Toppfält: innehåll
Arun Sondhi Sadlade Om Och Blev Dressyrryttare

Arun Sondhi sadlade om och blev dressyrryttare

HEDEMORA
Steget från bänkpress (styrkelyft) till ridsport verkar långt och minst sagt ovanligt.
Det steget har Hedemorabon Arun Sondhi tagit. På 90-talet blev han världsmästare i bänkpress för funktionshindrade, men också för styrkelyftare utan handikapp. Tjugo år senare har Arun börjat en karriär inom ridsporten som medlem i Hedemorabygdens Ridklubb.

Arun Sondhi
Arun Sondhi på hästen Prinsen.

På 80-talet blev Arun så svårt vid en motorcykelolycka att han blev rullstolsbunden.
Men han satsade på idrott i alla fall och det blev bänkpress.

– Någon har påstått att jag tog guld i bänkpress vid Paralympics i Atlanta 1996, men det blev bara brons. Segrarna kom i stället vid två VM-tävlingar, påpekar Arun.

Nu är det hästsport som gäller för Arun.
Hur kom det sig att det blev just hästsport?
– Alla i min familj var ryttare när jag växte upp i Indien. Både min far och farfar tillhörde det indiska kavalleriet, avslöjar Arun.

När han för några år sedan fick ryggproblem och det talades om steloperation kom förslaget och att börja med ridterapi. Det började han med i Hedemora 2009. Bålstyrkan skulle bli bättre och det visade sig att det stämmer.
– Efter ett tag började jag i en vanlig ridgrupp och sedan kom tankarna på att börja tävla.

När han tillhörde ridgruppen fick han rida på olika hästar.
– Men 2012 tyckte de att det började likna något och sedan dess har jag och Prisen blivit ett par, säger Arun. Han tillägger:
– Nu får jag och Prinsen till och med beröm.

Arun har kommit så långt i sin nya sport att när Hedemorabygdens Ridklubb arrangerade en tävling i dressyr för ridintresserade med funktionsnedsättning var Arun en av domarna.
– Det var riktigt kul och lärorikt, säger han.

Hedemorabygdens ridklubb
Linda Lundgren gör sig redo för start i en klubbtävling för ungdomar med funktionsnedsättning.

Hedemorabygdens Ridklubb är ledande i Dalarna med ridsport för ungdomar med funktionsnedsättning. De som deltar där kommer inte bara från Hedemora utan även från ytterligare fyra kommuner, Avesta, Säter, Borlänge och Gagnef. Landstinget har ställt upp med stöd för detta när det konstaterats hur värdefullt behandlingsridning kan vara för handikappade ungdomar.
– Men när höstterminen startade drog Landstinget in det stödet, berättar Lena Ordell, vice ordförande i Hedemorabygdens Ridklubb.
– Ungdomarna blev förstås besvikna och frågade varför de inte fick rida. De trodde att det var vi som bestämt detta.

Nu gäller detta främst ungdomar från andra kommuner än Hedemora. I Hedemora ställer Hass (Hedemora Assistans) så att åtta ungdomar får fortsätta att rida en gång i veckan. Hedemorabygdens Ridklubb i sin helhet har en bra verksamhet med cirka 200 som rider. Ordföranden Ann-Christin Hedman påpekar:
– Vi är den tredje största klubben i Dalarna.

Tidigare i år firade man sitt 40-årsjubileum och verksamheten bedrivs vid ridhuset i Hamre, två kilometer från Hedemora centrum.

Text och foto: Sven-Erik Karlsson

Knapp, skrolla upp