Toppfält: innehåll
Bakom Kulisserna Med  Rolf Hammar

Bakom kulisserna med Rolf Hammar

  • Mora

”Jag har blivit mordhotad. 0ch fått en polischef diskad”
 –Rolf Hammar var i många år det stora ansiktet utåt i Vasaloppets ledning. Detta i egenskap av 21 år som generalsekreterare. Och han har upplevt det mesta och det bästa. Han bjuder på de bästa aprilskämten men också när vår konung röt till efter att ha åkt Öppet Spår.


Här tar Hammar med oss för att få en bild bakom kulisserna.
 Bland annat de mordhot han fick i samband med att dopingfällde Mika Myllylä skulle starta i Vasaloppet. Detta sedan Hammar sagt att vi inte kunde garantera för finländarens säkerhet i spåret.
 –Jag sa att ingen åkare, svensk eller utländsk kan garanteras säkerhet under nio mil i spåret.
 Mylyllä kom aldrig till start.
 Det hettade också till när Hammar som TD (Teknisk delegat) vid norska Birkebeinrennet såg till att en av deltagarna, tillika norske polischefen, blev diskvalificerad. Det ville inte arrangörerna men Hammar stod på sig. Och det blev brakande rubriker i norska VG.
 –I Birkebeiner åker man med en ryggsäck, med en minivikt på 3.5 kilo. Vi gjorde stickprov. Den här mannen hade en för lätt ryggsäck och det visade sig vara högste polischefen i Norge. Jag sa ifrån. Har vi en regel gör vi inga undantag, inte ens för högste polischefen. Varför skulle vi göra det?
 –Några månader senare fick jag ett brev från den norske polischefen där han gav uttryck för mitt mod och rättrådiga beslut. Det kändes bra.
 Apropå Norge. En norsk åkare av landslagsklass, Åge Skinstad diskades för att han skejtat vilket inte var tillåtet vid den tiden.
 –Norske ledaren Inge Bråten (sedemera norsk och även svensk landslagstränare) blev rasande och sa att nu kommer det aldrig mer några norska åkare till Vasaloppet.
 –Men vi hade bevis med att det filmats från en helikopter. Vi åkte över med filmen till Oslo, och sedan var det inte längre något snack. Bråten tackade och det blev frid och fröjd.
 Och sanningen är att man från Vasaloppets sida ville få hit så många norska åkare som möjligt. Och gärna en norsk segrare. Det innebär ökade inkomster, inte bara för loppet utan för hotell, restauranger med mera. Och när Anders Aukland vann 2004 då ökade intresset markant från andra siden kölen.

DET HÄR GILLADE INTE KUNGEN
Det uppstod en ovanlig situation efter kung Carl XVI Gustafs och hans lopp i Öppet Spår.1987. Inte minst kungens kommentar vid diplomutdelningen efteråt.
 Det visade sig att kungen på diplomet hade samma tid som Säpofolket som åkte med i spåret. Men majestätet åkte så fort att de olika säpogubbarna fick avlösa varann för att hänga med. Det fick kungen att utbrista  
 –Ska de här ”slashasarna” ha samma tid som mig? De har ju inte åkt hela sträckan.
 Så i all hast fick det fixas fram nya diplom där allt kom till sin rätt. Säpofolket fick sina namn på diplomet men ingen tid. Då blev kungen nöjd.
 Vi skall påpeka att Carl XVI Gustaf har åkt Vasaloppet på tiden 8.12.41 och Öppet Spår två gånger: 7.09.45 respektive 7.37.30.
 Många skratt har kommit efter alla förstaaprilskämt kring loppet:
 De var viktiga inte bara för att roa utan för att skapa extra publicitet. ” Folket skulle tänka Vasalopp året runt, säger Hammar.

”FLYTTA MÅLET TILL FALUN”
Som 1993. Vi berättade att det skulle byggas en rotationsplatta som den välkända Zorn-statyn av Gustav Vasa skulle placeras på. Vårt argument var att det kändes fel att loppets förfader vände ryggen åt skidlöparna när de kom i mål och när de firades. Men med en sån här anordning under statyn skulle konstverket kunna vändas upp mot upploppet under Vasaloppsveckan för att sedan vändas tillbaka ut mot Siljan resten av året. Det dröjde inte länge innan kulturfolket hörde av sig. Jag minns bland annat en man som ringde och var arg. Han tyckte att beslutet var en skymf mot Zorn. Han tinade upp när jag påminde om vad det var för en dag.
-1995 blev jag själv lurad. Radio Dalarnas Stefan Ubbesen hade förarbetat showen genom mina arbetskamrater på Vasaloppet och med Svenska Skidförbundets längdkommitté, den grupp jag satt i möte med den aktuella dagen. Mitt i mötet kom en receptionist och frågade om jag kunde ta ett viktigt samtal.
 –Historien byggde på att förbundet beslutat ändra Vasaloppets sträckning och istället för den traditionella starten i Sälen och mål i Mora skulle starten gå i Mora och målet ligga på Riksskidstadion i Falun.
 Spåren som brukade användas för Kopparrännet mellan Rättvik och Falun. Det var alla överens om. Känner du till beslutet frågade Ubbesen. Jag svarade med brysk stämma att Vasaloppet ägs av oss och det har inte Svenska Skidförbundet med att göra. Utsändningen gick ut över distriktet. Efter en stund frågade reportern om Rolf visste vilken dag det var. Om jag fyller år svarade jag, nej det är i augusti. När Stefan Ubbesen till sist upplyste vilken dag det var skrek jag rakt ut i etern: Äh, dra åt helvete.
 Inne i sammanträdesrummet kved deltagarna av skratt. De låg över borden och hade otroligt roligt. De hade hört samtalet eftersom telefonen var strax utanför rummet. Jag blev inte arg men kände mig bortgjord. Jag gav klartecken till att sända inspelningen. Jag förstod ju att det skulle ge Vasaloppet reklam.

”KLARAR NORGE RONDELLEN?”
Min absoluta favorit är från 1999, veckorna efter det 75:e loppet. Det var sammansatt och regisserat av TV:s Lars-Gunnar Larsson på Gävle-Dala-redaktionen. Det låg i tiden och hade anknytning till EU. Lars-Gunnar hade kokat ihop en historia att EU-parlamentet beslutat att alla motionslopp i Europa fått regler som de måste följa. Loppen fick inte vara längre än 70 kilometer. Ny målplats måste bli antingen i Oxberg eller Hökberg.
 Bilder var tagna där och det fanns kommentarer från ortsbefolkningen. Dessutom hade Lars-Gunnar engagerat en kille i Falun med sydländskt utseende och som var lärare i franska. Han spelade bra teater som en man från EU-organisationen. Det lät mycket trovärdigt, speciellt med intervjun på franska. Det var ett mästerverk.
 Inslaget sändes i Rapport och fick stor uppmärksamhet och fick många att le brett.
 När de kom på vilket datum det var.
 Ett annat skämt med anknytning till Vasaloppet, men inte som aprilskämt. Ett ganska typiskt skämt från bygden föddes i samband med att kommunen anlade en rondell på Vasagatan, platsen för Vasaloppets upplopp. Alla såg inte fördelen med ombyggnaden, men de kunde ändå hitta något positivt i nyordningen:
”- Med rondellen säkerställs att inga norrmän vinner Vasaloppet i framtiden. När en norrman kör in i rondellen kommer han aldrig ur den igen”.
 Elakt förtal. Visst har norrmännen kommit ur rondellen. De har ju vunnit loppet nio år i rad.

Text: STELLAN KVÄRRE Foto: NISSE SCHMIDT

Knapp, skrolla upp