Toppfält: innehåll
91-årige ”Grytan” I Lima Har Genomfört 85 Maraton

91-årige ”Grytan” i Lima har genomfört 85 maraton

grytan1LIMA
Det är med stor respekt man sätter sig tillsammans med Lassar Stig ”Grytan” Eriksson och lyssnar till hans berättelser. Han är 91 år, har svårare att röra sig numera men med ett fantastiskt minne och med ett smittande skratt.

Det finns gott om kraftkarlar som har sitt ursprung i skogarna runt Lima.
Sixten Jernberg är förstås den störste, men ”Grytan” är också värd all beundran.
Han har genomfört 85 maratonlopp där största bedriften är Iron Man på Hawaii, en nätt liten övning på 15 timmar där man efter att ha simmat, sätter sig på cykeln i arton mil och avrundar med ett maratonlopp löpning på 42 kilometer. Det här genomförde han vid 60 års ålder, och han blev fyra i sin åldersklass.
Givetvis var han bekant med Sixten.
– Jag fick hoppa in och ta över efter Sixten i en hockeymatch som vi i Lima spelade i Malung. Sixten stod i första perioden, men tyckte det var för kallt så han bad mig hoppa in istället.
För kallt för Sixten? Då måste det ha varit rysligt kallt.

TÄVLAT MOR SIXTEN
Grytan har också tävlat i skidor med Sixten.
– Jag har åkt i byastafett i samma lag som Sixten. Det var bra att ha med Sixten i laget för vi hade ju också en skåning i laget… Men annars om vi tävlade såg man ju inte skymten av honom. Han bara försvann direkt från start. Det gick fort.
Men du var inte politiker som Sixten? Han hade ju sina fighter med de som styrde och ställde i Malung.
– Ja, ha, ha. Jag var hemma hos honom i hans fritidsby och då påstod han att han höll på att montera en fläkt som skulle få alla myggen att fara iväg mot Malung. Men vi skall komma ihåg att Sixten var betydligt mera positiv än vad många kanske tror.
Lassar Stig, ja Lassar är gårdsnamnet, är förstås full av beundran över Sixten Jernberg.
Det känns därför naturligt att vi träffat Lassar Stig i det fina idrottsmuseum i Lima som bär Sixten Jernbergs namn. Ett museum som känns som ett måste för alla idrottsintresserade. En vacker byggnad belägen vid Västerdalälven.
Sixten tyckte säkert att Lassar Stig också är värd all beundran.

grytan2
Kraftkarlar från Lima: Sixten jernberg och Stig ”Grytan” Eriksson. Foto: Johan Trygg

ETT FENOMEN
Stig har rekordet i Vansbrosimningen med 50 starter, han har åkt Vasaloppet 41 gånger plus fem gånger i öppet Spår, han har sprungit Lidingöloppet 35 gånger och givetvis också cyklat Vätternrundan. Det blev 33 gånger. Ni vet det som ingår i den svenska klassikern. Klassikern har han för övrigt genomfört 26 gånger.
– Jag har ju varit i Lima utomlands också.
– Utomlands?
– Ja, i Peru i Sydamerika. Lima heter ju huvudstaden i Peru.
Frågar man om Australien, Afrika, Mexiko, så givetvis har han varit där. Inte alltid som löpare men som turist. Det har blivit ett par varv jorden runt. Men när jag frågar om det är något land han känt litet extra för under sina besök kommer det litet överraskande svaret.
– Ja, i Indien!
Han är så berest att man kan ju undra hur han hunnit med. Han har också varit kyrkvärd i Lima kyrka i 57 år och han har hunnit med att jobba på sågverk, längsta tiden Fiskarheden. Någon familj har han dock inte hunnit med.
Hur kom du på iden att du skulle flänga jorden runt och springa och simma och cykla?’
– Man kände sig väl lite isolerad här uppe i heden, man ville väl se sig om, skrattar han. Det började i dammen härhemma där jag simmade bland bävrarna. Först tyckte jag de såg litet otäcka ut, som krokodiler, men sedan blev vi kompisar och höll oss på varsin kant.

KOLLAPSADE
Har du klarat dig utan missöden?
– Ja, utom när jag vid 81 års ålder simmade i Vansbro för sista gången. Jag kollapsade och blev liggande på bryggan när jag kom upp på land. Det var litet dramatik.
Det var också i Vansbro han fick smeknamnet Grytan, ett namn han haft med sig i över femtio år
– Det var så kallt, bara 13,5 grader i Vanån. Några våtdräkter fanns ju inte på den tiden. För att värma mig efter målgång hoppade jag ner i en gryta med varmt vatten, den som skulle serva alla deltagare med varmt vatten. Det räckte inte med det varmvatten som kom ur kranen.
Det blev bild i tidningen och sedan dess har Lassar Stig gått under benämningen ”Grytan”. Det har han inte haft något emot.
Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp