Toppfält: innehåll

Aspemo lämnar hockeyn men blir kvar i Leksand

Efter två år som ytterst ansvarig för verksamheten inom Leksands IF var dåvarande klubbdirektören Mats Aspemo definitivt klar med sin uppgift och lämnade över till Anders Dover­skog. Mats var aningen vidbränd – för hockeyn är ett pressat dygnet runt arbete.

Flyttbilen var i stort sett i rullning mot Luleå och nya äventyr i Norrbotten. Men ett telefonsamtal från Dalafrakts ordförande Anders Roswall om en VD-tjänst inom företaget ändrade hemvändarplanerna helt. Mats Aspemo meddelade familjen: Vi flytt int´!
Istället tillträdde han tjänsten som ny VD för Dalafrakt med huvudsäte i Leksand. Åkeribranschen är tuff och en livsstil i sig. Med 70 anslutna åkare i Dalarna-Hälsingland-Gästrikland och en omsättning på nästan400 miljoner kronor ses ändå Dalafrakt som en lillebror på marknaden.

– Jämfört med hockeyn är det här ändå en ren västanfläkt, menar Mats Aspemo. Att städa upp verksamheten inom Leksands IF var ingen lätt uppgift. I föreningen fanns för många grenar som spretade åt alla håll. Det gällde att ansa i kronan, kanske ympa in en och annan avläggare, få en lönsam profil i verksamheten. Huvudsaken att stammen fick näring ur samma rotsystem. Nästa steg i den resan kommer Anders Doverskog att ta.

– För mig gäller det att få åkarna att dra åt samma håll och att få lönsamhet i vår verksamhet, analyserar Mats Aspemo. Att upprätta målbilder, strukturera, organisera och förbättra kvalitén känns viktigt. Och vihar påbörjat resan.
– Många tror att det bara är att hoppa in i en bil, starta och köra iväg. Men för att överleva upphandlingen krävs en vass penna. Vi kämpar med intäktssidan: lönsamhet = återväxt. Idag är det många äldre åkare som driver sina företag. Få yngre vill ta över på grund av vikande lönsamhet. Men kan vi vända det här är jag säker på att nyrekryteringen finns där.

– Det här är en svår bransch – men intressant. Ungefär som verksamheten inom LIF, summerar Mats Aspemo. Hur det går?
– Jomenvisst, det rullar på!

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp