Toppfält: innehåll
Dalaidrottens Historia Måste Bevaras

Dalaidrottens historia måste bevaras

Sport i Dalarna skapar förutsättning

Sport i Dalarna uppmärksammar Dalarnas Idrottsmuseum genom att skänka 60 000 kronor till verksamhetsutveckling. Bidraget överlämnades av Sport i Dalarnas ordförande Bertil Daniels och ledamoten Rolf Hammar till Daniels Sven Olsson.

 Sedan några år tillbaka har Sport i Dalarna varje år hedrat eldsjälar i Dalarna.
Denna gång bryter tidningen mönstret och uppmärksammar idrottens eget museum.
 Vi vill markera hur viktigt det är att behålla och åskådliggöra idrottens historia i Dalarna. Genom detta bidrag hoppas vi tända en eld så även andra aktörer, både offentliga och privata, ser en möjlighet att hjälpa till, säger Bertil Daniels ordförande i styrelsen för Sport i Dalarna.
 Kan du inte din historia, kan du inte ta rätt beslut i dagsläget. Det är plattformen vi bygger verksamheten på. Ett idrottsmuseum är av högsta värde och vikt, påpekar Rolf Hammar.
 Och Dalarnas Idrottsmuseums starke man Daniels Sven Olsson var överväldigad över gåvan.
 Allt stöd är välkommet. Denna gåva gör att vi kan göra det lilla extra. En väldig injektion för oss.
 I dagsläget vilar dock ett stort mörkt moln över idrottens historia i Dalarna. Sedan slutet av maj 2020 står Dalarnas Idrottsmuseum utan lokaler.
 Allt ligger nedpackat i lådor i ett magasin för tillfället och vi hoppas få ett besked från Falu kommun var de vill härbärgera oss. Falu kommun är garanter för en lokal till oss. Hoppas verkligen att de lever upptill detta även idag. Kultur- och fritidsförvaltningen har ärendet på sitt bord, men i dagsläget är det tyst.
 Hur har denna situation uppstått. Vi backar bandet och låter Sven berätta.
 När Dalarnas Idrottsförbund fyllde 70 år väcktes idén att göra en jubileumsutställning. Jag och Bertil Ek fick uppdraget. Det fanns inget att ställa ut så vi gjorde ett upprop till föreningar i Dalarna och det kom in ganska mycket material.
 Det blev en populär vandringsutställning som tyvärr inte var klar förrän 1979. I samband med detta bildade vi en idrottshistorisk förening. För övrigt den första regionala förening i landet.
 1983 var dalaidrottens historia temat i Dalarna Hembygdsbok.
 Idag skulle vi behöva skriva en ny bok. Snart 40 år sedan den kom ut och det har hänt en hel del sedan dess, påpekar Sven.
 VM 1993 blev ett viktigt år för Dalarnas Idrottsmuseum. I lokalerna under nybyggda läktaren villkorade Länsstyrelsen att det skulle finnas ett idrottsmuseum.
 I slutet av det året invigdes museet av Faluns kommunalråd Harry Åkesson och länsrådet Leif Svensson.
 Inför VM 2015 fick Idrottsmuseet åter byta lokal.
 2014 flyttade vi till Holmen. Det skulle vara tillfälligt under VM och vi skulle flytta tillbaka. Så blev det inte. Svenska Skidförbundet, som då ägde byggnaden, höjde hyran med 300 procent och Falu kommun var inte beredda att betala så mycket och sedan i juni förra året står vi alltså utan lokal.
 I sammanhanget skall påpekas att Sport i Dalarna genom Bertil Daniels och Rolf Hammar uppvaktat kommunalrådet Joakim Storck och framfört viktigheten av att Dalarnas Idrottsmuseum finns på Lugnet.
Ett område som har nationell och internationell status. Ett sådant känt idrottsområde är utan tvekan den rätta platsen, säger Bertil Daniels.
Nästa år fyller Lugnet 50, nya badhuset står klart och då kombinera detta med lokal för Dalarnas Idrottsmuseum vore på sin plats.
 Sport i Dalarna hoppas och tror att bidraget på
60 000 kronor skall få Falu kommun att skynda på lokalfrågan.
 Vi låter Rolf Hammar avsluta.
 Vi får inte låta SM, VM och OS-medaljer ligga i byrålådor runt om i Dalarna. Framstående män och kvinnors prestationer måste åskådliggöras. Ett Dalarnas Idrottsmuseum är viktigt nu och för idrottens utveckling i Dalarna i ett framtida perspektiv.

Text och foto:
PeO KARLSTRÖM

Fotnot:
RF/SISU Dalarna, Falu Kommun och Dalarnas Idrottshistoriska förening står för ett grundbidrag för lokaler, hyra och den dagliga verksamheten.

Eventuella bidrag sätts in på Dalarnas Idrottshistoriska förening 5621–5098

Knapp, skrolla upp