Toppfält: innehåll
Bästa Arenan I Skogen – Mo Pers Multiarena I Tandö

Bästa arenan i skogen – Mo Pers Multiarena i Tandö

LIMA
Mossogropa på västa sidan av Västerdalälven, där göms  en pärla som fostrat och fortsatt fostrar världsstjärnor. Lima IF är mycket mer än Sixten Jernberg, även om det inte finns någon som kan matcha den stora skidkungen.
Tillsammans med Lima skyttegille driver de två föreningarna en imponerande multiarena som växt fram de senaste åren.
Det var en vision men blev en verklighet genom stora egna insatser och bidrag från Länsstyrelsen och Malung kommun. När sedan Allmänna  arvsfonden och Lima Besparingsskog som stora bidragsgivare kunde multiarenan förverkligades.
 En handikappanpassad arena med ett antal asfalterade elljusspår i olika längder, en skidskyttestadion med 30 skjutplatser, 50 meters gevärsbana, 25 meters pistolbana och en snökanon med säkrad vattenförsörjning
 Med under den resan har Mo Per Persson varit som projektledare.
 –När jag flyttade hem till min föräldragård 2008 villa jag ha något att göra och jag är en föreningsmänniska med hjärta för idrotten, berättar Mo Per.
 Under ”bortaåren” var han aktiv i Kvarnsveden och då främst orientering och skidorienterting.
Ganska snart kom han att bli en del av Lima SKG som ordförande och var med om att forma den vision som nu har förverkligats. En imponerande multisportarena.
 –Vi har lagt ner massor av jobb och det här har kostat oss 8 miljoner kronor, lägg därtill en halv miljon för inköp av mark, berättar Mo Per.
 –Utan de stora bidragen hade det inte varit möjligt, men med eget arbete och bidrag har vi nu en arena som kan användas året runt.
 Kvar finns fortfarande en förhoppning om ytterligare en snökanon.
 –Vi har ändå bra kapacitet och kan nu flytta vår snökanon så kommer det kyla ska vi kunna lägga de snöhögar som behövs på två veckor.
 När Mo Pers blev ordförande så tog han över efter legendariske limaledaren Pars Alf.
 Idag ingår Mo Pers i den så kallade elljusspårsalliansen med Lima IF och Lima SKG, för trots att Multiarenan i Tandö nu finns på plats så finns det fortsatt mycket som kan utvecklas.
 –Malung-Sälens kommun har bytt armatur till modern LED-belysning och de har också bytt ett antal uttjänta belysningsstolpar.
 När Sport I Dalarna hälsar på en höstdag är det stilla på arenan, men den används väldigt flitigt.
 –Limasonen Tobias Arwidsson  har varit här med eleverna på skidskyttegymnasiet i Torsby och det gillade hans hemmaarena.
 En annan som en tidig sommarmorgon skött skott efter skott i flera timmar var Stina Nilsson.
 –Det är så imponerande och se den seriositet som hon visade, berömmer Mo Pers, som var en av få som i sex månader visste att Stina skulle bli skidskytt.
 –Hon gick med i klubben för att kunna få tillgång till ett gevär, en process som tar sex månader. Så vi visste att hon skulle pröva skidskytte, men jag blev verkligen överraskad när hon meddelade att hon skulle göra ett så tvärt kast, säger Mo Per.
 Som klubbledare är det alltid extra kul med landslagstjejerna Stina och Johanna Skottheim i klubben. Men lika roligt är det att inse vad de två betyder för att locka nya ungdomar till sporten och Multiarenan men också nya sponsorer.
 –Vi ser onekligen lite av Johanna- och Stinaeffekten.
De går också att konstatera att det finns en Mo Per effekt i den klassiska skidbygden. 
Text och foto: NISSE SCHMIDT

Bild: Mo Per Persson är en eldsjö som flyttade hem till föräldragården och är med och förverkligade den imponerande multiarenan i Lima.Knapp, skrolla upp