Toppfält: innehåll
Beachhandboll Får Ett Lyft

Beachhandboll får ett lyft

BORLÄNGE. Han har spelat handboll sedan han var åtta år. Nu vill Dennis Schelin bredda sporten ytterligare.
 På agendan: beachhandboll.
 –Inom Borlänge Handbollsklubb har vi valt att satsa på beachhandboll, till gagn för våra barn och ungdomar, berättar Schelin. orienterare med Tove Alexandersson i spetsen kommer till Idre i augusti för tre deltävlingar i världscupen. 
 Orientering har alltid varit en bärande del i sommarprogrammet på Idre Fjäll med orienteringsveckor och samarbete med orienteringslandslaget.

BHK bildade en beach handbollsektion 2020. Utbildade instruktörer är tre till antalet. Förutom  Schelin disponerar klubben också Magnus Lindström och Niklas Eklund.
 –För två år sedan hade vi sjutton lag igång. Verksamheten har bedrivits på Savelgärdet men nu vill vi satsa mer och är i behov av nya planer, informerar Schelin och fortsätter:
 –Vi uppvaktar kommunen i frågan. Vi har lämnat in ett förslag med önskemål om fyra planer och med tillhörande omklädningsrum.

UPPVISNINGSSPORT
Beachhandbollen växer och uppmärksammas allt mer. Inför OS 2024 är beachhandboll planerat som en uppvisningssport. Ett första steg fram till ett godkännande som OS-gren.
 BHK-spelare som redan visat framfötterna i sporten är Samuel Dahlin, 21. Landslagsspelare med EM-meriter redan 2019. Hampus Dahlqvist, numera i Torslanda, Fredrik Forsman samt Emanuel Steen är andra borlängespelare som hävdat sig väl.
 Borlänge och för all del även Falun har lyft fram beachhandboll. Något som uppmärksammats på förbundsnivå.
 –Vi samarbetar med Falu HK och i fjol fick vi arrangera ett regionläger för spelare födda 04/05 på Lugnet.
 –Även i år får vi arrangera ett regionläger på Lugnet och nu för spelare födda 06/07, informerar Schelin.
 Beachhandboll har sitt ursprung i Italien och sporten blommade ut i början av 90-talet. Brasilien har varit världsledande på dam- och herrsidan med tre respektive fem VM-titlar. Sedan 2004 spelas VM (jämna år) och EM (ojämna år) vartannat år. Sporten har även tagit plats i Ungdoms-OS, World Games och World Beach Games.
 Borlängeflyktade Tony Carlsson och Helène Bernhardtz har båda ett förflutet som spelare och ledare i BHK. 2019 blev Bernhardtz landets första kvinnliga förbundskapten för herrlandslaget.
  HBK-ikonen Tony Carlsson flyttade till Göteborg för sex år sedan. I dag agerar Tony som sportchef i allsvenska Torslanda och även som projektledare för Svenska Handbollsförbundet.
 –I dag har vi en stark uppgång för beachhandboll i hela Europa. Alla storsatsar, medan vi i Sverige har halkat efter lite, kommenterar Tony Carlsson och utvecklar:
 –För att haka på tåget och förbättra vår standard satsar vi nu på regionala riksläger. Domare- och ledarutbildningar pågår och känslan är ändå att intresset för sporten ökar också i Sverige
 –I dag utövar nästan alla handbollsklubbar beachhandboll. Vårt herrlandslag blev trea i World Beach Games i Qatar i fjol och 2019 blev det en fjärdeplats i VM i Ryssland.
Sveriges två största turneringar arrangeras i Helsingborg och Åhus med 1 400 respektive 1 100 lag på plats.
–Sett till antalet lag, nog de största i världen, och samtidigt turneringar som sätter Sverige på beachhandboll-kartan, avslutar Tony Carlsson.
 
Text: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp