Toppfält: innehåll
Bilden Som Väcker Känslor – Vilken Vecka För Karin

Bilden som väcker känslor – vilken vecka för Karin

  • Mora
Bröderna Örjan och Anders Blomqvist bär kranskullan Karin Värnlund över mållinjen.
Foto: NISSE SCHMIDT

Det här är en av de mest klassiska bilderna i Vasa­loppets långa historia. Två bröder Örjan och Anders Blomqvist bär kranskullan Karin Värnlund över mållinjen.
Året var 1988, alltså för 30 år sedan. Och Karin har för bara några dagar sedan fyllt 50 år.
Ett dubbelt jubileum alltså. Den här vinterveckan 1988 var fantastisk för Karin.

Helgen innan Vasaloppet vann hon den första tjej­vasan. Hon var junior, 19 år och inte tävlat över tre mil. Och hon är fortfarande inte bara den första utan den yngsta segrarinnan i Tjejvasan.
Idag heter hon Karin Värnlund-Bäcklin och bor i Karlstad där hon undervisar i matematik på Rudskolan.
Hon är född och upp­vuxen i Mora och familjen har stuga i Gopshus. Samma plats där Mora-Nisses stuga ligger.
– Jag har faktiskt en gång i tiden varit ute och spårat med Nisse i Gopshustrakten.
Klassisk mark, eller rättare sagt klassisk snö. Och tillsammans med en klassisk skidlöpare.

KÄNDE MIG GENERAD
När du ser bilden på dig mellan Örjan och Anders Blomqvist, vad tänker du?
– Jag blir glad, bilden är så fin. Och jag vet att många andra blir glada när de ser den.. Det är ett härligt minne, och bilden väcker så starka känslor på många håll. Inte minst för att det är bröder som vill dela segern. Men just då när de bar mig över mållinjen så kände jag mig nästan generad. Här har de två killarna åkt skidor i nio mil och sedan skall de bära mig över mållinjen.
Hade du någon aning om där du stod med kransen vid mållinjen att det kunde bli aktuellt med delad seger?
– Nej, jag hade fått mina instruktioner men det här hade jag inte räknat med. Det var först när de var cirka femtio meter innan mål som de vinkade fram mig. Då förstod jag hur de tänkt sig avslutningen, och den var fin.
Och historiskt därför att vid tidigare tillfällen när två åkare ville dela segern så har det inte godkänts. Mest kalabalik blev det då Per-Erik Hedlund och Sven Utterström ville dela, med ändå dömdes Särna-Hedlund som segrare. Det var då de efter loppet sågade isär sina medaljer så att de skulle ha en var av de olika valörerna. Och Särna svor att aldrig återvända till Vasaloppet vilket han inte gjorde.
Det var nära kalabalik även 1988 eftersom någon i juryn sett att Örjans skidspets skulle varit före Anders. Dess bättre segrade förnuftet.
Hur var annars Vasaloppsveckan för dig Karin?
– Den var extra intressant därför att jag just då bodde i Sollefteå och gick på skidgymnasiet. Och jag fick se hur stort Vasaloppet är i hela Sverige. Det kanske man inte tänker på när man bor i Mora. Det var dessutom en del evenemang innan Vasaloppet, bland annat invigningen. Och jag fick träffa en rad människor.
– Som kranskulla fick jag vara med om att uppleva starten i Berga By, och med vår bil stannade vi till vid flera kontroller. Men det gällde förstås att komma fram till Mora i god tid före åkarna…

STÖRRE BLI TVÅA
Din seger i Tjejvasan var det din största framgång?
– Nej, faktiskt inte. Jag tycker det var en större merit året efter då jag var tvåa efter Marie Johansson (idag Marie Svan) men jag var före Annika Dahlman som blev bra landslagsåkare. Det året låg jag i täten och drog ända fram till Eldris. Men sedan funkade inte skidorna, och jag fick ge mig för Marie.
1550 tjejer startade i debutloppet 1988 där Åsa Mattsson varit stark pådrivare att tjejerna behövde ett eget lopp. Sammanlagt genom åren har Tjejvasan haft närmare 180.000 starter.
Karin Värnlund är med sina 19 år alltså yngsta segrarinnan, norskan Hilde G Pedersen äldst. Hon var 39 år när hon vann.
Flera namnkunniga tjejer har vunnit genom åren. Inte minst Bente Martinsen Norge och Marie-Helene ” Billan” Östlund.
Tjejer i IFK Moras dräkt som vunnit genom åren är förutom Karin Värnlund också Kerrin Petty, Annika Evaldsson, Elin Ek, Susanne Nyström och Sofia Bleckur.
Men vi lyfter litet extra på den röda luvan för historiska Karin Värnlund-Bäcklin.

Text: STELLAN KVÄRRE

Knapp, skrolla upp