Toppfält: innehåll
Aldrig Lugnt På Lugnet

Aldrig lugnt på Lugnet

  • Falun

FALUN
Lugnet är för många falubor den naturliga platsen för träning, friluftsliv och rekreation. Från tidig morgon till sen kväll sprudlar det av aktiviteter både ute och inne.

Aldrig lugnt på lugnet
Bosse Eriksson och Thomas Andersson i diskussion med Pia Brunell och Samim Karim från 60 plus gruppen. Ett företag som arrangerar 60-plus mässa på fem platser i landet.

Lika känd, om inte mer känd, är Lugnet som eventarena. Sedan starten 1972 har det korats otaliga världs-, Europa-, nordiska-, svenska- och distriktsmästare. Världs- och sverigeelit liksom arrangörer prisar anläggningen för sina möjligheter, flexibilitet och fantastiska service.

Många är de som har minnesvärda ögonblick från Lugnet. Minnen som man gärna talar lite extra om och samtidigt blir fina ambassadörer för Lugnet. Men det handlar inte bara om idrott. Lugnet har varit lika populärt för artistgalor, kongresser, mässor, bolagsstämmor, jubileum med mera.

I början av 80-talet genomfördes den första artistgalan inomhus och det gav mersmak.

Under årens lopp har otaliga berömda artister uppträtt på Lugnet. Världsartister som Europe, Per Gessle, Marie Fredriksson, Rocklegenderna, Deep Purple, Alice Cooper, Sabaton är bara ett litet axplock. Och hyllade svenska stjärnor som Joe Labero, Lill Babs, Jonas Gardell, Niklas Strömstedt, Rober Karl-Oskar Broberg och alla julgalor med mera, med mera är inte att förglömma.

Utbudet har varit varierat och stort och publiken har strömmat till i stora skaror. Lugnet har varit och är fortfarande Falu-Borlänge regionens konsert- och kongresshall.
– När man tänker tillbaka så har det varit helt sagolikt.
– Ingen dag har varit den andra lik. Orden kommer från Bosse Eriksson, som har varit med och byggt och fixat alla inomhusevent på Lugnet tillsammans med sin kollega Jörgen Olsson.
– I över 35 år har vi haft ett finger med vid alla event. Ibland har vi gjort allt och någon gång har arrangören haft med sig det mesta materialet och vi har bara hjälpt till med transporter.

Service och planering har varit A och O för Bosse.
– För oss gäller det att bygga på så kort tid som möjligt och riva ännu snabbare. Vi skall störa den ordinarie verksamheten så lite som möjligt. Det blir inte många timmars sömn vid ett event.

Men du har fått sett många artistgalor?
– De är faktiskt lätträknade. Det kan låta som jag ljuger men när galan startar drar jag mig tillbaks. Då gäller det att samla kraft till rivningen, säger Bosse

Skämtar du?
– Absolut inte. Man kollar så det funkar i början sedan blir det personalrummet så fort som möjligt.
Och evenemangschefen Thomas Andersson håller med.
– Jag har varit med i cirka 20 år och jag kan bara bekräfta det Bosse säger. Vi tar en fika i lugn och ro. Det är ganska stressiga timmar innan en konsert och vi får rycka in både här och där, säger Thomas.

Lugnet genomför ungefär 75 event per år med över 250 deltagare.
– Räknar vi även in alla matcher med över 1000 åskådare, turneringar med mera så kan vi fördubbla eventen. Slår man ut det på ett år så har vi cirka tre event per vecka på Lugnet, säger Thomas.

Men Lugnet står aldrig som arrangör?
– Helt riktigt. Vi bygger och river och ser till att allting flyter på. Vi är aldrig arrangör, säger Thomas.

Vem säljer då in alla event?
– Kongresser och konferenser marknadsförs och säljs av Visit Södra Dalarna. Artistgalor, idrottsarrangemang och mässor tar oftast kontakt med oss. Lugnet har ett gott rykte i dessa kretsar. Många arrangörer återkommer år efter år.

Vad beror det på?
– Vi är kända för att ha en hög service och gör det där lilla extra. Dessutom har vi en oerhörd rutin och det är lättarbetat på Lugnet. När arrangörerna kommer med sitt material kan de faktiskt köra ända in i hallen med sina lastbilar. Åker man på en turné under flera månader kan det vara skönt att slippa bära och släpa allt för mycket, säger Thomas och fortsätter.

– Tillkomsten av Jalas Arena (innebandyhallen) har även betytt mycket. Framförallt har de som arrangerar artistgalor fallit för den. Lite mindre och med bra läktare. Lika viktiga arena är Skidstadion.
– Vi har samma service ute som inne. Skillnaden är att vi får fixa underlaget först. Sommaren blir det till att vattna och harva inför eventen och på vintern lägger vi snö, säger Lars Engström som tillsammans med Georg Bergman sköter det mesta på Skidstadion.

Just nu håller Lars och Georg förbereda för vintern. En slinga på cirka 800 meter läggs ut och så snart temperaturen tillåter startar snöproduktionen. I 45 år har det genomförts olika arrangemang på Lugnet.

Vad är det ni kommer ihåg mest?
– Storas 700-års jubileum var något alldeles speciellt och Melodifestivalen 2002 är något som man inte heller glömmer i första taget, säger Bosse.
– VM 2015 var fantastiskt att vara en del av, säger Thomas och får medhåll av Lars, Bosse och Georg.

Och hur ser det ut de närmaste månaderna.
– Bland annat kan vi bjuda på Joe Labero och Jonas Gardell och sedan hur vi ju alla matcher i Superligan i innebandy och några stora turneringar i både handboll och innebandy. Man riktigt känner hur Bosse, Thomas, Lars och George brinner för arrangemang. De kan tala gamla minnen hur länge som helst. Det ena ger liksom det andra. Skratten blir både många och långa. Vi blickar framåt.

Vad är det ni önskar mest kommer till Lugnet framöver?
– Ett nytt VM på skidor, säger Thomas utan att blinka och får medhåll av sina kollegor.
Men Bosse tittar ner och ser allvarsam ut.
– Men det ligger så långt bort så då får man väl sitta på läktaren och titta på, avslutar Bosse.

Text och foto: PeO Karlström

Knapp, skrolla upp