Toppfält: innehåll
Annelie Från Bjursås  Tävlar I Ridsportens  Tungviktsklass

Annelie från Bjursås tävlar i ridsportens tungviktsklass

  • Falun

BJURSÅS
Med åtta arabiska fullblod hemma på gården i Bjursås, en stor portion målmedvetenhet och ett sällsynt driv har Annelie Eriksson, 31 år, gjort avtryck runtom i Europa i den extrema ridsporten distansritt. Sporten som sådan är oförtjänt liten och isolerad i Sverige men desto större utanför landets gränser. Och i den här sällsynt tuffa tävlingsmiljön lirar Annelie i något som skulle kunna kallas ridsportens egen tungviktsklass. För så är det.

Tävlingsdistansen omfattar ofta 160 kilometer på hästryggen under en och samma dag. Det ställer hårda krav på både häst och ryttare.

HÄSTEN OCH JAG
– Vi blir som en enhet – min häst och jag – som ett enda ekipage, säger Annelie. Det krävs att man har en utvecklad känsla för hästens psyke och fysik. För distansritten är mycket krävande Så det är inte som många tror att vi bara sitter av tiden på hästryggen och njuter av vacker natur. Nej, mycket händer under resans gång med både olyckor och enstaka tragiska dödsfall. Men å andra sidan finns ingen hästsport som är helt förskonad.
Kanske var det redan vid två-års åldern kicken för hästsport föddes.
Då fick hon rida solo mellan punkterna A och B med mamma och pappa som servicepersonal vid vardera punkten. När hon fyllt sju år distansred hon 40 kilometer och premiärtävlade i lägsta kvalmatchen.
– Det var på något vis avgörande och det var här allt började, minns Annelie. Jag fick blodad tand för sporten och tävlade i flera andra grenar som hoppning och ponnygalopp.

SERIÖS SATSNING
Efter att ha segrat i USM vid 12-års ålder blev satsningen på hästsport (läs: distansritt) alltmer seriös och målinriktad. Hon utbildade sig vid Stiernhööksgymnasiets 3åriga hästlinje i Rättvik. Inriktningen var solklar.
Gjorde praktik vid en hästgård i Toscana. Vände hemåt och bosatte sig vid fädernegården »Herrkalles-
Tores-Jans-Annelies« i Bjursås.

Här i den oslagbara miljön – kuperad och omväxlande har hon utvecklat och finslipat sin genre.
Idag tävlar hon utomlands ungefär en gång i månaden. Drar runt i Europa med hästtrailern: Italien, Frankrike, Holland.Knockade hästvärlden med sponsoren Sheik Mohammed från Dubais kungahus i spetsen att för två år sedani samband med

Epsom Derby i England kamma hem en andra placering på den kortare distansen 80 kilometer distansritt.
– Men, avslöjar Annelie Eriksson. Min dröm är att själv träna fram en häst som presterar på absolut världsnivå. Och att kamma hem vinster i ädlaste valörer i både EM och VM.

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp