Toppfält: innehåll
Bästa Sommaren – I år Igen!

Bästa sommaren – i år igen!

Sjöhäng
Alla aktiviteter kommer att läggas ut på falun.se/sommaraktiviteter
Hellmans ö
Full fart på Hellmans ö.

Att alla har rätt till ett roligt och annorlunda sommarlov visade med all tydlighet förra årets storsatsning – Bästa sommaren 2018 – med gratis sommaraktiviteter för barn och unga inom Falu kommun.

Och med tanke på den närmast oslagbara sommaren i fjol med historisk värmebölja så blir årets storsatsning en utmaning för de medverkande föreningarna och företagen inom kommunen som tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen i Falu kommun samordnade och arrangerade aktiviteterna.

Bästa sommaren 2018 innehöll 34 arrangemang – dubbelt så många som året innan – och över 200 aktivitetstillfällen. Under perioden 16 juni – 21 augusti registrerades sammanlagt mer än 6000 besök av barn och unga i åldrarna 6–15 år.

Kanotslalom
Bästa sommaren erbjuder något för alla, förra året var exempelvis kanotslalom en populär aktivitet.

Något för alla

Kanske ligger succén i det stora utbudet av lockande ”något-för-alla” aktiviteter – eller vad sägs om sjöhäng, äventyrsläger, yoga, musikalkollo, kanotslalom, grafik, teaterkollo, fotboll, idrottsskola, dans, summercamp hip hop, musik, inlines, e-sport, arkeologikollo, skrivar­verkstad och äventyr på Hellmans ö. Det hände grejer inte bara i centrala Falun utan även på Lugnet, i Norslund, Bojsenburg, Järnet och Hosjö. Men arenorna fanns även spridda till Aspeboda, Grycksbo, Enviken, Sundborn, Vika, Sågmyra och Svärdsjö.
En stor del av aktiviteterna finansierades av statliga medel – 1,7 miljoner kronor – ur Socialstyrelsens satsning på just sommarlovs­aktiviteter.

Sjöhäng

Sjöhäng
Attraktionen Sjöhäng turnerar runt bland kommunens badplatser under sommaren.

Liksom tidigare blir en av de verkliga huvudattraktionerna i utbudet Sjöhäng. Under veckorna 28, 29, 30 och 31 turnerar verksamheten runt på flera av kommunens badplatser likt ett ”mobilt fritids” för att skapa trygghet och glädje i och vid vatten. Detta görs med kunnig personal i bad och simkunnighet och rågat material för spännande och roliga aktiviteter på temat vatten, livräddning, simning, kajakpaddling och lekar på land.
– Vi hoppas att föräldrarna verkligen tar tillfället i akt i samband med Sjöhäng och utnyttjar dagen för härlig samvaro med de små på badplatsen, säger projektledaren Camilla Malmling. Och undviker onödigt snackande i mobiltelefonerna under tiden. För det är viktigt att föräldrarna både medverkar aktivt, tar ansvar och har koll.

Uppskattat i ytterområdena

Att den här verksamheten har stor betydelse och uppskattas kanske framförallt i ytterområdena och byarna i kommunen har Camilla fått många bevis för.

– Jag har träffat folk som är så otroligt tacksamma att vi – på det här sättet – synliggjort flera annars till synes anonyma badplatser, säger Camilla. I Sågmyra har aktiviteterna inte varit så intensiva de senast 20 åren. Och vi kan lova redan nu att vi fortsätter!

Text: Staffan Björklund
Foto: Falu kommun

 

Knapp, skrolla upp