Toppfält: innehåll

9 tusendelar som förändrade sporten – Lisa Nordéns silver var guld värt

Tomas_Wiker
Tomas Viker, fd förbundskapten och aktiv i det svenska landslaget i triathlon tror inte att ett os-guld hade gett lika mycket PR för Lisa och sporten.

Tänk vad nio tusendelar kan betyda mycket. Vi blickar tillbaks till den 4 augusti och OS i London. Då mindre kända Lisa Nordén knappade in centimeter på centimeter på ledande schweiziskan Nicola Spirig i damernas triathlon. Lisa och Nicola bryter målsnöret samtidigt. Vem var först? Vem hade tagit guldet?

Båda faller ihop av utmattning efter målgång – de hade gett allt och lite till. Först att jubla var Lisa – ett eller tvåa hade ingen betydelse för henne. Hon hade fått en efterlängtad olympisk medalj. Dramat kring målgången blev något som engagerade hela världspressen. Bilderna sändes ut över världen gång efter annan. Frågan är om ett guld hade gett lika mycket PR för Lisa och sporten?

Lisa och triathlon hade plötsligt blivit hela svenska folkets angelägenhet. På några sekunder tog hon och triathlon steget in i idrottens finrum.Och för svensk triathlon kunde inte framgången ha kommit mer lägligt.
– Jag märker en oerhörd skillnad. Under många, många år har vi fått förklara vad triathlon är. Nu vet alla. Fantastiskt för vår sport, säger förre förbundskaptenen och falubon Tomas Viker.

Tomas vet vad han talar om. Han var aktiv i 10 år och tillhörde eliten. Efter karriären blev han tränare och förbundskapten och varit med på hela Lisas karriär.
– I London var fjärde gången som triathlon fanns med på OS-programmet. Innan dess fick man kämpa för att få med resultatet på tidningarnas resultatbörs, förklarade Tomas.Idag jobbar Tomas som tränare på Dala Sport Academy och anställd av Dalaidrotten.
– Vi har för tillfället sju aktiva och vid sommarens svenska mästerskap tog de åtta av sexton SM-medaljer, säger Tomas med stolthet.

Falun har blivit centrat för triathlon.
– Onekligen har vi bra förutsättningar i Falun och intresset bara ökar. Vi har fått fler som satsar ordentligt och även deltagarna i våra motionslopp bara ökar, säger Tomas.
På tre år har antalet deltagare i de stora motionsloppen i Sverige ökat från 5- till 12 000.
– Detta är för övrigt en generell trend inom många motionsidrotter. Självförverkligandet är drivkraften. Då är triathlon en riktig utmaning. Man måste träna hela kroppen och både kunna simma, cykla och springa. Onekligen en attraktionskraft, säger Tomas.

Triathlon har ett riktigt uppsving för tillfället. Nu gäller det att dra nytta av framgångsvågen och förvalta det pund man har. Lisa Nordén kommer för övrigt till Falun den 17 november för en föreläsning om sin OS-resa. Det kommer säkert även att handla om VM. För någon vecka sedan blev hon även världsmästare.

Text och foto: Peo Karlström

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp