Toppfält: innehåll
Anna Toppar Världslistan – Det är Hon Inte Ensam Om

Anna toppar världslistan – det är hon inte ensam om

Anna Wijk, världens bästa innebandyspelare. Foto: FREDRIK LINDBLOM

MORA
Är det svårare att bli svensk mästare än världsmästare? Ja, åtminstone i innebandy. Anna Wijk är svensk innebandys stora affischnamn och Kais Moras ledande spelare.

Säsongen har än en gång varit sensationellt bra. Kais Mora som regerande svenska mästare vann Champions Leaugue i oktober, landslaget vann VM-guld i december där Anna korades till hela VM:s mest värdefulla spelare.
Hon har satt poängrekord härhemma i högsta serien med 83 poäng (34+49), tio poäng före tvåan och korades till årets spelare. För andra året i följd.
Men sedan blev det tvärstopp när SM-guldet skulle delas ut förra månaden. Pixbo från Mölnlycke (utanför Göteborg) besegrade Kais Mora 6-5.
Moras försvarsspel var för dåligt. Fem mål borde räcka till seger, men nu gjorde det inte det.
Ingen kan se så bedrövad ut efter en finalförlust som Anna Wijk. Dessbättre behöver hon inte uppleva det så ofta.
– Det var skönt när vi kunna vinna SM förra säsongen, för SM-guld smäller på något vis högre än VM-guld. Det är så många matcher fram till att ett lag koras till svenska mästare. Jag hade tidigare tre förluster i SM-finaler, två för Mora och en för Iksu.
Nu kom en till.
Är man världsbäst i en idrott brukar det innebära stora inkomster.
Den verkligheten lever inte Anna Wijk i. Hon pluggar till lärare, har ett år kvar.
Det bästa med Anna, ja det är mycket, men framförallt att hon blir kvar i Mora en säsong till. Detta Kais Mora som nu figurerat i fyra SM-finaler de senaste fem åren. Ett enastående facit.
Vad är det som gjort Anna så oerhört bra?

Susanna Kallur, häck­löperska i världsklass. Foto: STAFFAN BJÖRKLUND

HÖG LÄGSTANIVÅ
Så här har hon berättat:
– Jag tror att jag håller en hög lägstanivå. Jag är träningsvillig och vill alltid utvecklas och se om jag kan bli bättre. Jag började som liten att spela ihop med killar och det tror jag utvecklade mig. Sedan har jag en sjuk vinnarskalle, som jag inte alltid kan kontrollera. Men den har tagit mig långt. Och jag vill hålla på så länge jag ser att vi kan vinna något.
Motiveringen när hon valdes till årets spelare löd så här: ”Anna levererar ständigt i varje byte, i varje seriematch, i varje slutspel, i varje landskamp. Det är en oerhörd bedrift. Främsta speltekniska egenskapen är hennes bollmottagning. Touchen där är nyckeln i hennes spel som gör att hon köper sig själv tid att leverera bollen vidare som det passningsgeni hon är.”
SM-guldet för Kais Mora förra våren betydde oerhört mycket.
– Vi fick höra att vi var en ständig tvåa. Men förra våren var vi inte det längre. Det enda jag saknade innan var just ett SM-guld. Det var en magisk känsla att vinna
SM-guldet inne i Globen.
Den här gången blev det Tele 2-arena i Stockholm inför dryga 13.000 åskådare. Vilken skillnad för Kais Mora och från lilla Unihoc Arena.
Sjätte säsongen för Anna, men sedan är den stora frågan om Kais Mora får behålla sin storstjärna. I innebandymagazinets intervju med Johan Thomsson avslöjar nämligen Anna några framtidsdrömmar.

SCHWEIZ NÄSTA?
– Det är inte aktuellt just nu men jag skulle gärna vilja åka utomlands, och då Schweiz, där jag har min gamla klubbkompis från Kais Mora, Silvana Nötzli. Hon har tyvärr avslutat sin karriär. Visst vore det kul att spela innebandy i Schweiz, men främst vill jag komma ut för att lära ett nytt språk och utvecklas på det personliga planet. Uppleva något annat.
Det är naturligtvis inte bara Anna Wijk som under flera år gjort Kais Mora till ett av världens bästa innebandylag. Det är flera andra tjejer. När Anna skall plocka fram någon annan spelare i laget som hon imponerats av väljer hon Moa Tschöp.
– När hon verkligen bestämmer sig, då är hon svår att stoppa. Jag vill också nämna Therese Karlsson, oerhört allround, har Anna berättat.
Det är egentligen fantastiskt vilka idrottstjejer vi har i Dalarna. Anna Wijk är sannerligen inte ensam.
Här har vi ett axplock bland dalatjejer i världsklass.

Stina Nilsson, sprintstjärnan från Malung.

Tove Alexandersson, Stora Tuna, världsbäst bland orienterarna.
Stina Nilsson, Malungstjejen i IFK Mora, snart världens bästa sprinter inom längdskidor. Redan etablerad i yppersta eliten.
Jennie Johansson, från Hedemora, världsmästare i 50 meter bröstsim.
Sanna Kallur, Falun i sensationell comeback. Världsrekordhållare på 6o meter häck. EM-guld och Jerringpriset 2006.
Jenny Rissveds, Falun. Världsbäst bland juniorer i mountainbike. Testvärden i Charlotte Kalla-klass. Det kan bli OS i sommar. Om vi sänker ribban från världsklass till hygglig svensk klass skall vi naturligtvis nämna Kvarnsvedens fotbollstjejer, Leksands hockeytjejer. Flera duktiga cykeltjejer, orienteringstjejer, hela Kais Mora i innebandy, duktiga alpina tjejer som Rättviks Anna Swenn Larsson och Leksands Natalie Eklund och vi glömmer förstås inte våra duktiga längdtjejer som IFK Moras Anna Haag och Sofia Bleckur samt Älvdalens Maria Rydqvist. Och hur långt når Vansbros Julia Svan? Många spännande namn. Det finns säkert fler som vi borde nämnt men vi får säkert anledning att återkomma i ämnet.

Text: STELLAN KVÄRRE

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp