Toppfält: innehåll
31 Dalaklubbar På Fotbollsläger

31 dalaklubbar på fotbollsläger

Hur är det ställt med fotbollen i Dalarna? Alltför många byar har fotbollsplaner som vuxit igen eller står orörda. Det finns helt enkelt ingen verksamhet längre. Sorgligt men sant.

31 spelare från 31 klubbar på fotbollsläger i Kvarnsveden 1953. Känner du igen någon?

Då kan det vara bra att minnas svunna tider, då det vimlande av fotbollslag i Dalarna. Hans Eriksson i Nusnäs, välkänd profil inte minst genom Vasaloppet kan på nära håll konstatera att byns arena Morängen står tom. Det är bara en bland flera. Det är förstås som på andra platser resultat av samhällets utveckling. Därför vill vi publicera ett fotografi som Hans har från ett fotbollsläger i Kvarnsveden 1953, ett läger för juniorer upp till 17 år. Och läs och häpna. På plats fanns 31 pojkar från 31 (!) föreningar. Hasse är själv en av dem på bilden, han representerade Älvdalens IF.
Nu tänkte vi på Sport i Dalarna aktivera vår läsekrets.

Det handlar om »sök och finn«

Hasse har identifierat flera av grabbarna med hjälp av Tore Svensson från Vansbro och Sven Spik från Leksand. Resten kanske vi kan få hjälp med av från vår kvalificerade läsekrets och presentera i nästa nummer.
Här har vi spelarna från lägret i Kvarnsveden:
I övre raden från vänster: Vakant, vakant, Lars Eriksson, Garparna ,Garpenberg, Hasse Eriksson Älvdalens IF, Lasse Krång IFK Mora, Jan Johansson Avesta AIK, vakant, vakant, vakant. Sven Spik IFK Djura, Stig Larsson IK Heros, Tore Svensson Vansbro AIK. Åke Wester Ludvika FFI, Stig Lennartsson Malungs IF.
Mellanraden från vänster: Harry Larsson Oxbergs IF, Calle Ehrn Leksands IF, vakant, Linkvist Brage ( förnamn saknas ), ledarna Eddie ” Tuppen” Jansson, Sven-Inge Bergsten, Sven Bergsten, Lill-Sven Eriksson , vakant, Börje Sjöberg Gustafs, Inge Vedholm, Islingby IK.
Sittande från vänster: Bengt Karlsson Särna SK, Bengt Larsson , Nås IF, Mor Göte Nilsson Hulåns IF, vakant, vakant, vakant. Bengt Hjelte Nusnäs IF, Nils-Ola Fantenberg, IFK Grängesberg, Kurt Bäck, Falu BS, vakant.
En härlig samling klubbar vilket visar hur bred fotbollen var i vårt län. Och då är alltså inte alla identifierade.

MÅNGA TALANGER
Borlänge Tidning skrev 14 juli om lägret i Kvarnsveden så här:
”Kombinationslaget från Dalarna mötte Brages pojk­lag som avslutning på lägret och vann med siffrorna 7–0. Att det finns gott om talanger inom dalafotbollen gav matchen bevis för. Samtliga spelare i segrarlaget var mycket drivna och med rätt ledning kan de mycket väl bli tillskott i såväl landskapslag som landslag(!) så småningom.
Särskilt imponerade Nusnäs­grabben Bengt Hjelte som presterade ett både tekniskt och målfarligt centerspel. Övriga kedjespelare att hoppas på är de båda inrarna Nils-Olof Fantenberg, Grängesberg och Jan Johansson Avesta vilken senare dock var något för självisk. Fotbollen är långt ifrån död i Dalarna, det bevisar inte minst Dalkurd och Brage samt Kvarnsvedens tjejer. Men Dalkund har ju som bekant nu lämnat Dalarna. Men det tråkiga är att allt­för många idrottsplatser står tomma. Och var finns alla ideella ledare som var hörnstenarna i klubbarna. Ledare som inte räknade timmar då de jobbade fär klubben, ledarna som inte tyckte nånting var för omöjligt för att genomföra. IFK Moras legendariske tränare och allt i alla Lars Ericson berättar om när han som framgångsrik spelare i IFK också var tränare för Sollerö IF.
– Där fick jag se hur stor betydelsen är att ha människor kring klubben som engagerar sig och bara ser möjligheter, Leif Jansson som var den store ledargestalten men också Ulo Soodla och Jompa Häll.
Har ni synpunkter i ämnet vart tog fotbollsklubbarna vägen, vad hände med arenorna får ni gärna höra av er till nästa nummer.

Text: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp