Toppfält: innehåll
Allt Föll I God Jord – När Borlänge Fick  Sin Skateboardpark

Allt föll i god jord – när Borlänge fick sin skateboardpark

Fritidspedagog Sverker Persson ser nöjd ut när han överblickar den nya arenan för skateboard. ”Vi har haft besök av ungdomar ända från Västerås”, berättar han.

BORLÄNGE
Kärleken till sporten. En god entreprenöranda. Ett välformulerat medborgarförslag. Där har ni parametrarna till att allt föll i god jord för innovatören Sverker Persson – i dag kan Borlänge stoltsera med en attraktiv skateboardpark.

Sverker, 37, är uppvuxen med att åka skateboard. Flytten till Malmö som 24-åring spädde på intresset för sporten ytterligare.
– Malmö är skateutövarnas huvudstad och den har gett mig många influenser, berättar Sverker, som för två år sedan återvände hem från skåneland, tillsammans med fru och två barn.
– Väl hemma igen insåg jag att det inte fanns någon bra utomhusanläggning för skateboard.
– Tankarna malde och pappa (Tyko Persson, red anm.) tipsade mig om att lämna in ett medborgarförslag till Borlänge kommun.
Idén om att anlägga en modern skateboardpark i Folkets park, intill Fryshuset/Cosmoz, fick tummen upp och Sverker skred till verket.
– Min kompis i Malmö, Max Solca, har stort intresse för sporten. Max är serietecknare och konstnär och när det var dags att iordningställa allt i Borlänge kom Max upp och hjälpte till, berättar Sverker och fortsätter:
– Det är hans målningar som lyser upp vår park.
Medan allt växte fram bildades föreningen All On Board. Klubben är medlem i Svenska skateboardförbundet, som i sin tur ingår i Riksidrottsförbundet.
– Förbundet bidrog med pengar och det här blev en lyckad satsning, vilket känns bra.
– Ungdomarna gillar det här och det är ganska många med vid våra skollovsaktiviteter, informerar han.
Vad har det kostat att iordningställa anläggningen?
– Lite drygt 200 000 kronor.
– Det har varit ett inspirerande arbete. Och framöver ska jag försöka få till en minibowl där nuvarande fontän ligger, klurar Sverker Persson.
Från idé till färdig anläggning tog ett och ett halvt år. Prata om snabba puckar – men samtidigt en eloge till alla inblandade och en fingervisning om vad ett medborgarförslag kan utmynna i.
Till fromma för alla skateboardvänner.

Konstnären Max Solca har skapat färgglada målningar i skateboardparken. Anläggningen smälter fint in i befintlig miljö.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Flatrail är en station av flera för hugade skateboardåkare.

 

Sverker Persson visar prov på bra balans i den nya rampen.
Knapp, skrolla upp