Toppfält: innehåll
Allt Fler Hakar På Trenden Att Vandra

Allt fler hakar på trenden att vandra

Det märks inte minst på suget efter den vandringskarta som Leksands kommun lanserat.
– Det är tydligt att vandringskartan hjälper oss att locka ut människor i naturen, säger naturvårdare Åsa Rydell.

Vandringsled_leksand
Allt fler upptäcker de fina vandrings­lederna i Leksands kommun. På sistone har även antalet vandrande tyskar och holländare ökat i Leksands skogar.

De populära vandringslederna i skidorten Bad Gastein i Österrike och den uppmärksammade pilgrimsleden till katedralen i spanska Santiago de Compostela har fått konkurrens. Numera väljer allt fler svenskar att vandra på hemmaplan. De gamla pilgrimsfärderna har fått nya anhängare och exempelvis Dalkarlsvägen trampas varje vår. En av landets första vandringsfestivaler håller dessutom på att växa sig stark i just Leksand och Rättvik. Leksands kommun bidrar till utvecklingen. 2010 lanserades en karta över vandringsleder i kommunen. Inför sommaren 2011 reviderades kartan med fler nya vandringsleder och en rad tips på sevärdheter. Inför årets vandringssäsong har kartan uppdaterats ännu en gång.

– Vi har lagt till flera kilometer nya vandringsleder, särskilt i västra Leksand. Allt är gamla fäbodstigar som har märkts upp, säger naturvårdare Åsa Rydell.

Totalt är ett 40-tal leder markerade, allt från naturstigar i obanad terräng till handi­kappvänliga vandringsleder. Kartan visar också cykelleder, motionsspår, skidspår, fiskevårdsområden och naturreservat.

Åsa Rydell är en hängiven vandrare och naturmänniska. Själv är hon svag för området kring Kägelberget mellan Skinnar­åsen och Sångberget i den sydvästra kommundelen.

– Det är ett av våra förnämsta natur­reservat och min personliga favorit. Där får man gå på fina gamla fäbodstigar som ibland bildat riktiga hålvägar. Dessutom går man i gammal skog och det är ovanligt numera, säger hon.

Kartan innehåller också andra, betydligt mer tätortsnära leder, exempelvis den nya Tibble-Ullvileden som från och med i år är utmärkt med start på Kulturhusparkeringen i centrala Leksand. Leden har iordningställts av Siljan Turism.
Sommaren 2010 och 2011 hade kartorna strykande åtgång. Mycket talar för att det blir samma sak när den nya upplagan släpps i början av juni.

– Vi trycker små upplagor för att kunna hålla kartan så uppdaterad som möjligt. Upptäcker man fel eller brister så får man gärna kontakta mig, säger Åsa Rydell.

Kartorna säljs på Siljan turisms turistbyrå, Kyrkallén 8 i Leksand.

Åsas vandringstips till…

Nybörjaren: Strandpromenaden mellan Leksands Noret och Sommar­land. Det är en flack, grusad led som funkar året om. En liten avstickare så hamnar man i Lugnets naturreservat med riktig skog.
Barnfamiljen (med barnvagn): Hela eller delar av Limsjön runt. Klättra upp i ett fågeltorn och spana.
Barnfamiljen (utan barnvagn): Niss-Martins tallar är ett biotopskyddat område på Yxbergets sydsluttning. Här finns en naturstig (1 kilometer) i obanad och kuperad terräng. Man går i gammelskog med döda träd huller om buller och massor att upptäcka.
Den orkeslöse: Naturreservatet Djupbäcka. P-plats längs vägen mellan Västannor och Rälta, sedan lätt promenad på 300 meter till en slogbod. Vårfågelsången är fantastisk.
Äventyraren: De gamla fäbod­stigarna från Långsåsen via Skäppsjöbodarna till Jorberg och tillbaka. Långt, cirka 12 kilometer.
Kulturnörden: Fäbodrundan
(7 kilometer) med start i Skallskog.
Den meditative: Alla leder funkar lika bra.

Text: MAGNUS ROLANDS Foto: ÅSA RYDELL

Fotnot. En hålväg är en fåra i marken där en forntida väg gått fram. Fåran har bildats av slitage från hovar, klövar och fötter genom århundraden.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp