Toppfält: innehåll
Böllings Två Segerminnen  – Med ”Mora-Nisses” Döttrar

Böllings två segerminnen – med ”Mora-Nisses” döttrar

  • Mora

MORA. Det är nu femtio år sedan Lars-Arne Bölling vann sitt första Vasalopp.
– Usch vad tiden går, säger han. Vart har åren tagit vägen?
1970 års Vasalopp innehöll en hel del dramatik. Inte bara under loppet utan också efter. Både för Lars-Arne men också för mig själv. Ett av de mest egendomliga evenemang jag bevakat.

Jag skall återkomma till det. Men först tillbaka till loppet. Lars-Arne var ingalunda en överraskande segrare. Han hade provat på loppet tre år tidigare, men bröt redan vid Mångsbodarna. Men nu var läget ett annat. Lars-Arne var regerande svensk mästare på 15 och 50 km och i hård konkurrens.

FÄDERS SPÅR
Skulle han klara också att vinna Vasaloppet. Ja, det gjorde han.
Det här med i fäders spår för framtids segrar passar bra in på Bölling.
Pappa Arne var tvåa i Vasa­loppet 1943, det år som Mora-Nisse Karlsson vann sin första av nio segrar.
Farbror Stig i Ludvika genomförde 49 Vasalopp. Nådde dock inte fram till den magiska gränsen 50.
Och Lars-Arnes farfars farbror var den berömde norske upptäcktsresanden Fridtjof Nansen. Som bland annat ledde laget som gjorde den första korsningen av Grönlands inre och korsade ön på längdskidor. 1922 fick han Nobels fredpris.
Och hur var det nu med kranskullorna och i fäders spår? Jo, kranskulla när Lars-Arne vann 1970 var Mora-Nisse Karlssons äldsta dotter Karin När Lars-Arne vann 1972 hette kranskullan Marianne, Mora-Nisses yngsta dotter. Lars-Arne skämtar:
– Synd att Nisse inte hade tre döttrar, då kanske jag vunnit Vasaloppet ytter­ligare en gång.
Två segrar får duga, och de kom i mycket tuff konkurrens. 1970 hette tvåan Gerhard Grimmer från DDR, 1972 hette tvåan Vjatjeslav Vedenin från dåvarande Sovjetunionen. Två internationella världsstjärnor.

BÖLLING
Vid Skid-SM i Borlänge 1970 vann Lars-Arne guld på 15 km och 50 km samt SM-guld i stafett för IFK Mora. Foto: Lars-Erik Klockar

DRAMATIK MOT SLUTET
Bästa loppet var 1972 då han besegrade Vedenin med nära fem minuter. Till Grimmer två år innan var marginalen 37 sekunder. Det blev dramatiskt på slutet då Grimmer närmade sig och Lars Arne ramlade en kilometer före mål, han hade dessutom innan haft känning av kramp i magmuskulaturen.
Förutom de två segrarna har Lars-Arne också två tredjeplatser i Vasaloppet.
Jag trodde att Lars-Arne skulle värdesätta ännu mera ett par andraplatser i Holmen­kollens stenhårda femmil. Ena gången tvåa efter Gerhard Grimmer, andra efter norrmannen Pål Tyldum.
– Nej, visst var jag mer än nöjd över mina insatser i Holmenkollen, men det är ända segrarna som är de största. Därför värdesätter jag vinsterna i Vasaloppet högre, men också min seger i det italienska långloppet Marcialonga. Jag vann SM-femmilen två år i rad. Bland de bästa lopp jag gjort sticker tremilen i Kirunaspelen ut och en tremil i Oberstdorf. Men det är för Vasaloppssegrarna man blir ihågkommen.
Lars-Arne har förvisso SM-guld på 15 och 50 kilometer men han är kanske mer stolt över ett SM-guld på 30 kilometer.
– Ja, det var SM i Lycksele 1973 då jag på tremilen besegrade både Thomas Magnuson och Sven-Åke Lundbäck.
Dessvärre blev han sjuk inför OS i Sapporo 1972, men kom till start på femmilen där han med en sjunde plats blev bäste svensk. Han hade hoppats på start i OS fyra år senare men hälseneproblem spökade.
Karriären var över men han erbjöds jobbet som rikstränare.
– Jag tackade nej, det var inget vidare betalt, och jag hade jobb som säljare vid VVS IDO Sanitetsporslin. Från 1985 hade jag jobb hos FM Mattsson i Mora. Så visst var framgångarna i skid­spåret en dörröppnare till en civil karriär. Och jag har fått prata mycket skidor under min tid hos kunder ute i landet,
Hur var det då med min egen (och även Lars-Arnes) dramatik kring hans första vasaloppseger. Jag hade under VM-tävlingarna i Vysoke Tatry blivit god vän med Lars-Arnes pappa. Arne som tyckte att jag skulle åka med honom och serva sonen under Vasa­loppet.
Det lät bra att få inside från spåret. Problemet var bara att på Mora Hotell glömde de att väcka mig (varför hade jag inte en väckarklocka!). Så jag missade Arne i ottan på söndagen.
Bedrövad återvände jag till hotellet och såg loppet på teve. Följde Janne Halvarsson som länge var i ledning tills Lars-Arne dök upp i bild i ledning. Tusan vad jag missat, suckade jag.

FULL FART MOT BB
Då slets dörren till hotellrummet upp. In kom Arne inrusande och undrade vart jag tagit vägen. Men strunt i det nu, sade han. Vet du vad som hänt. Mitt under loppet får jag meddelande om att Lars-Arnes fru Lis åkt in på Mora BB. Skall jag berätta för Lars-Arne direkt vid målet?
– Gör ingenting, jag sköter det här sa jag. Direkt vid målet stoppade fotografen och jag in Lars-Arne i vår bil och full fart mot Mora BB.
En förskräckt Lis fick bevittna hur Lars-Arne med segerkransen runt halsen kommer in till bädden med för henne två okända män i släptåg. Och där gjordes storyn utan att jag sett en meter av loppet, mer än på teve.
Något dygn senare föddes dottern Camilla utan problem.
När jag flyttade till Sollerön 2002 blev jag ofta påmind om det här besöket av en leende Lis. Vi träffades rätt ofta. Hon jobbade nämligen på Systembolaget i Mora!
Text: STELLAN KVÄRRE

LARS-ARNE BÖLLING
”Tänk om Mora-Nisse haft en dotter till då kanske jag har vunnit Vasaloppet 3 gånger brukar Lars-Arne skämta.” Karin till höger var kranskulla 1970 vid Lars-Arnes första Vasaloppsseger, Marianne var kranskulla 1972 då Lars-Arne vann Vasaloppet för andra gången.

Fotnot: Efter Lars-Arnes senaste seger i Vasaloppet 1972 har bara tre IFK Mora-åkare på herrsidan vunnit: Lars Frykberg (sedan fransmannen Jean-Paul Pierrat diskats), Staffan Larsson och Henrik Eriksson.

Knapp, skrolla upp