Toppfält: innehåll
Börje Var Inte Ute ”och Cyklade” När Han Skapade ”Finnmarksturen”

Börje var inte ute ”och cyklade” när han skapade ”Finnmarksturen”

LUDVIKA/HILLBO. Många menade på att ”nu är han verkligen ute och cyklar igen”! Det var nämligen många som tvivlade på hans tankar om ett ”Vasalopp” på cykel över dryga 11 mil. Men han var inte ute och cyklade. Hans planer och idéer gick i uppfyllelse. I höst kan mannen bakom en av landets  största och längsta MTB-lopp  jubilera med den 30:e upplagan av den klassiska ”Finnmarksturen” i mountainbike. Börje Lindberg,72 är mannen bakom loppets tillkomst.

Det var nog inte många som trodde på oss den gången, säger Börje med ett leende. Om inte pandemin sätter stopp för oss ännu en gång så blir det jubileum i augusti!!
 
 ”Mr Finnmarksturen”  blir salig i ögonen när han börjar berätta om hur allt en gång började.
 –Det var en ren slump när jag fick syn på en märklig cykel hos en granne. Hade aldrig sett något liknande. Fick låna den och körde en tur på skogen och då var jag förlorad!!
 Året var 1989 och Börje kände direkt att det här måste gå att utveckla.
 –Jag började att fixa lite hit och dit och öppnade även en liten firma i Marnäs (Ludvika) för att kunna utveckla det hela.
 Efter massor av år som skolvaktmästare beslöt Lindberg att öppna Lindbergs Cykel och Sport på heltid. Något som han aldrig ångrat. Detta gav också MTB-sporten i bygden en extra kick framåt.
 
OS-GULDMEDALJÖR SOM AFFISCHNAMN
Tankarna på ett långlopp på mountainbike växte fram omgående vintern 90/91. Detta sedan ett 30-tal cyklister kört ett provlopp på Norsberget tidigare under hösten.
 Tillsammans med cykelkompisarna Hans Westholm och Lennart From i CSK Ludvika (Cykel och Skridskoklubben) började man nu att reka en bana för en riktig premiärtur i augusti 1991.
Börje har alltid varit en driftig man med stor pondus för cykel i alla former, berömmer Lennart From.
Men till en början var initiativtagaren lite tveksam:
 Ärligt talat hade vi väl inga större förhoppningar om någon rusning av anmälningar. Det var inte många som förfogade över en MTB den gången. Att det nu kom 254  startande var oerhört glädjande.
 –Vi hade den stora lyckan att ha OS-guldmedaljören från Montreal 1968, Berndt Johansson,  som det stora affischnamnet. Berndt fick även den första lagerkransen runt halsen.
Loppet fick stor publicitet och det blev vår lycka! Förstod med en gång att vi skulle  göra detta  till landets ”Vasalopp” på MTB!
 Att Ludvika kunde erbjuda landets längsta MTB-lopp i skog, mark och på vägar över 10,3 mil  spreds snabbt över hela landet. Idag har man krympt ned loppet till 86 km.
Startantalet ökade hela tiden och nådde sin kulmen 1997 då drygt 2500 cyklister drog iväg från starten på Hillängens Idrottsplats.
 
MÅNGA KÄNDA NAMN
-Jag minns när kommuntopparna Roger Ståhl och Kalle Gustavsson fick skåda starten från en skylift på Hillängen. Dom blev nästan förstummade av  synen när åkarna gav sig av! En färgsprakande upplevelse för oss alla.
 Ett flertal kända idrottsprofiler förgyllde sedan turen. Skidåkarna Vladimir Smirnoff, Torgny Mogren och Gunde Svan var några av dessa liksom vasaloppsvinnaren Daniel Thynell.
 –Vi låg stadigt runt ett  par tusen deltagare men nu hade även andra klubbar i landet startat med långlopp på MTB och det missgynnade självklart oss. Birkebeinerrännet i Norge och inte minst Cykelvasan i Mora tog startande från »Turen”.
 Så är det men jag tror ändå på loppets framtid. Trots den hemska  pandemin kan den ha varit till godo för oss. När folk nu inte kan resa lika mycket har många istället skaffat cykel.
Detta kommer på sikt garanterat att gynna oss, säger Börje med stor övertygelse.
 
STARK SPURTARE
Även om han numera inte finns med i den officiella ledarstaben  så vilar Börjes ord fortfarande tungt i sammanhanget.
 –Det vet jag inte, men jag har sex år som tävlingsledare och flera år som marknadsförare bakom mig. Jag står alltid redo med  hjälp om så krävs.
 Att han älskar cykel är lindrigt sagt. Under åren 1968-1984 tävlingscyklade Börje med spurtförmågan som sitt stora vapen.
 –Jag vann  Solleröloppets B-klass 1972 och ett par fina lopp på danska Bornholm, inflikar han blygsamt.
 Fem gånger har han kört ”Turen”.
 Om han cyklar idag?
 –Är alltid ute och cyklar, skrattar han. Har kört alla tolv loppen i ”Cykelvasan” i Mora och är anmäld även i år. Cyklar väl runt 900 mil om året tre-fyra dagar i veckan.
 Varje fredag träffas gubbgänget  mellan 65-77 år  på Marnäs Torg. Alla ger ”järnet”!!
 Något som Börje gjort under hela sitt liv!!
 
Text och foto:
HARALD LOHSE

Knapp, skrolla upp