Toppfält: innehåll
Angelägen Verksamhet – Assemblins Helhetspaket Attraherar Allt Fler

Angelägen verksamhet – Assemblins helhetspaket attraherar allt fler

Med verksamhet i Sverige, Norge och Finland går det att ställa krav. Oavsett om det handlar om tekniska system för el, värme, sanitet eller ventilation.
-Vi grejar det mesta inom fastighetssidan, från ax till limpa, informerar Ronny Säll, filialchef inom automation hos Assemblin i Borlänge.

Ronny Säll är ansvarig för Assemblins satsning på en egen avdelning inom automation. Till sin hjälp har han fem medarbetare som snart kan komma att utökas med ytterligare en anställd.

Assemblin har en stark och välutvecklad affärsidé. Det har gjort företaget till en av de större aktörerna även i Dalarna.
– Vi har ”fyra ben” – ventilation, värme/sanitet, el och styr och regler, även kallad automation. Ämnesområden där vi kan erbjuda en totalinstallation, redogör Säll.
Ni har satsat hårt på Borlänge och Dalarna, kommentar?
– Marknaden är bra här och våra kunskaper och resurser stämmer väl överens med de helhetsåtagande vi kan erbjuda.
– Vår bransch går allt mer mot att kunder efterfrågar vad vi kan erbjuda i helhetslösningar.
– Alla större aktörer som kommuner, byggföretag och fastighetsbolag är exempel på samarbetspartners som vi kunnat erbjuda helhetslösningar, eller enskilda åtagande inom ett av våra ”fyra ben”, ventilation, värme/sanitet, el och styr/regler.
Spelplanerna för Assemblin varierar. Verksamheten täcker bostäder, kontor, arenor, shoppingcenter och industrier – stora som små.
Goda exempel och referensprojekt är ABB i Ludvika, nya vårdbyggnaden på Falu lasarett, Riksskidstadion- Falun, Kvarteret Städet 10- Borlänge, Aspeboda skola, Falun, IKEA-Borlänge och Falu bowling & krogs nybygge i Falun.
Hur ser du på marknaden inom en tioårsperiod?
– Mycket av fokus kommer att ligga på samverkan. Och hur vi bäst nyttjar våra kunskaper tillsammans för att erbjuda våra kunder så energieffektiva installationer som möjligt utan att ge avkall på komforten.
– Prognoser visar på en ökad nyproduktion samt rotjobb, där våra uppdragsgivare kommer att ställa allt hårdare krav på tekniska lösningar.
Kan du utveckla?
– Det blir än mer viktigt hur man styr och övervakar en fastighets energiåtgång. Att kunna mäta och effektivisera energiåtgång kontra uppnådd komfort. Angelägna frågor, eller hur? svarar Säll retoriskt.
– Vi har även serviceavdelningar inom ventilation, VS och EL för att underhålla, optimera och utveckla alla typer av fastigheter
– Underhåll av fastigheter blir mer och mer viktigt med tanke på energibesparingen.
Vilken är framtidens energikälla?
– Jag tror på solvärme samt värmepumar. Tekniken för solceller kommer i en allt snabbare takt.
– Våra fastigheter blir allt mindre energikrävande. Och med ett väl utbyggt solcellsystem kanske fastigheter i sin tur kommer att kunna överproducera el.
En intressant och spännande utveckling – där Assemblin jobbar för att ligga i framkant.

Assemblin
Verksamhet: I Sverige, Norge och Finland.
Gör: Utformar, installerar och underhåller tekniska system för el, värme, sanitet och ventilation i alla typer av byggnader.
Och erbjuder alltifrån skräddarsydda helhetskoncept för service, energirådgivning, luftbehandling, komfortkyla, VS- och elinstallationer samt styr & övervakning med samordning i integrerade entreprenader.
Mål: Att vara bäst på vad vi gör. Assemblin är ett av Sveriges ledande företag inom sin bransch.
Antal medarbetare: Cirka 6 000 på över hundra orter i Norden.
Omsätter: Drygt åtta miljarder.
Antal medarbetare/omsättning i Dalarna:
162 stycken/cirka
180 miljoner kronor.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp