Toppfält: innehåll
50 år Sedan Bettembourg Tog OS-brons I München

50 år sedan Bettembourg tog OS-brons i München

FALUN
I år är det exakt 50 år sedan faluatleten Hasse Bettembourg sensationellt knep bronsmedaljen i mellantungvikt 90 kg under OS i München 1972. Men dramatiken för hans del började redan sex veckor tidigare i samband med ett träningsläger i Rankhyttan.

Med kombattanten Bo Johansson, Göteborg, gjordes en vadslagning i sann valp-anda som ytterst handlade om vem av de båda som var starkast.
 Visserligen vann Hasse – men:
 –Jag fick en spricka i båtbenet, minns Hasse. Jag ramlade baklänges i samband med lyftet på 210 kg. Fick dessutom armbågen på knäet och vikten i övrigt på mig.
 Katastrofen var ett faktum och där kunde resan slutat om inte en alert läkare på Falu lasarett erbjöd röntgen med klara besked: Åk till München för skadan blir iallafall inte värre. Men stannar du hemma – då blir det definitivt ingen medalj. Så dra!
 Och det gjorde Hasse. Trots handledsskadan lyckades han med bedriften att knipa bronsmedaljen. Mot bulgarerna Andon Nikolov och Atanas Sjopov fanns inget att göra. När Bosse Johansson inte kunde starta på grund av en ljumskskada och storfavoriten Sovjets David Rigert misslyckats i ryckmomentet var pallplatsen inom räckhåll.
TRAGISKT OS
Men det var trots allt en annan händelse som överskuggade allt och gjorde OS i München 1972 till ett lika tragiskt som oförglömligt historiskt minne.
 Den 5 september 1972 stormade åtta palestinier och medlemmar av Svarta september OS-byn i München. Två israeliska idrottsmän dödades och nio togs som gisslan. När beväpnad västtysk polis och militär satte hårt mot hårt och attackerade terroristerna dödade de sin gisslan. Vid den efterföljande konfrontationen dödades fem av medlemmarna i Svarta september samt en västtysk polis.
 –Jag hade en israelisk kompis som jag önskade all lycka och framgång inför tävlingarna. Dagen efter var han skjuten, berättar Hans. Det var en fruktansvärd upplevelse.
UPPVÄXT I BERLIN
Hasse är född och uppvuxen i Neuruppin nordväst om Berlin. Tidigt utbildade han sig till florist. Flyttade till västra sidan om muren i Berlin Samtidigt tränade han i brottning, rodd och senare bodybuilding. Efter murens tillkomst 1961 blev tillvaron mer eller mindre outhärdlig för unge Bettembourg i den kluvna staden. Han gjorde en semestertripp till Sverige ett par år senare. Och bestämde sig för att definitivt lämna livet i DDR för Schweden. Efter ett par års mellanlandning i en blomsteraffär i Lund fortsatte resan till Kungliga Hufvudstaden och Stockholms Atletklubb – och därmed inleddes en ny fas i Hasse Bettembourgs idrottsliga tillvaro: Tyngdlyftning.
 Aningen kaxigt utmanade han dåtidens atleteliter genom att utlova nytt svenskt rekord inom fyra månader i disciplinen Press. Tre månader senare var det nya svenska rekordet ett faktum. 
 Flyttlasset vände åter söderut – mot Helsingborg och Atletklubben Greppet. Här blev Hasse svensk medborgare och ytterligare en ny fas i idrottslivet inleddes.
 I samband med ett träningsläger i Rankhyttan 1969 gjordes tappra försök att värva honom till Falu Atletklubb. Och det lyckades! I januari 1970 inleddes floristkarriären på Falu kommun. 
 –Tanken var en kortare sejour, skrattar Hasse. Men jag är fortfarande kvar efter mer än 50 år! Både som florist och medlem i Falu Atletklubb.
 Under sin karriär satte Hans Bettembourg totalt 13 världsrekord 

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp