Toppfält: innehåll
Dalaoptimism Bland Dalalagen

Dalaoptimism bland dalalagen

Emil Svensk, Stora Tuna, landslagsman i orientering. Foto: Rikard Claesson.

Hur är formen bland våra bästa orienterare från Dalarna och vad har de för förhoppningarna inför 10MILA? Sportmagasinet kollade läget hos Emma Johansson, Domnarvet, Emil Svensk, Stora Tuna och William Lind, Malungs OK.

– Jag ser gärna att det blir en repris från ifjol. Det skulle vara riktigt häftigt att vinna på hemmaplan, säger Emma Johansson.
Emma sprang sista sträckan i Skepptuna och såg till att Domnarvet vann med 39 sekunder före Järla ifjol.
– Vi brukar alltid vara med i toppen och det blir inget undantag på Lugnet. Ett avbräck är att Lena Eliasson inte kan vara med. Nu får någon annan kliva in och visa klassen istället, säger Emma.
För Emmas del startade säsongen bra i skånska Brösarp. Trea på fredagens sprint och sedan vinst på långdistansen.
– En riktigt bra start. Skönt att man träffat rätt med vinterns träning. Det kändes väldigt bra, säger Emma.
Säsongens stora mål för Emma är VM på hemmaplan i augusti.
– Men jag koncentrerar mig på vårsäsongen först med 10MILA och EM. Sommaren går till att förbereda sig inför VM, avslutar Emma

Malungs optimism
Liksom Emma och Domnarvet tror William Lind, Malungs OK på en framskjuten placering.
– Vi kom nia ifjol och i Jukola kavlen, där det ju är sju sträckor, har vi hävdat oss bra. Nu har vi förstärkt laget med några riktigt bra killar. Vi har aldrig haft så hård konkurrens om platserna. Det är faktiskt väldigt inspirerande, säger William som tävlat för Malung sedan 2009, men bor i Falun.
Ifjol sprang William sista sträckan.
– Hoppas verkligen jag är i så bra slag att jag får chansen på sista även i år. Det är något alldeles speciellt. Vi var nia ifjol och skall ta några platser till, säger William.
Våren har startat bra för William.
– Ett bevis på att vinterns träning med mycket mängd- och spänstträning gett resultat. Tycker det känns riktigt bra, avslutar William.
Emil på Långa natten
Stora Tunas Emil Svensk hoppas få springa långa natten.
– Verkligen en sträcka som man inte glömmer. Oftast blir det klungor och man springer tillsammans. Hur häftigt som helst. Jag har sprungit långa natten två år i rad. Jag gillar den sträckan, säger Emil.
Säsongsöppningen har varit helt okey för Emil.
– Det tar en stund att komma igång och få upp farten, men det känns bra. Haft lite ont i ett knä efter nyår men nu har jag inga känningar.
Ifjol var Stora Tuna tia.
– Eftersom vi är medarrangörer har vi precis tio löpare. Jag hoppas verkligen att vi kan förbättra vår placering, avslutar Emil som till vardags läser till byggnadsingenjör i Norrköping.

TEXT: PEO KARLSTRÖM

Knapp, skrolla upp