Toppfält: innehåll
Bowlingklubben I Mora Siktar Mot Eliten

Bowlingklubben i Mora siktar mot eliten

MORA
Nu rullar det snabbt för BK Karma. Visionen som klubben satte för flera år sedan handlar om att spela i bowlingens elitserie 2025. 
Vägen dit tar bowlingklubben steg för steg. Vintern 2022 vann klubben division två och förutsättningen finns för att nå den högt ställda visionen om spel i elitserien.


Det finns alltid en stark man i en liten förening. I BK Karmas fall är det utan tvekan Mikael Alfredsson, även om han har en rad andra medarbetare som stöttar och inte minst ett 70-tal aktiva spelare runt sig.

Elitfotbollsdomaren Mikael flyttade till Mora för runt 20 år sedan. 

 Med små barn och boende i  Mora var det svårt att fortsätta döma fotboll. När en kompis lockade mig att åter ta upp bowlingen så blev jag fast.

 Sen kompisen fick Mikaels intresse att brinna och klot att börja rulla på allvar. Efter något år startades BK Karma, en klubb med ambitionen att ha plats för alla som önskade spela bowling.

 Mikael lockade massor av ungdomar att testa bowling och såg till att det fanns bra tränare och instruktörer som tog hand om de som vill spela än mer bowling.

Kloten fortsatte att rulla och det med allt större precision, käglorna föll och alltfler moraungdomar föll för bowling.

Bildade eventbolag

För ett år sedan erbjöds klubben att ta över driften av bowlingarenan i Moraparken. Eventbolaget Karma Bowling och Event AB bildades.

 Vi måste direkt säga att vi har Moraparken och numera First Camp att tacka för ett fantastiskt förtroende och stöd, säger Mikael.

 Att driva en bowlingarena räckte inte för Mikael. Nästa steg blev att ta över restaurangen på Mora Golfklubb.

 Vi såg att den blev ledig och såg då möjligheten att kombinera en sommaraktivitet med bowlingen som är en vinteraktivitet, förklarar Mikael.

 En tragisk händelse innebar att den personallösnings om planerats sprack och Mikael fick själv ta över ansvaret för köket på Mora GK. 

 Det är bara att jobba, nu har jag möjlighet att ta ut lön och vinsten i bolaget gör att vi kan utveckla bowlingen och stötta spelarna, säger  Mikael, medan han fixar en dagens lunch på golfklubben.

 Det jag ser är den synergieffekt som finns mellan golf och bowling. Jag hoppas kunna locka golfspelare att testa bowling och bowlingspelare att komma hit på sommaren och spela golf.

Elitsatsning och ungdomsgård

Inne i bowlinghallen tränar Henrik Eriksson och Dennis Andersson.

 Det blev en möjlighet att spela för Mora när bowlingen upphörde hemma i Rättvik, berättar Henrik mellan fyra-fem raka strikes.

 Det här är en klubb med vilja och ambition och nu ska vi också ta klivet upp i bowlingettan, säger Henrik.

 Dennis är en av de många egna unga talangerna i klubben tillsammans med hans bror Lukas och Elis Erson för att bara nämna några av alla de lovande ungdomarna i BK Karma.

 Att växa som klubb på landsbygden är alltid en utmaning, speciellt i ett idrottsintensivt Mora där lagsporter som ishockey, fotboll, innebandy eller vintersporter som skidåkning hela tiden lockar idrottsintresserade ungdomar.

 Vi har valt att öppna bowlinghallen för skolungdomar på måndagseftermiddagen. Då är det gratis bowling och vi brukar ha 50-60 unga spelare på plats, säger Mikael, medan han röjer runt bland grytorna i köket på golfbanan.

 Måndagen är en bra dag, många upplever måndagen som jobbig i skolan efter helgen, men det är ofta lite mindre läxor till tisdagen och så är det inte så många andra olika träningar på just måndagar, säger Mikael.

 Därför förvandlas bowlingarenan till lite av en ungdomsgård men det är också många som då finner den gemenskap och glädje som finns i bowlinghallen.

 Nu sedan vi driver den i egen regi låter vi alltid våra ungdomar och elitspelare ha företräde men vi har också alltid banor reserverade för andra gäster, förklarar Mikael.

 Vision 2025 är egentligen en vision som inte ska vara möjlig att må, men nu tror jag faktiskt vi har en god chans att lyckas nå bowlingens elitserie till 2025, säger Mikael Alfredsson.


Text och foto: Nisse SchmidtKnapp, skrolla upp