Toppfält: innehåll
Berit Berglund  – En Riktig  Handbollsstjärna

Berit Berglund – en riktig handbollsstjärna

Berit Berglund
Berit Berglund med nyfödde sonen Johan i famnen anno 1977 – och idag.

BORLÄNGE
Berit Berglund var under en följd av år Borlänge HK:s front­spelare, skytte­drottning och målspruta. Med spel­sinne, snabbhet och styrka som få. Med välriktade och blödigt målrika skott var hon planens verkliga dominant och svårstoppad måltjuv. Hon cirkulerade över planen – elegant mittnia – och var den självklara spelfördelaren med kluriga och bejublade kombinationer.

Hon trollband hemmapubliken. Och läktarna i Maserhallen – hemmaarenan – fylldes ofta med upp till 1000 eldsjälar.
Berit var ofta brutalt ansatt av hårdhänta spelare i motståndarlagen. Det handlade många gånger om tuffa och närmast regelvidriga närkamper med krokade armar runt halsen. Hon berikades för säkerhets skull ofta med en ”ryggsäck” under matcherna.
– Men jag tyckte alltid att det var minst lika roligt att spela fram mina lagkamrater som att göra mål själv, säger Berit. Vi var ju ett team.

FAMILJEN HANDBOLL
Familjen Carlsson med barnen Eva-Britt, Berit och Carina flyttade 1964 upp till Borlänge från Linköping. Pappan hade anställts som fritidschef i Borlänge kommun men fritidsdömde samtidigt handboll på elitnivå. Och mamma hade spelat handboll i hemma­klubben. Så färdriktningen var given: spel för samtliga döttrar i Borlänge HK.
– På den tiden fanns inga flicklag utan vi kvalade direkt in i seniorlaget som junior, minns Berit. I den miljön blev vi väl omhändertagna och ”skolades” in i spelet av de äldre. Vi hade en härlig mix i laget och det förde oss till stora framgångar.

Berit Berglund fanns med när klubben skördade guld i junior-SM, samt i senior-SM 1970, 1973 och 1978. Hon spelade dessutom även 48 landskamper i det blågula laget.
– Med tanke på att vi enbart spelade fyra till sex matcher om året måste nog min aktiva period i landslaget anses som väldigt lång.

GULDUR
För sina bedrifter på planen erhöll hon även Lidmanspressens guldur 1974 i stark konkurrens med flera namnkända idrottsutövare i länet.
– Den utmärkelsen är jag jättestolt över, betonar Berit.

Berit Berglunds karriär varade åren 1964–1983. Hon gjorde speluppehåll för studier i Örebro och mamma­ledighet när barnen Johan (42 år) och Anna (39 år) föddes. Idag är Berit 68 år och glad pensionär. Bor sedan många år i byn Berg utanför Borlänge tillsammans med maken Olle.
– Odlandet av ekologiska grönsaker och potatis i en andelsodling med 17 deltagare är numera min hobby och stora intresse, säger Berit. Förutom favoriterna broccoli och tomater står potatissorterna Asterix, King Edward och Connect högt i kurs. Förra året skördade vi 3 ton potatis!

Text och foto: STAFFAN BJÖRKLUND

Knapp, skrolla upp