Toppfält: innehåll
Boule – En Sport För Alla åldrar

Boule – en sport för alla åldrar

FALUN
 24 damer är i farten när Sportmagasinet kommer på besök till inomhushallen i Norslund en höstdag. Det är klubbmästerskapen i dubbel för damer som ska avgöras och Karin Bergström, som är tävlingsledare, har precis informerat alla deltagare om vad som gäller.

Pristagarna: Från vänster Sonja Bergström, Berit Frost,
Birgit Gustafsson, Monica Andersson, Karin Dahlin och AnnMari Olsson. Foto: Yngve Larsson
Tävlingsledare Karin Bergström. Foto: Yngve Larsson

Sedan sätter spelet igång med full fart på åtta banor. Det gäller att hitta bästa position med sitt stålklot vid ”lillen”, det är den lilla träkulan som man ska föröka komma så nära som möjligt.
Många spelare är bra att kasta så det blir flera klot som är mycket nära.
Då får Yngve Larsson rycka in med måttstickan och avgöra vem som är närmast. Det blev till slut en lång tävlingsdag innan klubbmästarna kunde koras.
Falu Boule som bildades för 5 år sedan har 150 medlemmar. Klubben har använt inomhushallen i 3 år. En hall som nästan alltid sjuder av aktivitet höst-och vintertid, sommartid spelar man ute.
Svenska Mästerskapen som har arrangerats sedan 1978, har avgjorts två gånger i Dalarna, 2010 och 2013. Båda gångerna i Falun och vid mästerskapen 2013 fanns det runt 150 lag och ca 1400 spelare på plats vid Lugnet under en sommarvecka i juli.

FAKTA Boule
Boule är en sport, som spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad »lille«. Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike. Ordet boule är egentligen det franska ordet för klot. Oftast spelar man på hårt grus­underlag. I Sverige har sporten olika serier allt från elitserien till div 5 och dessutom olika landslag.

Text: ERIC ”JOKKE” LUNDIN

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp