Toppfält: innehåll
Dalabesöken Ett Måste För Simtränaren Lars-Erik Paulsson

Dalabesöken ett måste för simtränaren Lars-Erik Paulsson

  • Falun
München Gunnar Larsson Lars-eric Paulsson
Lars-Eric Paulsson, en av Sveriges med framgångrika simtränare, tillsammans med sin adept Gunnars Larsson, tvåfaldig OS-guldmedaljör. München 1972. Foto: Privat

Han är mannen bakom många av våra främsta simmare, dubbla OS-guldmedaljören Gunnar Larsson, Borlänge­simmarna Per ”Senan” Johansson, Susanne Ackum, Per Wikström med flera. Idag har han lagt tränarsysslan på hyllan efter en lång och framgångsrik karriär och 80 år gammal är det nu den egna motionen som är viktigast.

Lars-Erik med fru Bitte bor numera på Torö utanför Nynäs­hamn, bara ett stenkast från havet (Östersjön).
Dalarna släpper de dock inte, en lägenhet kvar i Falun gör att besöken sker ofta. Det blir mestadels vintertid för att åka skidor eller skridskor på Runn, men det viktigaste är att träffa dottern med familj och förstås barnbarnen.

Hans simtränarkarriär är enastående och spänner sig över nästan 30 år. Malmö, Borlänge och en klubb i Spanien norr om Barcelona är några som fått ta del av hans kunskaper.

Lars-Eric "Pålle" PaulssonHan har dessutom varit förbundskapten för simning i sex år, 1986–1992 och även jobbat som expertkommentator i TV.

Lars-Erik tycker att svensk simning ser bra ut idag, framförallt på damsidan.

Per Johansson, Borlängesimmaren, hyllar han stort som en av världens bästa sprinters när han var på topp.
Paulsson menar att Per berövades ett OS-guld i Atlanta 1996 när det inte blev omstart på 100 m fritt då en amerikan tjuvstartade. Nu fick Per bronset istället.

Text: ERIC ”JOKKE” LUNDIN Foto: PRIVAT

Knapp, skrolla upp