Toppfält: innehåll
Annika En Riktig Idrottskvinna

Annika en riktig idrottskvinna

FALUN
Med bland annat sex VM-guld i bagaget tillhör Annika Zell, i dag tränare vid Dala Sports Academy, en av landets mest merittyngda idrottskvinnor.

Annika Zell – en av landets mest merittyngda idrottstjejer med sex VM-guld. Nu är hon tränare vid Dala sports academy i Falun.

– Att få vinna första guldet var speciellt, säger hon.
Året var 1992. VM i skidorientering arrangerades i Frankrike. Arja Hannus – sportens gigant – var favorit.

Tog guldet
Men Annika Zell, född och uppväxt i Sundsvall, tog guldet.
Hon berättar:
– Jag hade studerat vid GIH och gjort ett specialarbete om betydelsen av mental träning. Det hade jag glädje av den gången. Jag var i perfekt form – både fysiskt och mentalt. Jag var jätteladdad och i rätt balans inför tävlingen.
– Och att få vinna det första VM-guldet är speciellt. Det blir en enorm lyckokänsla, fortsätter hon.
Efter guldet på lång bana 1992 tog hon två individuella VM-guld till: lång bana i Norge 1996 och medeldistans i Österrike 1998. Dessutom har hon tre VM-guld i stafett och ytterligare åtta VM-medaljer (silver och brons).
– Mitt sista VM körde jag 2000 i Ryssland. Jag hade lagt av två gånger innan, men beslutat fortsätta tävla efter ett års uppehåll. Men i Ryssland var det definitivt. Jag slutade, säger Zell, som på meritlistan också har meriter som orienterare, bland annat tre SM-guld, Tiomilaseger och sex segrar i 5-dagars och som längdskidåkare en åttonde och en tiondeplats i SM.

Tillbaka i Dalom
Annika Zell är tillbaka i Dalarna sedan några år som tränare för skid- och skidorienteringsgruppen vid Dala Sports Academy i Falun.
Men till Dalom kom hon redan 1994. Som gympalärare i Bjursås!
– Ja, fyra år var jag där. Det var mycket roliga år. Jag kommer ihåg att jag grät en skvätt när jag slutade och flyttade, säger hon.
Efter Bjursås blev det Norge i 14 år.
Hon bodde i Oslo och Lillehammer och arbetade på olika ställen med främst att administrera idrott och utbildning på Idrottens Hus, bland annat startade hon ett idrottsfritids.
»Nu är hon
tillbaka
i Dalarna«
– Jag har vad man kan kalla ett drömjobb. Jag har alltid velat jobba med människor. Och nu får jag förmedla till yngre talanger den erfarenhet jag har.
– Och det är klart att det är en fördel att ha varit elitidrottare själv. Det ger en annan dimension, säger hon.

Unik möjlighet
Hon är tränare för skidåkare och skidorienterare som sökt och kommit in på akademin i Falun, som är en unik möjlighet, här kan man studera eller jobba och träna under mycket kompetenta tränare.
– Vi arrangerar träningar fyra till sju pass i veckan. Resten av tiden handlar om planering och olika möten med åkarna. Hela deras livspussel måste fungera, säger Annika, som skadat en höft och följer med en grupp skidåkare som ska intervallträna – på cykel.
– Jag har artros. Det blir väl operation vad det lider, säger hon.
Att det en gång i tiden blev orientering för henne har sin historia.
– Jag sysslade med många idrotter, bland annat konståkning och gymnastik. Men en dag frågade våra grannar, Axelssons, om jag ville hänga med på orientering. Så blev det. Där blev jag kvar. Att det sen blev skidorientering var ju inte så konstigt, sporterna ligger ju nära varandra. Men det började inte så bra – jag kom näst sist i mitt första USM i skidorientering. Fast sen blev det ju bättre…

Text och foto: PER MALMBERG

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp