Toppfält: innehåll
Crossbanan  – Ett Lyft För Mockfjärd

Crossbanan – ett lyft för Mockfjärd

Fullt ös, högt och lågt, är det i mycket omtalade ”Mockfjärdstrappan” på motocrossbanan i Mockfjärd. Foto: PRIVAT

MOCKFJÄRD
Det är lätt att förstå pop-statusen. Motocrossbanan har fått höga vitsord. Anläggningen på Lissjö­bergets topp i Mockfjärd ligger dessutom bedårande vackert.

– Anläggningen är otroligt populär och det kommer förare från hela landet, berättar Mockfjärd MK:s ständige ordförande, Marcus Linder.

Motocrossbanan på Lissjöberget i Mockfjärd invigdes 18 september 2013. Då hade det gått 35 år sedan idén om en crossbana väcktes. Osökt tänker man på ordspråket, den som väntar på någonting gott…
– Det gick så långt som att regeringsrätten blev inkopplad på våra crossbaneplaner, innan allting löste sig, avslöjar Linder och utvecklar:
Nu är vi inne i en nysatsning och innan vintern byggde vi om banan en del.
Inget verkar lämnas åt slumpen och säkerhetstänket har alltid varit högprioriterat.
– En representant från Svemo har besiktat banan och var nöjd med vårt

Tommy och Stefan Vestlund på toppen av berömda ”Mockfjärdstrappan”. För att bygga det översta hoppet krävdes 800 lastbilslass bestående av storsten, sand och matjord.

säkerhetstänk, informerar ungdomsledaren Tommy Vestlund.
När banan började projekteras tipsade crossföraren Mats Nilsson, Dala-Järna, om att Conny Kolsjö, Södertälje, var rätt man att konsultera för bygget.

ETT LYFT
I dag kan ingen klaga på resultatet. Mockfjärds MK:s verksamhet har lyft med hjälp av sin nya anläggning. Medlemsantalet är uppe i hela 300.
– Av dem är 30-talet ungdomar, i spannet från de allra minsta upp till 85 kubikare, berättar klubbens ständige ordförande, Marcus Linder.
Ungdomar som bland annat kusinerna Tommy och Stefan Vestlund tränar.
– Varje måndag har vi en crosskola för barn mellan 5–7 år. Det är uppåt 25 ungdomar med som vi delar upp i olika grupper efter kunskapsnivå, berättar Tommy.
– Vi har ungdomar ända från Ludvika, men så är ju motorfolket van vid resor, fyller

Tommy och Stefan Vestlund förevisar lekparken. En viktig trivselfaktor och familjeangelägenhet.

Stefan i och fortsätter:
– Många som kommer hit blir fascinerade av vår bana. Och det är även kul att fler och fler tjejer blir intresserade. I dag har vi tre tjejer som kör stor motorcykel, varav en är Julia Svan, dotter till rally­föraren Per Svan.
Banans attraktionskraft lockar förare till Mockfjärd. Klubben har arrangerat tävlingar med ända upp till 150-talet startande.
– Det är häftigt att komma hit sommartid och mötas av all grönska runt omkring, kommenterar Tommy och fortsätter:
– Vi har fått jättemycket beröm och det är många som anser att vi borde få arrangera en SM-tävling.
Kusin Stefan hakar på:
– Vi satsar mycket på gemenskap och trivsel och att det ska vara en familjeangelägenhet. Banan kräver konstant skötsel och vi utvecklar den ständigt.
För att klara alla höga krav förfogar klubben bland annat över sex smågrupper om vardera två personer som, via ett rullande schema, hjälps åt med bankroppen.
I Mockfjärd MK nöjer man sig inte med alla super­lativer från omvärlden. Crossbanan förbättras ständigt.
– Nyligen har vi dragit fram el och nästa projekt är att vi ska bredda vår depå ytterligare, upplyser Tommy Vestlund.

Text och foto: PER-ÅKE GRANLUND

Knapp, skrolla upp