Toppfält: innehåll
Backar Inte För Studierna

Backar inte för studierna

LEKSAND
Annie Silén och Tuva Kandell är backar i Leksands IF. Båda går på Leksands gymnasium och brinner för hockeyn. Det är ingen lek att kombinera skola på heltid och att spela i SDHL, säger tjejerna.

Studier på halvfart och sedan glida in på Tegera arena för lite gym och lagom hockey. Glöm det. Att spela hockey i högsta serien och läsa på gymnasiets ekonomiprogram (som både Tuva och Annie gör) är ingen lek. Tvärtom. Det kräver stenhård disciplin. Både på isen och i skolan.
– Absolut. Man blir väldigt trött både fysiskt och mentalt. Studierna kräver enorm planering för att hockeyn ska fungera, säger Tuva Kandell.
Annie håller med. Det är självdisciplin som gäller, säger hon. Vi har själva valt det här, så det är bara att ge järnet.
Vi sitter i Tegera arena på corona-avstånd och gör intervjun. Klockan är 15.30 och flickorna kommer direkt gymnasiet. Klockan 16.00 börjar fys-passen och klockan 19.00 ska dom gå på is.– Ja, och klockan 07.30 i morse körde vi första ispasset. Skolan började klockan 10.00 idag, berättar Annie.

Är ni inte ganska trötta efter en heldag i skolan? Ekonomi är inte det lättaste programmet på gymnasiet.
– Visst är det svårt. Kanske det svåraste programmet av alla. Mycket matte, företagsekonomi och många språk, säger Tuva.
– Men faktum är att hjärngympa på dagen kan funka bra som uppvärmning inför hockeyn. Jag bli ganska pigg i benen av skolan ibland.
Annie och Tuva är erkänt duktiga backar i SDHL. Förra säsongen var spelade de i JVM i Slovakien.
– Vi delade rum och hade jättekul på JVM. Vi spelade över jul och nyår. Det enda som var jobbigt var att vara borta från familjen minns jag, säger Tuva.
Ingen av tjejerna tror att de kan leva på hockeyn. Det är viktigt att skaffa sig en bra utbildning och få ett vettigt jobb efter karriären, säger dom.
– Jag kan tänka mig att bli polis eller att jobba inom sport. Kanske som sportchef, säger Tuva.
Annie är lite mer osäker:
– Först får det bli hög­skolan. Sen får vi se, säger Annie.
Text och foto: MATS RÖNNBLAD

Annie Silén

  • Spelar: Back i Leksands IF
  • Tröjnummer: 28
  • Läser: Ekonomiprogrammet, tredje året på Leksands gymnasium
  • Kommer från: Huddinge/Segeltorp

Tuva Kandell

  • Spelar: Back i Leksands IF
  • Tröjnummer: 26
  • Läser: Ekonomiprogrammet, första året på Leksands gymnasium
  • Kommer från: Leksand
Annie Silén och Tuva Kandell
Annie Silén och Tuva Kandell spelar i SDHL och juniorlandslaget. Båda läser ekonomiprogrammet på Leksands gymnasium. Här förhör Tuva (till höger) Annie på tyska glosor.
Knapp, skrolla upp