Toppfält: innehåll
BMK Vill Lyfta Motorintresse

BMK vill lyfta motorintresse

BORLÄNGE
Borlänge MK har fostrat flera goda tävlingsförare. Mest erkänd hittills: STCC-meriterade Daniel Haglöf. Med nästan 500 medlemmar i ryggen gör klubben en nysatsning på ungdomssidan.
 – I stället för att häcka framför datorer, kanske några i stället väljer vår verksamhet, säger klubbens sekreterare, Urban Jonsson.

Anders Tholander och Urban Jonsson är två viktiga eldsjälar i Borlänge MK:s verksamhet. Tholander är dessutom en duktig rallycross- och folkracerförare.

Mest populär är folkrace. Något som säkert står att finna i att det är tillåtet att utöva sporten redan från femton års ålder.
– Senaste åren har intresset för motorsport minskat. Och nu gör vi ett försök igen att popularisera sporten och rekrytera nya medlemmar, berättar Urban och utvecklar.
– Det har varit svårt att få folk att ställa upp och klubbens eldsjälar har fått jobba stenhårt för att driva runt verksamheten.
– Folkrace, och annan bilsport, handlar inte bara om att ratta fram kärran och köra. Förhoppningen är även att man ska hjälpa till med allt runt omkring.
Urban Jonsson är en motorsport-nörd och förutom engagemanget i BMK är Urban även styrelseledamot i Nedre Norra Bilsportförbundet.
– Jag är sportgrenansvarig för folkrace i Dalarna–Gästrikland och Hälsingland.

Hinner du med allt?
– Ja, än så länge. Folkrace drar mest intresse och i dag har klubben sex tävlingsförare som är med och kör.
– Tyvärr tappade vi på crossidan för ett par år sedan när Mockfjärd byggde en ny bana. Så nu jobbar vi på att vända den negativa trenden. Det är mycket upp till respektive sektion att få in fler personer som kan hjälpa till, understryker han.

Hur ser årets tävlingsprogram ut?
– Vi kör fem folkracetävlingar, varav två avverkades under vintern på en spolad bana.
– Nittiotalet förare var med, vilket är en riktigt bra siffra.
Årets tredje tävling kördes på Kristi himmelsfärds dag. Därefter väntar en tvådagarstävling (lag+individuellt) som arrangeras i september. Årliga populära Skinkrace i november avslutar säsongen.
– I slutet av juli arrangerar vi en tävling som ingår i svenska sprintcupen, före detta ”up hill cup”. En tävling som körs enligt backreglemente och det är tillåtet tävla med rallybilar eller rallycrossbilar.
Mellansvenska kartingserien (tävling för gocart-förare) är ytterligare ett intressant arrangemang på motorstadion i Amsberg, som avverkas i augusti.

Slutligen, Urban, har du några fler motornyheter?
– Ja, i år ska vi börja bygga en bana för supermoto, där man tävlar med crosscyklar på ömsom asfalt ömsomt grus.
– En annan nyhet är att vi även har en tävlingssektion för radiostyrda bilar med tjugotalet medlemmar.
Så lockar inte folkrace, rallycross, karting, rally, motocross eller supermoto – kanske radiostyrda bilar kan vara en inkörsport till Borlänge MK.
Det hoppas åtminstone Urban Jonsson.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp