Toppfält: innehåll
Dala Sports Academy – Lugnet är Bäst För Test

Dala sports academy – Lugnet är bäst för test

Testerna på Lugnet kan utvecklas för både elit­idrottare, motionärer och företag.

– Lugnet har alla förutsättningar för att bli ett testcentrum för både idrottare, motionärer, företag och utrustning. Sofia Brorsson, som är projektledare på Dala Sports Academy, talar med entusiasm, på klingande halländska, om framtidens möjlig­heter för Lugnet och Dala Sports Academy.

– Vi har redan idag kunskap, tekniklösningar och framförallt erfarenhet av idrott, hälsa och träning, säger Sofia.
På Sports Support Center kan man testa sin kondition och teknik och få hjälp av professionella instruktörer. I pipeline ligger även möjligheten att kunna testa utrustning via Lugnet Outdoor.

Dala Sports Academy bedriver bland annat forskning som är inriktad på friskvård och träning. Redan idag finns rullbandsbanor inomhus för rullskidåkning som kan simulera terrängen och banorna runt Lugnet. Detta sker i samarbete med företag som finns i Dala Sports Academy företagsnätverk, poängterar Sofia och fortsätter.
– Förhoppningsvis skall all testutrustning finnas både inomhus och utomhus i framtiden.

Bygger på tre ben

Framtidens Dala Sports Academy Testarna är uppbyggd på tre ben.
1. Lugnet – testbädd i fält.
2. Mobil testbädd.
3. Laboratorium

Ett första steg är att i gräva ner fiber och använda RFID* utrustning längs ett antal banor/slingor på Lugnet.
– Det innebär att vi kan erbjuda mer kvalificerade mätningar. Under skid-SM i januari byggde vi en provisorisk testbädd för längdskid­åkarna. Vi kunde mäta var på banan åkarna var starkast eller svagast. Vissa hade problem uppför, vissa utför. Här gick vi från spekulationer till fakta. Våra tester kan bli ett sätt att jaga sekunder, säger Sofia.
Och Sofia ser framför sig en stor utvecklingspotential.
– Det kommer inte bara att handla om längdskid­åkning i framtiden. Också cykel, rullskidor, rullstol, löpning och promenad med flera idrotter blir både utövare och kanske till och med är med och utvecklar utrustning.

Mobil testbädd

Projektledare Sofia Brorsson ser stora möjligheter i framtiden för Lugnet och Dala sports Academy.

Mobila testbädden är ett testlaboratorium som man kommer att öppna upp på stora event.
– Kunskapen sitter inte i väggarna på Högskolan. Vi måste ut och visa upp våra produkter. Vi tar produkten dit idrottaren finns, säger Sofia.
Även dagens väl utvecklade laboratorium kommer att få en ansiktslyftning.
– Vi kan grafiskt bygga en bana och alla kan provköra våra nya VM-banor. Vi startar här och hoppas även kunna lägga in Vasaloppet och Vätternrundan. Visst finns det visioner och framtidstro.
– Men det är viktigt att poängtera att vi inte bara talar om elitidrott. Vår satsning är lika viktig för motionärer som för företag, säger Sofia.
Hela satsningen kommer att befästa Falun som idrotts- och skidstad, även efter skid-VM 2015. Med andra ord Beyond Skiing.
Satsningen kommer även att stärka Faluns aktier att bli ett Riksidrottsuniversitet.

Text: PeO Karlström

*Radio-frequency identification (RFID) är en teknik för att elektroniskt registrera närvaron av ett föremål med hjälp av radiosignaler. Det används för lagerstyrning och tidtagning i samband med sportevenemang.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Knapp, skrolla upp