Toppfält: innehåll
”Alla Måste  Kunna Vara Med”

”Alla måste kunna vara med”

  • Falun

FALUN. Inkludering. Ett rättvist begrepp som omfattar alla människor. Samtidigt ett tema som spänner över landets idrottsföreningar och är en utmaning värd namnet. Inte minst då det kommer till parasportutövare.
 – Det finns förbundsbeslut på att alla ska inkluderas så långt som möjligt är, säger Ola Brossberg, ordförande i Parasport Dalarna.

Krafter inom svensk idrottsrörelse pratar i dag om strukturella förändringar. Till förmån för parasportutövares inkludering  i övrig idrottsverksamhet och föreningsliv.– Representanter för Riksidrottsförbundet pratar om inkludering. Och en framtida bild av att parasport bör ingå i ordinarie föreningsliv, informerar Brossberg och fortsätter:
– Vid en eventuell förändring är det noga att det blir till det bättre. För det får definitivt inte bli sämre för våra utövare. Alla måste kunna vara med och det gäller inte minst intellektuellt funktionsnedsatta. Något som samtidigt ställer krav på fler eldsjälar som kan hjälpa till, betonar han.
Parasport Dalarna, med starkt och välkommet stöd från Borlänge och Falu kommun samt Region Dalarna, har i dag en väl fungerande verksamhet. En pärla i verksamheten är Liljans Herrgård.
– Vår verksamhet vid Liljans Herrgård med dess miljö är unik och erbjuder förutsättningar vi är ensamma om i Sverige. Något som vi är verkligen stolta över, informerar Ola Brossberg vidare.
Text och foto reportage: PER-ÅKE GRANLUND

Framgångsrika parasportare
Arnt-Christian Furuberg, IK Jarl (t.v.) Sven-Inge Grönqvist, IK Juno, ledare, Louise Perottosdotter, Lima IF, och Isak Nyholm, IK Juno, är alla aktiva och framgångsrika inom parasport.

Detta är Parasport Dalarna

Parasport (tidigare handikappidrott) är idrott och motion för personer med funktionsnedsättning. För oss är det viktigt att alla ska ha möjlighet att hitta ”sin aktivitet”

Föreningar: I Dalarna finns 30 föreningar som erbjuder olika typer av parasportverksamhet.
Funktionsnedsättningar: Inom ramen för Parasport Dalarna finns verksamhet för personer med följande funktionsnedsättningar:
Synnedsättning
Intellektuell funktionsnedsättning
Rörelse nedsättning
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Sin aktivitet: Det är viktigt att alla ska kunna delta och hitta ”sin aktivitet”. Man behöver alltså inte ha tidigare idrottserfarenhet. Det finns ofta idrottsskolor och prova-på dagar där man får prova sig fram.
Idrotterna: Vissa idrotter riktar sig till personer med en viss typ av funktionsnedsättning. Här är några exempel:
För synskadegruppen finns lagidrotterna goalball och showdown
Bland de individuella idrotterna finns bland annat skidåkning och friidrott etc.
För personer med rörelsenedsättningar finns rullstolsrugby, innebandy och paraishockey inom lagidrott.
Tennis och bordtennis för individuella idrottare som använder rullstol.
Inom Parasport Dalarna finns över 18 olika idrotter att utöva.
Ledare: Även inom Parasport Dalarnas verksamheter behövs ledare.
Den som är intresserad behöver inte vara en expert på funktionsnedsättningar, utan ha ett engagemang och intresse för att leda andra individer.
Det finns även möjlighet att gå kurser (både kring ledarskap och funktionsnedsättningar).
Information: Mer fakta om detta finns på hemsidan: www.parasport.se/dalarna eller på förbundets Facebook sida. Där information om föreningar, mer fakta kring idrotterna samt kontaktpersoner finns.
Välkommen till Parasport Dalarnas värld.
Här finns plats för alla!


 

Knapp, skrolla upp