Toppfält: innehåll
Branco Koren Fotbollsmålvakten Som Blev äventyrare Och Elitmotionär!

Branco Koren fotbollsmålvakten som blev äventyrare och elitmotionär!

slovenien Branco Koren
På vandring. Branco Koren på vandring, något som han gör ofta. Här på berget Stol nära hans hemby, ca 1700 meter högt.

FALUN Branco Koren, eller Branimir som han egentligen heter, föddes i Belgrad, det dåvarande Jugoslavien – har nyligen passerat sitt 67:e år. Det har man svårt att tro när man ser honom, men lever man det liv han gör idag så förstår man varför han behåller ungdomen.

Men vi ska ta det hela från början, föräldrarna var från Slovenien och flyttade till Belgrad för att få jobb. Pappa Albin var skräddare och det var meningen att Branco skulle gå i hans fotspår. Han tvingades vara på pappans jobb för att lära sig yrket men smet så fort tillfälle gavs, och till slut gav pappan upp.
Istället var det idrott som gällde för honom, gymnastik och mest fotboll. Han kom tidigt in i storlaget Röda Stjärnans ungdomssatsning och träningen där var hård och effektiv – Branco skulle bli en av lagets målvakter var det meningen. Men efter gjord militärtjänst kom han tillbaka till laget och fick veta att han skulle lånas ut till en annan klubb, något som han definitivt motsatte sig.
Istället blev det besök i Sverige och Avesta dit en kompis hade flyttat. Väl där började han träna med fotbollsklubben, för att inte vara sysslolös under dagarna, fick han efter ett tag förfrågan om att stanna.

FÖNSTERPUTSARE
Första jobbet i Sverige var som fönster­putsare men han kunde ju inte språket, hjälp med det fick han bland annat av två blivande hockeyprofiler, Roger Lindkvist och Mats Åhlberg. Trots all hjälp här lockade Australien – och allt blev klart med en klubb, men när han skulle åka dit kom beskedet att han i så fall var tvungen att stanna i 5 år, då valde Branco att bli kvar.
Resan gick istället vidare till Falun dit han värvades och fick jobb på en däckfirma. Där avancerade han snabbt, likaså inom fotbollen för Brage lockade. Nu hade han också hittat kärleken i Gerd som han gifte sig med och familjen utökades med två pojkar!
I Brages dress råkade han ut för sin svåraste skada i karriären – orsakad av en medspelare. Match mot Sleipner borta och han skulle glida ut för att ta en boll då han krockade med lagkamraten Ulf Ahlnanders knä så olyckligt att käken bröts och ansiktet delvis möblerades om. Men läkarna var skickliga och allt kom på plats igen även om det såg illa ut ett tag.
Karriären avslutades i Falu BS som ledare, nu hade han också tagit ett kliv i yrkeskarriären. Tillsammans med några kompisar startades en däckfirma i Gävle, bland kunderna där fanns Brynäs hockeylag! När firman sedan såldes 1999 började äventyraren Branco sitt nya liv. Det finns knappast något berg, någon stig, någon väg i världen som han inte bestigit, vandrat eller cyklat på.

»Häng med här
på några axplock«

Upp på Himalaya två gånger, första vandringen med Renata Chlumska till 5400 m, andra gången med sherpa till Island Peak 6200 m, Kilimanjaro i Afrika besteg han med bandylegenden Jan »Nanen« Eriksson och i Sydamerika, Acocangua fick han avbryta på en bit från toppen på grund av skada. Trots vädjan ville ingen bära honom sista biten, för upp ville han till varje pris.
Vandringar Pilgrimsleden från södra Frankrike till havet i nordvästra Spanien, 90 mil långt, vandrat i alla härliga berg i området kring hans föräldrahem i nordvästra Slovenien, Stol och Matajur och bestigit Sloveniens högsta berg Triglav nio gånger.

CYKLAT TILL PORTUGAL
Cyklat från Falun till Portugal för att se fotbolls-EM, cyklat till Slovenien elva dagar i regn och rusk, trampat delsträckor av Giro di Italia, Kraftprovet, cykel över 50 mil från Trondheim till Oslo i ett sträck utan sömn och cyklade året efter Jotunheimen runt 45 mil. Resor och vandringar i Australien och Nya Zeeland. Klassikern här hemma förstås.
Men det är bara ett litet axplock av Brancos alla strapatser. Finns det verkligen något han missat att besöka? Kan man tänka sig, Sydafrika har han ännu inte kommit till, trots att de arrangerade ett fotbolls-VM.

STARO SELO ÄR HEMMABASEN
Föräldrahemmet i den lilla byn Staro Selo i Slovenien har han som bas för många och långa träningspass på cykel eller till fots under maj – september! Många är de som varit på besök där och fått känna på olika strapatser. Före detta hockeykaptenen »Fisken« Olsson, brynäsarna Lars Göran Nilsson och framlidne »Tigern« Johansson, många kamrater från Falu BS tiden med flera. Det är definitivt inga lätta pass de fått uppleva, vandringar eller cykelpass i bergen på 7–9 timmar hör till vanligheten!
Belöningen brukar bli en fika och snack på favorit caféet i närliggande byn Kobarid. Där finns alltid folk Branco kan »slänga käft« med.
Familjens båda söner verkar gå i pappas fotspår, båda jobbar som gymnastiklärare och har varit med på många av pappans strapatser.
Finns det då någon dröm för Branco, något han bara måste göra? Nej inte, för drömmen den är bara att få vara frisk o kry, och kunna fortsätta träna.

Text och foto: MasErik

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp