Toppfält: innehåll

Bandyportföljen en riktig klassiker

  • Falun

Bandyns olika serier har varit igång en tid och frågan är om den förr så vanliga bandyportföljen numera finns synlig på några av våra arenor.

Fotnot: Ordet portfölj kommer från franskan och betyder »bära blad/ark«. En väska med lås för förvaring av dokument!

Den är utan tvekan en klassiker, varje bandysupporter i övre medelåldern känner igen den och ler säkert, precis som författaren till dessa rader, när man idag ser någon bära på en portfölj, på eller utanför en bandyarena.
Däremot är det mer tveksamt om den yngre generationen i bandypubliken vet vad den var till för.
Den var ett etablerat inslag bland publiken som kom till i slutet av 40-talet och användandet började att avta i takt med att man byggde värmeläkare vid arenorna eller att bandyhallar byggdes.
Vad användes den till då? Jo, transport in på arenan av värmande drycker, innehållet var ofta kaffe, glögg eller choklad som spetsades med alkohol. Kaffe och renat var det vanligaste, även konjak gick bra.
Att blanda i whisky kom senare och var heller inte så vanligt. Det var ju ofta kallt och blåsigt på läktarna, så när det var halvtid öppnades portföljen för att låta innehållet i den värma. Termosens mugg fick räcka till att servera och blanda i. Idag är dock portföljen med innehåll en raritet på matcherna.

FÖRÄNDRINGAR
Sargen kom 1955 och möttes med skepsis i början. Två allsvenska grupper blev en elitserie och seriestarten som tidigare alltid var på annandagen sker nu i oktober. Men portföljen vill många att den ska tillåtas vara kvar, därför har sammanslutningen » Svenska portföljförbundet« bildats!
Dessutom finns sedan 2013 magasinet Bandyportföljen som bl.a. delar ut priset Guldportföljen till de bästa spelarna i elitserien.

”DAJMEN” ÄLSKADE PORTFÖLJEN
Falubandyns legendariska hejaklacksledare, Rolf »Dajmen« Sjöö, hade förstås portfölj när han stod på Kopparvallen, där matcherna spelades förr och han skötte klacken. Men när bandyn flyttade till Lugnet bytte »Dajmen« och hans kompisar portföljen mot en Computer, en dataväska som innehöll kaffe, muggar, Jägermeister, ved och ett plexiglas. Matchdagen tog gänget buss upp till Knoppen, nära Lugnets bandyarena, och där en paus för att med hjälp av veden och plexiglaset sota sig runt ögonen så inte solen bländade under matchen.
»Dajmen« som idag är 71 år har en stor dröm:
Att Falu BS tar sig upp i elitserien och då att Kopparvallen spolas upp för en dag och arrangerar en klassikermatch. Annandagsbandy mellan Falun och Sandviken – som det var förr.

Text och foto: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

Knapp, skrolla upp