Toppfält: innehåll
Brages Ungdomsakademi  – En Lyckad Satsning

Brages Ungdomsakademi – en lyckad satsning

Brage-ungdomsakademi
Fostrade i Korsnäs IF – utbildade i Brage. I dag tillhör fr.v. Marcus Bergsten, Karl Johansson och Pontus Jonsson Brages A-trupp. Akademichef Andreas Wallin är nöjd.

BORLÄNGE
Brages ungdoms­akademi sätter avtryck. Oskar och Anton Lundin samt Alexander Zetter­ström är en het trio i A– truppen.
– Alla är födda 1995 och ett bra exempel på att vår satsning på Brage­akademin varit lyckad, säger Andreas Wallin.

Wallin är inne på sitt tredje år som akademichef. Och med yttersta ansvaret för att utbilda unga fotbollstalanger till elitspelare lämnas inget åt slumpen.
– Det ser bra ut på ungdomssidan. Kvalitativt är det bättre än på många år. I dag har vi en bra verksamhet, från bollek till U19, med 70– talet välutbildade ledare bakom, utvecklar Wallin och fortsätter:
– Dialogen med när­liggande föreningar är bra och i dag har vi samarbets­avtal med Forssa, Bullermyren och Kvarnsveden. Vi har även en bra dialog med Slätta SK och Korsnäs IF. I Säters IF har vi flera akademispelare, och med Nyhammars IF har vi ett samarbete på målvaktssidan.

Korsnäs IF är ett aktuellt exempel på hur det kan gå till. Lovande bragetrion Pontus Jonsson, Marcus Bergsten och Karl Johansson har alla Korsnäs IF som moderklubb. I dag tillhör de Brages A-trupp.
Wallins omdömen om respektive spelare finner du i faktarutan här intill.

Hur många ungdomsspelare har Brage?
– Från bollek upp till U19 är det nära 400 spelare. I elitgruppen, U17 till U19, har vi 50-talet spelare.

Brage gör en tuff satsning på att etablera sig som elitklubb. Ett incitament för att lyckas är en väl utvecklad och stabil ungdomsorganisation.
– I dag fungerar det bra, men visst kan vi bli än bättre, kommenterar Wallin.
– Samtidigt hänger allt på hur bra vårt a-lag går. Och det kräves minst superettan-status för att vi ska behålla vår elitcertifiering.
– I år är det extra viktigt att a-laget gör en bra prestation då Svensk Elitfotboll får en ny huvudsponsor i UNIBET 2020. Sponsorstödet till våra elitklubbar ökar då från en halv miljard till en miljard kronor.

Hur mycket får Brage från SEF i dag?
– Runt 200 000 kronor.

Vad kostar det att driva ungdomsakademin på årsbasis?
– Cirka två miljoner kronor. Kostnaden per u-spelare, i de lag som spelar i nationella seriespel, ligger mellan 25 till 30 000 kronor styck.

Vem står för merparten av de kostnaderna?
– Vår förening och stora som små lokala sponsorer. Ett stöd som ger akademin förutsättningar och möjlighet att fortsätta utvecklas i rätt riktning.

Andreas Wallin
Andreas Wallin

Väl investerade pengar, eller? Ja det får framtiden utvisa. Det man med säkerhet kan säga är att Brages ungdomsakademi fortsätter att leverera spelare till a-laget.
– I våra styrdokument är 70 procent akademirepresentation en siffra vi strävar att uppnå i A-laget. Vid seri­epremiären mot Frej var nästan 50 procent av startspelarna från vår akademi.
– Sett till hela A-truppen har cirka 60 procent akademibakgrund, vilket är en väldigt bra siffra för ett elitlag, understryker Anders Wallin.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp