Toppfält: innehåll
Backlund Från Leksand Slog Stenmark – Vann JSM-guld

Backlund från Leksand slog Stenmark – vann JSM-guld

LEKSAND
– Jag var bättre på de flacka partierna. Därför kunde jag slå Ingemar Stenmark och vinna junior-­SM. Christer Backlund (född 1955) tävlade för Leksands Slalomklubb i början på 1970-talet och var bäst i Sverige.

Idag känner de flesta i Leksand Christer Backlund som miljöentreprenören. Han som kör den stora spolbilen för Leksands Miljövård. Han som syns överallt där brunnar ska tömmas eller vattenläckor uppstår. Få kommer ihåg Christers dominans i slalompisterna.
– Tiden går. Folk glömmer. Klart det var en rolig tid, säger Christer.
– Jag var som nog som bäst i 17–18 årsåldern.
Sport i Dalarna fångar Christer på ett jobb i Dala-Floda. En vattenläcka ska fixas. Christer tar sig tid och minns:
– Jag bodde i Krökbacken på den tiden, inte långt från Åsledens slalombacke i Leksand. Morsan jobbade i toppstugan.
– Jag kände liftskötaren och fick åka med honom i en liten tre-hjulingsbil till backen, berättar Christer.
Det var i Åsleden han lärde sig att glida snabbt. Backen är brant i början men ganska flack på slutet. Det var där Christer utvecklade sin teknik.
– Storslalom blev min bästa gren. Slalom i branta partier var inte min grej. Där var Stenmark bättre än jag, säger Christer.
– Stenmark gillade när det var isigt och brant. Det gillade inte jag.
Christer började på ett elprogram i Leksand innan han flyttade till Järpens skid­gymnasium. Han var med i juniorlandslaget och hade Olle Rolén som tränare. Senare blev det USA i två år som proffs.
– Det var roliga år. Vi bodde enkelt. Jag delade rum med Stig Strand bland andra. Pengarna vi tjänade räckte till boende och mat. Inte mycket mer, berättar Christer.

Christer Backlund
– Det var på Hallstaberget i Sollefteå jag slog Ingemar Stenmark, berättar Christer Backlund. Foto: MATS RÖNNBLAD

Lärde du känna Ingemar Stenmark?
– Absolut. Stenis var en pratsam och kul kille. Inte alls så tyst som han var ibland när han intervjuades i tv.
Kunde du se redan då att han skulle bli bäst i världen?
– Inte då. När vi tävlade var han ganska normal. Jag kunde till och med slå honom i hans hemmabacke i Tärnaby. Men det syntes att han var väldigt stark och snabb när det var brant.
Tränade du hårt?
– Ja, det var tufft. En hel del träning var naturlig. Vi hade inga pistmaskiner i Åsleden så vi fick både trampa och skotta i backen själva.
Christer Backlund klarade tävlingstiden utan större skador.
– Jag har inga problem med ben eller knän. En gång slog jag sönder käken när jag skulle snedda genom skogen i Gällivare. Det blev en lång resa med ambulans till Boden. Men det gick bra, säger Christer och skattar.
Text: MATS RÖNNBLAD

Christer Backlund slog Stenmark
Christer Backlund vann i ungdoms-SM i storslalom i Sollefteå 1971. Till vänster ses Ingemar Stenmark (tvåa) och till höger Anders Fjällberg (trea). Foto: ARKIV
Knapp, skrolla upp