Toppfält: innehåll
BIK United Laget För Funktionshindrade

BIK United laget för funktionshindrade

– deltar i fotbollsturnering i Italien

Till Italien igen. För fyra år sedan spelade Borlänge United en turnering i Cremona. Matcherna spelades på en konstgräsplan vid den pampiga domen i Cremona. Den här bilden är hämtad från matchen mot franska Nice.

BORLÄNGE Den 13 juni flyger åtta spelare och två ledare från BIK United till Cremona i Italien. Laget är inbjudet till Pepo European Cup, en fotbollsturnering för funktionshindrade med deltagande av lag från flera länder i Europa.

Spelarna och ledarna får själva betala resan till Italien. Hotellvistelsen i Cremona står däremot de italienska arrangörerna för. Utgiften för truppen blev något mindre när Sportmagasinet kom på besök vid en träningskväll för några veckor sedan och delade ut ett stipendium på 5 000 kronor.
– Det täcker precis tågkostnaden mellan Borlänge och Arlanda, konstaterade tacksamma Italienresenärer.

ANDRA RESAN
BIK United har faktiskt besökt Cremona en gång tidigare. Det var när Pepo European Cup arrangerades för fyra år sedan. Motståndare den gången var ett lag från Ukraina, ett från Nice i Frankrike och ett lag från Monaco. Två av matcherna spelades då på en konstgräsplan som tillfälligt anlagts framför den pampiga domen i Cremona. Nu kommer samtliga matcher att spelas på den konstgräsplanen, men vilka motståndarna blir får man veta först när turneringen invigs i Cremona stadshus på kvällen den 14 juni.

BILDADES 2007
Borlänges lag för funktionshindrade fotbollsspelare startade för snart tio år sedan, men då var det som en sektion i Kvarnsvedens IK. När en U-klass startades i Dalecarlia Cup 2005 vann KIK-laget. Då fanns representanter från Special Olympics på plats och när Special Olympics fick en inbjudan från Castellarano i Italien ett år senare blev det laget från Borlänge som fick ta den platsen. På våren 2006 deltog ett lag för funktionshindrade tjejer från KIK i den italienska turneringen. På hösten samma år fick ett herrlag göra samma resa. Under dagarna i Castellarano föddes då idén att starta en egen förening för funktionshindrade och på våren 2007 bildades Borlänge United FK. Fem år senare gick Borlänge United in som en sektion i Bullermyrens IK och laget heter sedan våren 2012 BIK United. Laget tränar vintertid i Räddningstjänstens lilla sporthall. Sommartid är det Bullermyrens IK:s idrottsplats Skvalet som gäller.

Text & foto: SVEN-ERIK KARLSSON

Utdelning. Håkan Rystedt från Sportmagasinet och Ola Brossberg, Borlänge Kommun delade ut ett stipendium på 5000 kronor till BIK Uniteds spelare. De pengarna täcker en del av kostnaderna när laget åker till Italien i juni.
0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp