Toppfält: innehåll
Anita – En  Doldis Som Gillar Kampsport

Anita – en doldis som gillar kampsport

  • Falun

FALUN. Hennes första kampsport var boxning. I Nya Zeeland. Väl i Falun är det karate och shotokan som gäller.
– Jag började med karate som motion. I dag har jag svart bälte i stilen shotokan, berättar Anita Purcell Sjölund.

Anita mötte kärleken på hemma­plan, down under. Peter Sjölund var en man att följa över halva jordklotet, för att 2005 sammanstråla i Falun.
Till vardags arbetar Anita som adjunkt i engelska på Högskolan Dalarna Falun. På fritiden ikläder hon sig rollen som tränare i Falu Shotokan Karateklubb. Där hon är något av ungdomarnas favorit.

SVART BÄLTE
– Jag började med karate i motionsform för femton år sedan. Allt eftersom åren gick så klarade jag att klättra i graderna. Sedan tre år innehar jag svart bälte i shotokan.
En kunskapsnivå om disciplinen shotokan hon nu lär ut till klubbens medlemmar.
– Karate är populärt bland ungdomar och unga vuxna. Vi har ett 80-tal aktiva i klubben, varav 40-talet är barn och ungdomar.
– Och vi är en ganska stor klubb i sammanhanget. Våra ungdomar är duktiga och för två år sedan vann Tilda Gustafsson SM-guld, berättar hon.
Anita Purcell har gjort en spännande resa. Uppvuxen i Nya Zeeland – där hon tidigt började med boxning. Pappa var ju en duktig amatörboxare.
– Jag tränade med boxningslandslaget på den tiden. Men väl i Falun föll valet på karate.

JOURNALIST
Två år innan flyttlasset gick till Falun opererade Anita Purcell som journalist i Tyskland. Ett yrkesval som fanns med i bagaget sedan tidigare.
– Jag jobbade ett par år som journalist i Tyskland innan jag flyttade till Falun 2005. Och här fick jag jobb nästan direkt på Högskolan Dalarna som adjunkt i engelska.
Närapå samtidigt fastnade Anita för karate som motions­idrott. Anita gick med i Falu Shotokan Karate­klubb, graderade sig allt eftersom och fick förtroendet som tränare säsongen 2014.

Hur vill du beskriva karateformen shotokan?
– Det handlar om att lära sig bemästra tre utförandeformer.
– En handlar om grundteknik och grundträning. En om form och rörelsemönster och en tredje om kamp och fighting.
Karatesporten kom till Europa på 50-talet och till Sverige i början av 60-talet. Shotokanstilen introducerades 1965 av Roy Andersson i Halmstad. Och 1973 bildades Falu Karateklubb.
En som kom att ta shotokan till sitt hjärta var Anita Purcell – i dag tränare och ambassadör för en sport vars ursprung står att finna i Okinawa i Japan.
Text: PER-ÅKE GRANLUND
Foto: ÅSA SVENSSON

Anita Purcell Sjölund
Född: 680313.
Familj: Maken Peter Sjölund.
Yrke: Adjunkt i engelska på Högskolan Dalarna.
Bor: Lägenhet i Falun.
Äter helst: Asiatiskt.
Dricker till: Vatten eller ett glas vin.
Vet man ej om dig: Jobbat som journalist i 20 år. Och har intervjuat bland annat Tony Blair, Jacques Chirac och Göran Persson.
Gör om tio år: Lever ett gott liv som pensionär.

Knapp, skrolla upp