Toppfält: innehåll
Bandylegendaren ”Bempa” En Mästare Med Klubba Och Boll

Bandylegendaren ”Bempa” En mästare med klubba och boll

Bempa
Bandylegend. Så här ser han ut idag Falun stora bandystjärna «Bempa« Eriksson som i dag lever ett glatt pensionärsliv med golfen som det stora fritidsintresset.

Bandyprofilen Bernt »Bempa« Eriksson är utan tvekan en av Dalarnas största idrottsmän. Redan som 15-åring, 1958 gjorde han A-lagsdebut i Falu BS borta mot Edsbyn, men debuten blev varken rolig eller långvarig.
Han hade, nummer 11 på ryggen, en alltför stor tröja, det blev förlust med 1-10, han fick tidigt en boll i ögat och blev utburen på bår.

Men innan han lade bandyklubban på hyllan 1983 hann det bli tre SM-guld, två med Falun och ett med Boltic, 109 landskamper, åtta VM turneringar och där fem VM-silver och tre VM brons. Lägg till det utmärkelsen »Årets Man i Svensk bandy« fem gånger.
Vilken kille!
Det är en avslappnad, glad och lätt gråhårig »Bempa«, 71 år ung, som Sportmagasinet träffar i den lilla orten Sutterhöjden som ligger ca 12 km söder om Filipstad.
Här bor han sedan 17 år tillbaka med sin sambo Gun, med stor tomt har han ingen brist på sysselsättning. När vädret tillåter och inte trädgården och huset kräver, blir det gärna favoritsporten golf tillsammans med sambon.

FANTASTISK KARRIÄR
Den fantastiska karriären började i kvarteret Daglös­täkten ovanför Kopparvallen i Falun. På den lilla idrottsplatsen som ännu finns kvar härjade inte bara »Bempa« utan andra profiler som lillebror Jan »Nanen« Eriksson, Håkan Sundin, tvillingarna Christer och Tommy Abrahamsson. Per-Anders »Pajen« Jonsson med flera.
En idrottsuppväxt som verkligen var härdande och skapade många stora idrottsmän.

BOLLGENI
Hur blev det då »Bempa«? Smeknamnet kommer inte från Bernt som kanske många tror utan från en spelare i Falun på 50-talet som hette Hans Bergman. Han kallades »Bempa« och Bernt, som då debuterade i laget, blev »Lill-Bempa«. Men när Bergman slutade i laget blev det bara »Bempa!«
Han var utan tvekan ett stort bollgeni som kunnat gå långt i vilken sport som helst, han spelade bland annat fotboll i div 1 med Gefle och blev tvåa i skytteligan, han var även duktig i ishockey.
Dessutom är »Bempa« en mycket duktig golfspelare med handicap 3. Eftersom han för alltid är känd för följ­ande uttalande:

»Släng ut en puck och en boll till en katt så får ni se vad den leker med«

Därför blev han alltid bollen och bandy och golfen trogen!
»Bempa« var inte direkt den spelare som älskade att träna, när till exempel hans klubbkamrat, konditionsfenomenet Egon Adeström sprang i 30 minuter, tog det minst den dubbla tiden för »Bempa«.
– Jag tränade alltså dubbelt mer än dom andra,  för jag var ju dubbelt så trött, var hans svar på det konstaterandet.

»MÄSTER« PÅ KOPPIS
Men med skridskor på fötterna var han den som sällan åkte och bytte av under en match, istället ständigt jagande på isen.  På hemmaarenan Kopparvallen var han »Mäster« för alla i publiken och hejaklackledaren Rolf »Dajmen« Sjöös stora favorit.
– Rör inte vår stjärna, kunde man höra från klacken när någon motståndare hackade på »Bempa«.
Han var en fruktad skytt, när Falun fick hörna – speciellt från höger gick det ett sus genom publiken som då vädrade mål.
Publiken gottade sig inte bara åt hans spelsinne och skytte, utan också åt hans sätt på isen. Han var en riktig pratkvarn som ständigt eldade på lagkamraterna men också retade upp motståndarna, ibland också domarna.
– Ta pipan du, det är lika bra du dömer så spelar jag,  lär en gång domarlegenden, den gamle före detta stormålvakten Bosse Nilsson ha sagt, räckte pipan till »Bempa« och grep tag i hans klubba.
Han spelade 17 säsonger i allsvenskan. I Falun 1958, 1963–75 och i Boltic 1977–79. Dessutom spelade han i IK Huge, Gävle i div II 1960. Sammanlagt gjorde »Bempa« under sin karriär 389 mål i allsvenskan och 49 i slut­spelet.

Sutterhojden
Sutterhöjden – här bor Bempa idag.

VÄRVADES TILL KARLSTAD
1975 var det sorg hos bandy­älskarna i Dalarna, »Bempa« värvades till Karlstad och det hårdsatsande laget Boltic. En stor idrottsprofil lämnade Falu BS och länet.
»Bempas« flytt till Värmland och Boltic var en chock för många. Men det var egentligen inte »Bempa« värvarna i Karlstad hade riktat in sig på utan hans dåvarande fru, Marianne, som var värmländska.
Hon var lärarinna och åt henne ordnade man en tjänst och då var det bara för »Bempa« att följa med.
Snacka om smart värvning!
Efter tiden i Boltic slutade han bandylivet med att bli spelande tränare i Slottsbron och Hagforslaget Viking.
– Men, säger »Bempa«, tränarjobbet var väl inget direkt som passade mig.  Så nu tar istället sambon, golfen och gården all min tid.
Text och Foto: ERIC »JOKKE« LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp