Toppfält: innehåll
Anders Kallur Om Jobbet Som NHL-scout

Anders Kallur om jobbet som NHL-scout

Anders-Kallur
Scoutingjobb. Hemma i Vikarbyn sitter Anders och funderar på nya hockeystjärnor.

Det finns faktiskt en hel del NHL-scouter i Dalarna, hela sex stycken! Dan Laabraten jobbar för New Jersey Devils, Fredrik Jax har Winnipeg, Per-Eric Eklund Edmonton, Patrik Alvin scoutar åt Pittsburg, Shin Larsson för San JoseSharks och Anders Kallur för New York Rangers.
Anders som i år tog klivet som scout från New York Islanders, hans första och enda klubb som spelare i NHL, till ärkefienden Rangers!

Sportmagasinet gjorde ett besök hos Anders vid hemmet i Vikarbyn. Anders en glad nybliven morfar till dotter Sannas flicka Majken, är hemma och sitter med planering inför alla besök han ska göra kommande vinter.
Tillsammans med Anders Hedberg har de två Sverige som sitt arbetsfält, Hedberg scoutar seniorerna och Anders juniorerna.
När vi är på besök är Anders i valet och kvalet om han ska åka till Leksand eller inte, det är en tjeckisk junior i Linköping han ska titta på – om han nu får spela. Är han inte med åker han inte. Men dagen efter bär det av till Västerås för koll.

KARRIÄREN
Anders Kallur, 61 år ung, är utbildad gymnastiklärare, han har en gedigen hockey­bakgrund. Via Falu IF, Tunabro, Modo, Södertälje och Djurgården bar det av till andra sidan Atlanten och sex framgångsrika år i New York Islanders – en klubb som då var toppklubb i NHL.
Fyra Stanley Cup titlar var han med att spela hem. Efter den karriären blev han kvar i USA för affärer, innan det bar av till Europa igen och tränarjobb i Frankrike och Italien.
Färden gick sedan vidare tillbaka till Dalarna och i Falun blev han ansvarig för juniorsatsningen Team Papyrus och började då som deltids-scout för Islanders.
Men nu är det alltså halvtid för ärkefienden New York Rangers som gäller.
– Från en förening med lågbudget till en klubb med helt andra resurser, och det känns väldigt spännande, säger Anders.
Men vad sysslar då en scout med?
Jo, titta–titta–resa–kalla  hallar–titta–mer kalla hallar–resa–anteckna–resa.

»Vi reser runt, tittar på matcher och äter Sibyllakorv«

– Vi reser runt, tittar på matcher och äter Sibyllakorv, svarar Anders något skämtsamt.
Någon dans på rosor är det definitivt inte. Under en säsong beräknar Anders att han reser och ser cirka fyra matcher/veckan, Anders ser få elitseriematcher, fokus ligger på J20-serierna.

BEDÖMA SPELARE
Flera scouter kan ju sitta på samma match och titta på samma spelare men Anders påpekar att man värderar samma spelar väldigt olika. Man pratar inte gärna med varandra om spelarna scouter emellan.
Anders lägger också vikt vid att prata med spelaren han är intresserad av, spelares tränare och andra i hans omgivning för att få en bild av hur spelaren också är utanför isen.
När Anders gjort grundscouting på juniorerna, och den försöker han göra så snabbt som möjligt, informeras ansvarig i Rangers så dom kan komma och titta på de spelare i Sverige Anders rekommenderar.
Det viktiga för alla scouter är sedan draften som sker i juni runt midsommar, 2014 går den i Philadelphia. En examen för scouterna skulle man kunna säga.
Sämsta laget i ligan får välja först och bästa laget sist. Varje lag får drafta (välja) sju spelare, men bara en spelare per runda men det är inte hela sanningen. Dessa rättigheter kan försvinna vid spelaraffärer som gjorts tidigare. Men hela draften är ett skådespel ett tagande och ett givande.
Har till exempel en spelare som man tänk drafta tidigt redan blivit vald kan det bli mycket diskussioner bland lagets ansvariga.
Nu blir frågan: Vad gör vi? Behöver vi någon annan spelare, målvakt, forward eller back, eller ska vi byta med något annat lag, ska vi ta en amerikan eller en europè?

UTVÄRDERA SÄSONGEN
Aktiviteten bland ansvariga i laget är febril innan beslut.
Scouterna i Rangers träffas alla vid halvårsmöte i januari och slutmöte i Palm Springs efter säsongen då alla ansvariga i lagets organisation träffas och diskuterar och utvärderar säsongen.
Har då Anders gjort någon bra draft som han är stolt över?
Han funderar ett tag så dyker namnet Zdeno Chara upp, slovaken som han fick korn på och vars utveckling blev precis som för svensken Kjell Samuelssonen. Från okänd till stor stjärna.
Anders tycker scoutjobbet är bra och fritt. Någon nackdel då? – Jag jobbar när andra är lediga, det är väl det enda.
Och förstås, det svider när man ska åka härifrån, säger han, och blickar ut mot en fullständigt magnifik utsikt över Siljan.
Text och foto: ERIC »JOKKE« LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp