kan satsa merparten av sin tid på träning, säger Jimmy.

Vem finansierar då Dala Sports Academy Elit?
– I första hand är det Borlänge och Falu Kommun. Högskolan Dalarna och individens Specialförbund är andra finansiärer. Dessutom erlägger varje aktiv en egen avgift, förklarar Jimmy.
Möjligheten att kombinera elitidrott och studier har blivit en stor framgångsfaktorn för Dalarna. Efter avslutad utbildning och karriär stannar mer än hälften av de aktiva kvar i Dalarna.
– Både näringsliv och föreningsliv stärks. Näringslivet får kompetens och föreningslivet får ledare och tränare, avslutar Jimmy.
PeO Karlström

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp